18.3.2015
Lukáš Štěrovský, Jan Hrabal

Starší dorostenci neuspěli v Hradci Králové a sezona jim končí

HRADEC KRÁLOVÉ — V rozhodujícím čtvrtfinálovém utkání prohráli starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Královským lvům na jejich ledě 2:4. Hosté sice rivala přestříleli, domácí výrazně podržel brankář. Jediné dvě branky Pardubic vstřelili Jakub Hoskovec a Denis Kusý, na výhru v nejdůležitějším derby letošní sezony staršího dorostu to ale nestačilo.

RAKO extraliga staršího dorostu, ČF3, středa 18.3.2015, Fortuna aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

4:2
1:0, 2:1, 1:1
Branky a nahrávky: 13:23 Hroudný (Lier, Matějček), 30:05 Matějček (Pavlík, Lier), 31:23 Zahradník (Kynčl, Chalupa), 50:35 Pavlík (Havránek) – 34:17 Hoskovec (Dušek, Martinec), 57:02 Kusý (Špaček). Rozhodčí: Hrubý – Hejl, Bosák. Vyloučení: 14:8, navíc Hronek, Lier oba 5 minut a osobní trest do konce utkání, Malík osobní trest do konce utkání – Krejčík trest ve hře, Budík, Dušek, Rudy, Tomaník všichni 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 333. Střely na branku: 25:43. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.
Mountfield HK: Groh – Fanderlik, Havránek, Hronek, Hroudný, Kynčl, Lier, Veselý – Exner, Hejna, Hidveghy, Hnik, Hofman, Chalupa, Malík, Matějček, Matouš, F. Moník, J. Moník, Pavlík, Zahradník.
Dynamo Pardubice: Červený (31:30 Klouček) – Boček, Budík, Faltys, Horyna, Kučera, Mikulčák, Rudy, Vála – Dušek, Hoskovec, Krejčík, Kusý, Martinec, Rohlík, Špaček, Tomaník, Voženílek.

Komentář

Oba týmy si moc dobře uvědomovaly důležitost zápasu, a tak se od začátku hrálo bez větších šancí na obou stranách. Následně se Pardubičtí provinili proti pravidlům, a tak mohli z přesilové hry zahrozit domácí, avšak ani hra v početní výhodě k brankové příležitosti nevedla. To samé lze říci o více než minutu a půl dlouhé hře čtyři na čtyři.

Většího prostoru při další hře čtyři na čtyři již lvi dokázali využít. Ve 14. minutě nedal krásnou ranou od modré hostujícímu brankáři šanci Kryštof Hroudný, a rozjásal tak královéhradecké fanoušky – 1:0.

Hráči z města perníku se pokoušeli o vyrovnání, ale střela pardubického obránce z mezikruží jen těsně minula branku. A když ani závěrečné minuty větší gólovou příležitost nenabídly, zůstal stav již nezměněn.

Do druhé třetiny nastoupily Pardubice v přesilové hře, navíc domácí Zahradník přišel o hokejku, avšak ani tuto výhodu hosté ve vyrovnávací branku přetavit nedokázali, byť šance rozhodně měli. Jak nakládat s šancemi ukázal hostům Štěpán Matějček, když střelou z mezikruží zvýšil na 2:0.

Domácí se tlačili za další brankou a dočkali se ve 32. minutě, když po krásné kombinaci s Kynčlem vstřelil do odkryté klece třetí gól Tomáš Zahradník – 3:0. Hosté vystřídali brankáře, Červeného nahradil Klouček.

Pardubice utkání nezabalily a odměnou jim byla branka na 3:1, kterou vstřelil v přesilové hře dorážející Jakub Hoskovec. Královéhradečtí po inkasovaném gólu rozhodně nehráli jen na udržení skóre a dál se snažili o navýšení náskoku, což se jim však nedařilo.

Od úvodních minut třetího dějství byla hra velmi nesourodá na obou stranách a ani jeden z týmů si nedokázal vytvořit gólovou příležitost. Domácí, vědomi si svého náskoku, se soustředili především na bránění, což se jim až na drobné výjimky dařilo. Proti střele Kusého zápěstím však zasáhl brankář Groh.

Královští lvi se spoléhali především na rychlé brejky, což se jim vyplatilo v 51. minutě, když domácí Radovan Pavlík přebruslil hostujícího obránce a střelou pod víko zvýšil na 4:1. Po vstřelené brance se Hradečtí již nikam netlačili a zkušeně si hlídali svůj náskok.

V závěru se na ledě semlela hromadná bitka, které předcházel Krejčíkův zákrok na domácího kapitána Zahradníka. V pěstních soubojích obdrželi tresty do konce utkání čtyři hráči na každé straně.

Hosté se v závěru rozhodli zariskovat při hře bez brankáře a pardubickou naději na zvrat vykřesal v 58. minutě na brankovišti důrazný Denis Kusý – 4:2.

Jak se však ukázalo, jednalo se pouze o kosmetickou úpravu ve skóre, neboť fantasticky chytající Dominik Groh už nic víc nedovolil.

Ohlasy po utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové): „Myslím, že jednalo o kvalitní utkání play off. Předvedli jsme to, co jsme nastartovali už v prvním zápase, přestože jsme ho prohráli. Rozhodně jsme nehráli hůř než Pardubice a celou sérii se nám podařilo otočit naší hrou, když z nás spadla nervozita. Dnešní zápas jsme už kontrolovali a snažili jsme se hrát tak, abychom góly neinkasovali, ale naopak nějaké vstřelili. A to nám vyšlo. Navíc nás v dnešním utkání podržel i brankář.“

Miroslav Vybíral (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Přestože jsme nepostoupili, myslím, že jsme byli nejen v dnešním zápase, ale i v celé sérii lepším týmem. Nicméně nás porazil velmi dobrý tým, jehož hráči do zápasů dali úplně všechno. Jejich soudržnost, plnění taktických pokynů a účelnost slavily úspěch. Navíc proti nám stál náš pardubický gólman Groh, který chytal velmi dobře a jsem rád, že příští rok bude zase zpátky v Pardubicích. Soupeři musím především pogratulovat, jelikož hráči Hradce si postup zasloužili víc. My jsme sice v Hradci Králové vybojovali první utkání, možná jsme si mysleli, že je už všechno hotové. Ale domácí utkání jsme neuchopili správně a nejspíš jsme to hokejové štěstí urazili, protože dneska jsme měli několik šancí dát gól do prázdné brány, ale nevyšlo nám to.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 30. 9. 2014
PCE - HKR
0:1
11. kolo, 21. 10. 2014
HKR - PCE
0:1
18. kolo, 31. 10. 2014
PCE - HKR
9:3
25. kolo, 27. 11. 2014
HKR - PCE
5:2
ČF1, 14. 3. 2015
HKR - PCE
0:2
ČF2, 16. 3. 2015
PCE - HKR
2:5
ČF3, 18. 3. 2015
HKR - PCE
4:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube