14.3.2015
Lukáš Štěrovský, Jan Hrabal

Starší dorost vyhrál v Hradci Králové, ve čtvrtfinále vede!

HRADEC KRÁLOVÉ — Skvělá práce! Ve čtvrtfinále RAKO extraligy staršího dorostu dokázali pardubičtí mladíci vyhrát první zápas v Hradci Králové 2:0 po brankách Jakuba Hoskovce a Filipa Zadiny, v sérii hrané na dva vítězné zápasy si přivezli do Tipsport areny mečbol, který budou chtít stvrdit v pondělí 16. března 2015 v 18.00 hodin ve velké hale. Určitě se budou moci opřít o podporu svých fanoušků a brankáře Patrika Červeného, který podruhé v sezoně proti svému bývalému klubu vychytal čisté konto.

RAKO extraliga staršího dorostu, ČF1, sobota 14.3.2015, Fortuna aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

0:2
0:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 34:33 Hoskovec (Zadina, Rudy), 51:57 Zadina (Kusý). Rozhodčí: Hrubý – Kajínek, Maštalíř. Vyloučení: 8:8. Využití: 0:1. Diváci: 321. Střely na branku: 20:28. Průběh utkání: 0:2. Stav série: 0:1.
Mountfield HK: Groh – Fanderlik, Havránek, Hronek, Hroudný, Kynčl, Lier, Šimůnek, Veselý – Exner, Hidveghy, Hnik, Hofman, Chalupa, Malík, Matějček, Matouš, F. Moník, J. Moník, Pavlík, Zahradník.
Dynamo Pardubice: Červený – Boček, Budík, Faltys, Horyna, Kučera, Mikulčák, Rudy, Vála – Krejčík, Kusý, Machala, Martinec, Rohlík, Roubal, Tomaník, Zadina.

Komentář

Úvodní třetina prvního čtvrtfinále mezi východočeskými rivaly, Hradcem Králové a Pardubicemi, nabídla vyrovnanou bitvu, avšak s absencí většího množství potenciálně gólových šancí na jedné i druhé straně. Hra byla zpočátku hodně uspěchaná a plná nepřesných přihrávek a zpracování, útoky byly většinou zastavovány již ve středním pásmu.

To pochopitelně divákům v ochozech – na mládežnické poměry – solidně zaplněné Fortuna arény nepřinášelo zrovna uspokojení. Pět minut před koncem periody si Hradec vypracoval první velkou šanci. Za faul na Františka Hnika bylo nařízeno trestné střílení, ale přestože si Hnik kličkou do bekhendu Červeného položil, kotouč přes jeho beton nezvedl. Domácí posléze dokázali dostat hosty pod tlak, branku ze svého snažení ale nevytěžili.

Do druhé části vstoupili lépe Hradečtí, když navázali na konec první třetiny. Hronek tváří v tvář trefil z dorážky brankáře Červeného a následně oba, včetně kotouče, skončili za brankovou čárou. Byť se Lvi radovali, rozhodčí jasně rozpažil a poslal Hronka na trestnou lavici za předcházející sekání, kterým podle jeho verdiktu puk z Červeného výstroje vydoloval.

Proti nebezpečné přesilovkové střele Pavlíka zblízka si ale Červený skvěle povyjel. Byli to ale nakonec hosté, kdo se radoval jako první (a jediný, jak se později mělo ukázat). Ze skrumáže před Grohem nejvíce vytěžil Jakub Hoskovec, který doklepl puk za záda hradeckého gólmana – 0:1.

Od tohoto momentu se na ledě začalo pořádně přiostřovat. Obrovská příležitost se naskytla domácímu týmu prakticky ihned po začátku poslední periody. Radovan Pavlík se dostal do samostatného úniku, ale byl faulován, což znamenalo jediné – druhé trestné střílení pro Králové lvy. Ani Pavlík ale se svým pokusem neuspěl – kličkou do forhendu si stejně jako Hnik Červeného položil, ale puk nezvedl přes jeho beton.

Pardubickým vstřelená branka evidentně pomohla dostat se na koně, hradečtí hráči si nedokázali vydobýt tak silný tlak jako v předchozích částech. I kvůli tomu se osm minut a dvě vteřiny před koncem prosadil Filip Zadina, jenž dorazil do prázdné brány Grohem vyražený kotouč, čímž navýšil skóre na 0:2, a rozhodl tak první zápas série hrané na dvě vítězná utkání.

Hradečtí se již na gólovou odpověď nezmohli, odveta je naplánována na pondělních 18.00 hodin do Pardubic.

Ohlasy po utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové): „Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. Bohužel rozhodují branky, a ty bychom dneska asi nedali, ani kdybychom hráli do půlnoci, neměli jsme štěstí v koncovce. Když pominu ta trestná střílení, kde záleželo na trošku větší šikovnosti v tom překonat gólmana, několikrát to tam lítalo kolem brány. Jinak si myslím, že jsme si vypracovali mnohem více šancí než soupeř. Ten byl zase důraznější v koncovce, ty dva góly tam prostě dotlačil, ty situace měli naši beci zvládnout daleko lépe. Je to play off, máme před sebou další zápas v pondělí v Pardubicích, pokusíme se sérii vrátit zpátky do Hradce.“

Miroslav Vybíral (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Tato série je ovlivněná tím, že je na dva vítězné zápasy a kluci vědí, že si nemohou dovolit chybu. Začátek byl z obou stran nervózní, udělali jsme spoustu chyb – bylo tam trestné střílení, hodně ztrát kotoučů z naší strany. To si nemůžeme s Hradcem dovolovat, přesně na to čeká. Musíme být trpěliví, hrát svoji hru a podstatně více zakončovat. To se nám dneska moc nedařilo, nicméně si myslím, že od druhé třetiny jsme byli jednoznačně lepším týmem. Musíme si uvědomit, že máme pouze jeden bod, a potřebujeme dva. Chceme jít dál, přejít přes Hradec. Dneska jsme udělali první krůček, ale není hotovo, protože soupeř je velmi silný a hraje obětavě. V domácím zápase se mu musíme znova postavit.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 30. 9. 2014
PCE - HKR
0:1
11. kolo, 21. 10. 2014
HKR - PCE
0:1
18. kolo, 31. 10. 2014
PCE - HKR
9:3
25. kolo, 27. 11. 2014
HKR - PCE
5:2
ČF1, 14. 3. 2015
HKR - PCE
0:2
ČF2, 16. 3. 2015
PCE - HKR
2:5
ČF3, 18. 3. 2015
HKR - PCE
4:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube