8.1.2015
Jan Hrabal

Mladší dorostenci vezou z Hradce Králové bod, tři jim smolně utekly v závěru

HRADEC KRÁLOVÉ — Velmi blízko byli mladší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice tříbodové výhře v mistrovském Hradci Králové. Po brankách Jakuba Merta a Ondřeje Matýse vedli 2:0, konec utkání patřil domácím, i když jejich vyrovnávací branka v čase 59:54 padla při průjezdu útočícího hráče brankovištěm… Výborný zápas rozhodovaly samostatné nájezdy, Pardubice padly až v deváté sérii.

ELIOD extraliga mladšího dorostu, 27. kolo, čtvrtek 8.1.2015, Fortuna aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

3:2sn
0:2, 0:0, 2:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 45:55 Dvořák (Maršík), 59:54 Štohanzl (Gaspar), rozhodující samostatný nájezd Dvořák – 4:34 Mert (Pochobradský), 11:43 Matýs. Rozhodčí: Veselý – Pechánek, Petr. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 111. Střely na branku: 28:21. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Mountfield HK: Vomáčka – Gaspar, Jonáš, Lelek, Muška, Pohl, Šanda, Voňka – Dvořák, Hašek, Hladík, Jakubec, Jirásek, Kellner, Maršík, Mazura, Pažourek, Poppel, Sajdl, Síla, Štohanzl.
Dynamo Pardubice: Vlk – Dubovči, Javůrek, Mert, Rudy, Sýkora, Trejbal, Žouželka – Blümel, Bucek, Černý, Hlaváček, Kaut, Machač, Matýs, Pochobradský, Svatoš.

Komentář

Do derby východočeských celků vstoupili lépe hosté z dvacet kilometrů vzdálených Pardubic, kteří se hned v první akci zápasu dostali do přečíslení dvou proti jednomu. Naštěstí pro domácí stihl hradecký obránce zasáhnout do přihrávky a šanci zlikvidovat.

Ve třetí minutě už se domácí začali radovat z vstřelené branky, kterou však rozhodčí pro postavení útočícího hráče v brankovišti nemohl uznat. O zhruba čtyři minuty později se již radovali hosté, když se v přesilové hře prezentoval přesnou ranou z mezikruží Jakub Mert – 0:1.

Pardubice byly po vstřelené brance při chuti a pár chvil poté nedokázal Hlaváček ve vyložené pozici překonat brankáře Vomáčku. To ho však nemuselo mrzet, neboť ve 12. minutě se po chybě v domácí rozehrávce dostal do samostatného úniku Ondřej Matýs, který vytasil tu správnou kličku a dokázal kotouč procedit za brankovou čáru – 0:2.

V kabině Hradce Králové zřejmě proběhla velká bouřka, neboť druhou třetinu začali velkou šancí pro změnu právě domácí. Štohanzl v gólové pozici napálil kotouč přímo do lapačky brankáře Vlka, a když ihned po buly způsobil nastřelený puk velké trable v brankovišti Pardubic, bylo hostům ještě větší horko. Jenže chladnokrevně chytající Vlk ani tentokrát nepustil kotouč za svá záda.

Lvi postupně zvyšovali svůj tlak a ostřelovali brankáře hostí ze všech stran, ten však zůstal i nadále sebejistý. V následující přesilové hře Hradce Králové opět dominoval brankář města perníku. Postupně si na něm vylámali zuby Šalda se svou pumelicí od modré, Muška zakončující po ukázkové kombinaci celé lajny a Pohl, jehož ránu k tyči Vlk pohotově vykopl. Necelé dvě minuty před koncem třetiny se Matýs dostal z pravého křídla zcela osamocen před brankáře Vomáčku, ten však jeho přízemní pokus dokázal vytěsnit, a tak ukazatel skóre zůstal po druhé periodě nezměněn.

I závěrečná část derby byla načata gólovou příležitostí. Štohanzl se octl v samostatném úniku, avšak svou kličkou brankáře hostí nepřelstil. Pak se už ale Hradečtí radovali. V obrovském závaru před brankou hostí se nejlépe zorientoval Jaroslav Dvořák, který dorazil kotouč v nepřehledné situaci za záda Vlka – 1:2.

O chvíli pozděj to byl opět Štohanzl, který obdržel nádhernou přihrávku přes celé kluziště, avšak nikým nehlídán svou střelu z kruhu nevtěsnil do prostoru tří tyčí pardubické svatyně. Domácí Vomáčka však ukázal, že i on má ve svém repertoáru trumfy. Jeden z nich vytáhl na Trejbala, který tváři v tvář hradeckému brankáři zkoušel zasunou kotouč těsně k tyči, jenže Vomáčka mu tam na poslední chvíli nastrčil svůj beton.

Další fantastický zákrok domácího gólmana přišel jen o pár minuty později. Pardubičtí se hnali do přečíslení dvou na jednoho, které řešili přihrávkou. Vomáčka se však stihl bleskurychle přesunout a střelu vytěsnit na tyč. V závěru třetiny domácí odvolali brankáře ve snaze získat početní převahu a před Vlkem bylo rázem velmi dusno. Dlouho držel svůj tým nad vodou a odolával hradeckým střelám…

Šest sekund před závěrečnou sirénou se po odraženém kotouči od zadního mantinelu prosadil střelou pod víko kapitán Martin Štohanzl, který tak podtrhl svůj vynikající výkon – 2:2! Hosté reklamovali postavení útočícího hráče v brankovišti – neuspěli však.

Domácí v prodloužení ujížděli na brankáře Pardubic v přečíslení hned tří proti jednomu, který ještě navíc padl do naznačené střely, jenže v kritický moment hradecký hráč nezpracoval přihrávku. Následovala početní výhoda ve prospěch Hradce Králové, ve které nejprve střílel Gaspar, když měl gólman Vlk zcela zakrytý výhled, s nutnou dávkou štěstí si však poradil a podržel svůj tým. V další obrovské šanci se octl Jirásek, který vyčkával kolem puntíku kruhu, až nakonec vystřelil. Když viděl, jak se kotouč poflakuje kolem brankové čáry, už se začal radovat. Jenže bohužel pro Lvy puk nakonec za čáru nedoputoval, protože hostující obrana ho stihla na poslední chvíli odklidit.

To už bylo z prodloužení vše a následovat musely samostatné nájezdy. Standardní tři série, i když se ve druhé nádherně trefil Martin Kaut, vítěze derby neukázaly, a tak se pokračovalo až do deváté série. V ní neuspěl hostující Matýs a naopak hradecký Jaroslav Dvořák dopsal poslední stránku čtvrtečního příběhu. Nevymýšlel nic složitého, z mezikruží napřáhl a jeho projektil zastavila až síť pardubické branky – 3:2.

Pardubičtí mladíci ale nemuseli po zápase smutnit. Byli blizoučko skalpu mistra, na ledě Hradce Králové podali i bez opor nebojácný a pracovitý výkon.

Ohlasy po utkání

Martin Koudelka (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Musím říct, že jsme měli obrovské nasazení po celé tři třetiny. Byli jsme krůček od vítězství, ale pokaždé tady nějakou shodou náhod prohrajeme. Minule jsme tu prohráli v prodloužení, takže je to takové vyrovnané. Pro nás trenéry to byl výborný zápas, musím říct, že jsme naprosto spokojení s nasazením hráčů, protože někdy to u těch mladých kluků trošku hapruje. Dneska se úplně vydali. Takže za nás naprostá spokojenost, protože tady svým způsobem o body nejde. Jde o to, co kluci předvádějí, a to bylo výborné.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 25. 9. 2014
PCE - HKR
0:2
15. kolo, 13. 11. 2014
HKR - PCE
3:2p
22. kolo, 11. 12. 2014
PCE - HKR
5:8
27. kolo, 8. 1. 2015
HKR - PCE
3:2sn
32. kolo, 12. 2. 2015
PCE - HKR
4:0
37. kolo, 5. 3. 2015
HKR - PCE
4:2
SF1, 18. 3. 2015
HKR - PCE
1:2
SF2, 20. 3. 2015
PCE - HKR
2:3
SF3, 22. 3. 2015
HKR - PCE
3:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube