26.9.2014
Ondřej Mládek

Starší dorostenci zdolali i dosud neporaženou Spartu Praha!

PARDUBICE — To byl nádherný zápas! Starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali porazit dosud suverénní pražskou Spartu 3:2. Mladí Východočeši vedli po Roubalově gólu, jenže Pražané dokázali v malé hale ČEZ Areny vývoj utkání dvěma slepenými góly ve druhé třetině otočili. Pardubice dřely do úmoru, v power play vyrovnal jedenáct vteřin před koncem třetí třetiny Jakub Martinec, domácí pak dokonali obrat proti rivalovi v samostatných nájezdech, ve kterých se gólově prosadil Dominik Bureš a zazářil v nich stejně jako v celém utkání gólman Patrik Červený.

RAKO extraliga staršího dorostu, 7. kolo, pátek 26.9.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:2sn
1:0, 0:2, 1:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 11:59 Roubal (Voženílek), 59:49 Martinec (Boček, Vála), rozhodující samostatný nájezd Bureš – 34:22 Eliáš (T. Jandus), 35:20 Procházka (Duben). Rozhodčí: Kareš – Kis, Špringl. Vyloučení: 6:4, navíc Eliáš trest ve hře a Senjov (oba Sparta Praha) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. Diváci: 100. Střely na branku: 36:40. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Červený – Boček, Faltys, Horyna, Kučera, Mikulčák, Rudy, Šklíba, Vála – Bureš, Cach, Dušek, Hoskovec, Jajcay, Krejčík, Kubišta, Martinec, Petrus, Rohlík, Roubal, Voženílek.
Sparta Praha: Brízgala – Bureš, Duben, Eliáš, Janda, Jeřábek, Sedliský, Vlad – Dubský, Chlouba, M. Jandus, T. Jandus, Komárek, Kulda, Maršoun, Michnáč, Procházka, Pšenička, Seniov.

Komentář

Už od začátku utkání byli diváci svědky rychlého a velmi důrazného hokeje od obou mužstev. Pražané byli ovšem ti, kteří diktovali tempo hry a vytvářeli si i šance. Východočechy držel nad vodou brankář Červený, který likvidoval jednu sparťanskou šanci za druhou. Nicméně druhá polovina úvodní periody nabídla o poznání vyrovnanější bitvu.

Ve dvanácté minutě dostali domácí příležítost první přesilové hry a beze zbytku ji využili. Jen patnáct vteřin stačilo Filipovi Roubalovi, aby se vymanil s pukem z rohu kluziště a po samostatné akci nedal Brízgalovi prakticky žádnou šanci zasáhnout – 1:0.

Hosté byli do obdrženého gólu opticky aktivnějším mužstvem, a tak po inkasované brance ještě znásobili svou aktivitu směrem vpřed. Ve zbytku první dvacetiminutovky se však kromě ojedinělé šance Andrease Jajcaye, který v oslabení osamocen pálil jen do hrudníku sparťanského brankáře, už nic zajímavého nestalo.

Do prostředního dějství vstoupili Východočeši velmi aktivně a měli více ze hry, například pozdější hrdina zápasu Dominik Bureš nezužitkoval ve dvacáté třetí minutě samostatný únik. O čtyři minuty později se dokonce při vlastním oslabení dostal do úniku kapitán domácího celku Miroslav Rohlík, ale bekhendem nedostal kotouč do branky. Poté ovšem ve 35. minutě využili Pražané nabídnutou přesilovou hru, konkrétně se tečí před brankou prosadil Filip Eliáš – 1:1.

A hned o padesát osm vteřin později dokonal obrat Sparty Ondřej Procházka, když překvapil nejen Patrika Červeného, ale i všechny přítomné diváky, nenápadnou střelou od mantinelu – 1:2. Pražané najednou hráli v naprosté pohodě, ale do kabin odcházeli jen s jednobrankovým vedením.

Do třetí třetiny vlétly Pardubice jako uragán a hned od prvních minut zatlačily svého soupeře a ostřelovaly pozorného Brízgalu. Ve čtyřicáté šesté minutě se Pardubicím povedl únik dvou na jednoho, ale Roubal už hledal Jajcaye svou přihrávkou marně. Naopak o tři minuty později mohli pardubičtí litovat své neproměněné šance, když hostující Nicolas Bureš málem potrestal zmatky v domácí obraně.

Domácí se ale nechtěli jen tak snadno vzdát a snažili se vstřelit branku za každou cenu, a nakonec to přineslo své ovoce. Probíhala poslední minuta třetí třetiny a hlavní kouč Miroslav Vybíral odvolal domácího brankáře. Když už to vypadalo, že zápas skončí prohrou domácího celku, devatenáct vteřin před koncem nevybíravým krosčekem na hlavu fauloval hostující Eliáš, který si poté neodpustil také pár peprných výrazů a obdržel trest ve hře. Při přesilové hře odstartoval obrovskou euforii Jakub Martinec, který se nejlépe zorientoval v brankovišti a přehodil bekhendem beton sparťanského brankáře – 2:2.

V prodloužení se obecenstvo branky nedočkalo, i když o zajímavé momenty nebyla nouze. Při dvou oslabeních, nejprve v 61. a poté v 64. minutě zachránil Patrik Červený svými famózními zákroky lapačkou svůj tým od premiérové porážky v soutěži. V 65. minutě hosté dokonce docílili branky, ale ta nemohla být uznána, protože byla dosažena rukou.

A tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Za hosty se jako první rozjel Pšenička, ale jen vyprášil Červeného betony. Poté se za domácí rozjel Jajcay, ale jen napodobil hostujícího Pšeničku. Ve druhé sérii jel za hosty Kulda, ovšem neseřídil si svá měřidla a domácí svatyni netrefil. Za domácí se rozjel Dominik Bureš a svižnou střelou pod vyrážečku se nemýlil. Ve třetí sérii se pokoušel odvrátit porážku Michnáč, jenže při pokusu o bekhendový blafák mu puk utekl příliš daleko od čepele. A tak se jediným úspěšným exekutorem stal hrdina zápasu Dominik Bureš – 3:2.

Zápasy v sezóně

Turnaj, 16. 8. 2014
PCE - SPA
16.08.2014
Přát., 31. 8. 2014
SPA - PCE
1:4
7. kolo, 26. 9. 2014
PCE - SPA
3:2sn
14. kolo, 18. 10. 2014
SPA - PCE
6:2
21. kolo, 15. 11. 2014
PCE - SPA
1:4
28. kolo, 6. 12. 2014
SPA - PCE
4:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube