7.12.2013
Tomáš Lysý, Jan Hrabal

Starší dorostenci nezúročili střeleckou převahu, z Jihlavy přivezli pouze bod

JIHLAVA — Soupeře přestříleli 40:20, ale na východ Čech přivezli starší dorostenci pouze bod. Pardubické mladíky poslal do vedení kapitán Ondřej Panna, pak už jen hosté vyrovnávali: na 2:2 Jakub Martinec a v předposlední minutě na 3:3 Daniel Voženílek. Samostatné nájezdy patřily domácí Dukle.

Extraliga staršího dorostu, 28. kolo, sobota 7.12.2013, Horácký zimní stadion

Dukla Jihlava

Dynamo Pardubice

4:3sn
0:1, 1:1, 2:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 23:12 Vala, 51:44 Kolouch, 55:33 Kolouch, rozhodující samostatný nájezd Kolouch – 7:38 Panna (Daniel Voženílek, Rohlík), 27:14 Martinec (Bažant), 58:41 Daniel Voženílek (Musil). Rozhodčí: Kukeně – Kuřítko, Lainka. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 77. Střely na branku: 20:40. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Dukla Jihlava: Vacek – Dörrer, Klofáč, Kochánek, Pospíchal, Pražák – Balaštík, Bambula, Dupljaku, Dvořák, Hoskovec, Huňáček, Kolouch, Nováček, Peschout, Vala, Zayml.
Dynamo Pardubice: Husár – Bažant, Faltys, Franc, Horyna, Rudy – Benýšek, Havrda, Hlaváček, Krejčík, Martinec, Musil, Panna, Rohlík, Velinský, Daniel Voženílek.

Komentář

Hosté byli hned od úvodu zápasu aktivnější a už v polovině třetí minuty si připsali velkou šanci, ale Martinec po pěkné přihrávce Havrdy zpoza branky trefil jen levý beton gólmana domácích. Ač měly Pardubice nadále více ze hry, do větších příležitostí se nedostávaly. Tento stav se změnil v osmé minutě. Rohlík poslal puk do středního pásma na Voženílka, který u pravé tyče zkoušel nadvakrát překonat Vacka. Ani jednou nebyl úspěšný, domácí gólman se při druhém zákroku dostal hodně mimo branku, takže Voženílek raději přihrál puk na Ondřeje Pannu, který se přes hradbu těl trefil do opuštěné klece – 0:1.

Pardubice mohly krátce nato přidat druhý gól, ale Rohlíkovu střelu Vacek bravurně vyrazil, stejně tak jako další pokusy hostů při následné přesilovce. Také Dukla si zahrála početní výhodu, ale když Bambulovu střelu od modré nikdo z jeho spoluhráčů nedorazil, přenesla se její větší část do druhé třetiny.

V ní si domácí zahráli na začátku šestadvacetivteřinovou přesilovku pět na tři. Tu sice Jihlava nevyužila, ale čtyři vteřiny před koncem druhého trestu hostů propálil Lukáš Vala se štěstím střelou po ledě Husára – 1:1.

Vyrovnaný stav ale nevydržel dlouho. O čtyři minuty později totiž vystřelil od modré Bažant a Jakub Martinec tečoval puk za záda bezmocného Vacka – 1:2.

Další šance přišly až po polovině zápasu. Nejprve se Hlaváček proháčkoval obranou domácích, ale Vacek byl na místě. Z následného protiútoku dva na jednoho v podání Dukly netrefil Bambula u levé tyče puk po přihrávce Peschouta.

Červenožlutí měli více ze hry, jenže dopláceli na nevyužité šance, jako třeba po střele Koloucha, který se na pravém kruhu uvolnil a nikým neatakován trefil pouze Husára. I Pardubice měly příležitosti na zvýšení náskoku. V největší z nich nezamířil zblízka přesně Rohlík, jelikož byl faulovaný. I po dvou třetinách tak šli do kabin spokojenější hosté.

Začátek závěrečné dvacetiminutovky měla lepší Dukla, která byla často nastěhována před gólmanem hostů. Z náznaku tlaku si ale příliš šancí k vyrovnání nevytvořila. Když už se dostaly ke střele Pardubice, tak byly nebezpečnější. Voženílek zleva trefil v dobré pozici pouze rameno Vacka.

Hokejisté Pardubic spoléhali spíše na rychlé protiútoky. V jednom z nich promáchl na pravé straně po přihrávce Musila. Přišel tak trest. Daniel Kolouch se po několika odrazech puku nejlépe zorientoval u pravé tyče Husára a vyrovnal – 2:2.

Domácí se druhým gólem dostali do tlaku a byl je plný led. Čtyři minuty před koncem se dostal k puku Daniel Kolouch a střelou z levého kruhu vyrovnal, i když jistotu gólu měl až po chvíli, než rozhodčí jeho trefu po poradě potvrdili – 3:2.

Hosté se v závěru odhodlali ke hře bez gólmana, což se jim vyplatilo. Dorážku Havrdy zblízka ještě Vacek výborně zneškodnil, ale z dalšího závaru před brankou poslal zápas do prodloužení – Daniel Voženílek – 3:3. V posledních dvaceti vteřinách ještě mohl rozhodnout Vala, když prokličkoval obranou Pardubic. Tváří v tvář Husárovi se ale střelou do pravého horního rohu neprosadil.

V pětiminutovém prodloužení se hrál rychlý hokej a gólmani se museli mít neustále na pozoru. Asi největší šanci měl Rohlík, kterého vychytal vleže u levé tyče Vacek. Protože protiútok Pardubic tři na jednoho nevyužil Hlaváček a po jeho střele se zblízka neprosadil ani Musil, muselo se rozhodnout v samostatných nájezdech.

V první sérii se za hosty prosadil Voženílek a za domácí Zayml. Druhý nájezd Pardubic nebyl úspěšný, Hlaváčka vychytal Vacek. Na druhé straně zasunul puk mezi beton a pravou tyčku Husára Daniel Kolouch. Jak se posléze ukázalo, jeho nájezd byl vítězný, protože následně Musil domácího gólmana nepřekonal. V posledním zápase základní části tak porazila Dukla hokejisty Pardubic 4:3 na nájezdy.

Ohlasy po utkání

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): „ Bohužel jsme nedokázali navázat na včerejší velmi dobrý výkon. Po dvě třetiny jsme byli horším týmem. Nicméně ve třetí třetině si kluci konečně dali říct, začali dodržovat taktické pokyny a projevilo se to tím, že jsme zápas otočili a dokázali jsme se dostat do vedení. Bohužel jsme ho nedůrazem před brankou neudrželi. Musím dnes pochválit Davida Vacka, který zachytal opravdu výborně a má na našem vítězství velký podíl. Jsem rád, že máme dva body, doufám, že se to otočí a hlavně jsem rád, že to kluci nepoložili.“

Miroslav Vybíral (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím si, že dneska jsme tady odevzdali dva body svojí nedisciplinovaností. Přestože jsem hráče upozorňoval, aby kotouč netahali do naší třetiny, přesto ho tam několikrát zavezli, a pak ho ztratili, z čehož vyplynuly šance soupeře, které jednoznačně proměnil. Nicméně si myslím, že jsme byli jednoznačně lepší a měli jsme vyhrát 5:1, prostě nechápu to. Tohle se nám nemůže stávat, pokud chceme do play off, tak nemůžeme takto odevzdávat zápasy. Velký tým dělá to, že je schopný zvládnout zápas na výhru 2:1, i když mu to v koncovce zrovna nejde. Ale to je naše nezodpovědnost. My srovnáme na 3:3 v power play a pět vteřin před koncem jde hráč sám na branku… Co se týče nájezdů, to už je loterie, ale my jsme tady dneska dva body ztratili.“

Zápasy v sezóně

Přát., 15. 8. 2013
PCE - JIH
15.08.2013
Přát., 28. 8. 2013
JIH - PCE
28.08.2013
7. kolo, 21. 9. 2013
PCE - JIH
1:2sn
14. kolo, 11. 10. 2013
JIH - PCE
2:1
21. kolo, 15. 11. 2013
PCE - JIH
2:3p
28. kolo, 7. 12. 2013
JIH - PCE
4:3sn

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube