18.1.2014
Václav Trávníček, Jan Hrabal

Junioři nestačili ve Vsetíně i přes jedenáctiminutovou power play

VSETÍN — Kdekdo se za stavu 0:6 ze svého pohledu vzdá, pardubičtí junioři nikoliv! První čtyřicetiminutovku sice pokazili, i tak ale dokázali ze zdánlivě jasného zápasu vytvořit pro fanoušky nádherné drama. Pardubice hrály ve Vsetíně dohromady 672 vteřin (!) bez brankáře, vstřelily tři branky a alespoň získaly po porážce 3:7 psychickou injekci, že mají obrovskou vůli.

NOEN extraliga juniorů, 30. kolo, sobota 18.1.2014, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

7:3
4:0, 2:0, 1:3
Branky a nahrávky: 11:27 Zuzaník (Neuwirth, Hajda), 15:19 Kývala (Tobola, Jirušek), 18:07 Zvonek (Pokorný, Neuwirth), 18:29 Jirušek (Zuzaník, Bača), 29:56 Hryciow (Zvonek, Pokorný), 39:29 Ščotka (Pokorný, Neuwirth), 56:20 Tobola – 42:35 Špaček (Štědrý), 47:17 Fiala (Chvojka), 57:30 Chvojka (Pipek). Rozhodčí: Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:9, navíc Pokorný trest ve hře, Zuzaník 10 minut osobní trest – Havel 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 265. Střely na branku: 32:24. Průběh utkání: 6:0, 6:2, 7:2, 7:3.
Vsetín: Bača – Červínek, Hajda, Hruška, Hryciow, Ščotka, Vašíček, Zuzaník, Žabčík – Abdul, Jirušek, Klečka, Kuchařík, Kývala, Neuwirth, Pancza, Pokorný, Surý, Tobola, Zvonek.
Dynamo Pardubice: Vejmelka (15:19–17:11 a 20:00–60:00 M. Veselý) – Bažant, Budík, Procházka, Schneider, Štědrý, Vácha – Brida, Bureš, Fiala, Havel, Chvojka, Kysela, Pipek, Poulíček, Špaček.

Komentář

Valaši vykročili za třemi body rázně. Hosty z Pardubic, kteří předchozí den sehráli těžké utkání ve Zlíně, v úvodní třetině přehrávali. Karel Vejmelka kapituloval poprvé ve 12. minutě – Neuwrith přihrál Josefu Zuzaníkovi, ten udělal ještě čtyři rychlé kroky k brance Východočechů a zavěsil – 1:0.

Vsetín hrozil i nadále, na Zuzaníkův zásah se však podařilo navázat až Kývalovi, jenž po Tobolově šikovném pasu zužitkoval početní výhodu a navýšil vedení na 2:0.

Důležité momenty pak přišly v devatenácté minutě. Valaši se v rozmezí dvaadvaceti vteřin prosadili dvakrát a odskočili soupeři už na rozdíl čtyř branek. Nejprve v další přesilovce našel Pokorný zpoza branky dobře postaveného Zvonka a domácí kapitán neomylně zavěsil – 3:0.

Následně se již v plném počtu hráčů na obou stranách projevil důraz Vsetína před brankou. Když za Vejmelkova záda propasíroval kotouč Jirušek, byli Vsetínští na nejlepší cestě k vítězství – 4:0.

Východočeši ovšem zbraně nesložili a ve druhé třetině se jim dařilo hru vyrovnat. Ke své škodě ale nevyužili nabídnuté přesilovky a naopak dovolili domácím vedení ještě navýšit. Veselý, který po čtvrté brance vystřídal v pardubické svatyni Vejmelku, neudržel v trmě-vrmě v brankovišti puk a ten se v polovině utkání od brusle clonícího Hryciowa odrazil za brankovou čáru.

Hosté prohrávali 0:5 a s jejich akciemi to nevypadalo dobře. Když půl minuty před druhou sirénou přidal v přesilovce šestý vsetínský zásah obránce Ščotka, zdálo že, že je rozhodnuto – 6:0.

To by ovšem ve třetí části nesměl přijít kolaps domácího mužstva. Vsetín si vysoké vedení nedokázal zodpovědně pohlídat a vlastními chybami posadil soupeře na koně. Na rozdíl čtyř branek, které v juniorském hokeji často nemusí znamenat neřešitelnou překážku, snížili v přesilovce Špaček a následně Fiala, jenž ranou bez přípravy dal v sedmačtyřicáté minutě Pardubicím naději – 6:2.

Obě mužstva následně míchala se sestavou, Východočeši při každém vyloučení domácích zkoušeli štěstí v power play, ve kterých byli nebezpeční a několikrát před vsetínským Bačou skutečně zahrozili.

V nepříliš pohledném závěru utkání pak Valaši přišli o svého nejproduktivnějšího hráče Dominika Pokorného, který dostal trest ve hře za kopnutí do protihráče. Jeho jmenovec Tobola pak zásahem do prázdné pardubické klece přidal zásah na 7:2.

Důraz Radovana Chvojky v devětapadesáté minutě, na jehož konci byla korekce hostujícího celku na konečných 7:3, však už přišla pozdě.

Ohlasy po utkání

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): „Dvě třetiny jsme hráli dobře, hlavně ta první byla výborná. Podařilo se nám dát góly výbornému brankáři Vejmelkovi, kterého jsme dokonce po čtvrté brance vystřídali. Ale nepřeceňoval bych to. Byl jsem se včera podívat na utkání Pardubic ve Zlíně, které je stálo spoustu sil. Tím, že dnes soupeř dostal góly, na chvíli vypadl z role. Byli jsme lepší, Východočechy jsme přebruslovali, jenže to, co jsme předvedli v poslední třetině, mi hlava nebere. Zvrtla se ve fauly, nedisciplinovanost, špatný přístup, podcenění situací. Pardubice hrály sympaticky až do poslední chvíle. Pozitivní je, že bereme tři body, ale naše třetí část pokazila celý dojem ze zápasu. Některým klukům asi nerozumím. Lidem, kteří na nás přišli, jsme mohli ukázat mnohem víc.“

Pavel Rohlík (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Čekali jsme, že Vsetín bude aktivní, byli jsme se ve středu podívat na jeho utkání s Litvínovem. My včera hráli těžký zápas ve Zlíně, Vsetín odpočíval. Vedení domácích 4:0 bylo zasloužené, ovšem my podali pasivní výkon. Za tohoto stavu se už utkání těžko otáčelo. Zkoušeli jsme různé varianty, hrát bez gólmana a podobně. Snažili jsme se výsledek ještě zvrátit. Víme, jak je tabulka vyrovnaná, takže jsme neměli co ztratit. Vsetín ale bojoval a vyhrál zaslouženě.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 12. 10. 2013
PCE - VSE
3:2
30. kolo, 18. 1. 2014
VSE - PCE
7:3
40. kolo, 2. 3. 2014
VSE - PCE
4:2
44. kolo, 17. 3. 2014
PCE - VSE
4:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube