17.1.2014
Vojtěch Jurák, Jan Hrabal

Junioři vydřeli bod ve Zlíně

ZLÍN — Cennou plichtu v základní hrací době získali junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice na ledě silného Zlína. Mladí Východočeši vedli v PSG aréně po brankách Patrika Poulíčka a Daniela Voženílka 1:0, respektive 2:1, Berani ale dokázali vždy srovnat a duel otočit v samostatných nájezdech.

NOEN extraliga juniorů, 29. kolo, pátek 17.1.2014, Zimní stadion Luďka Čajky

Berani Zlín

Dynamo Pardubice

3:2sn
1:2, 1:0, 0:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 11:05 Sedláček (Zbořil, Matula), 23:09 Buchta (M. Kratochvíl, Mika), rozhodující samostatný nájezd Sedláček – 3:45 Poulíček (D. Voženílek, Vácha), 13:40 D. Voženílek (Štědrý). Rozhodčí: Obadal – Blaha, Goňa. Vyloučení: 5:6, navíc Pipek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 200. Střely na branku: 47:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Berani Zlín: Svoboda – Andrýsek, Buchta, Kužílek, Macharáček, Řezáč, Stuchlík, Zbořil – Dalajka, Haničinec, Hlaváč, Karola, Kovařík, M. Kratochvíl, Š. Kratochvíl, Matula, Mika, Sedláček, Stránský, Zaremba.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Bažant, Procházka, Schneider, Štědrý, Vácha, M. Voženílek – Brida, Bureš, Fiala, Havel, Chvojka, Kysela, Pipek, Poulíček, Špaček, D. Voženílek.

Komentář

Už od samotného začátku nechybělo zápasu tempo a po brzké brance Pardubic ani úvodní zápletka. Patrik Poulíček zakončil svůj rychlý výpad do útočného pásma bekhendovou střelou přesně mezi betony zlínského gólmana Svobody – 0:1.

Vedení hostům vydrželo až do poloviny třetiny, kdy hráli Zlínští přesilovku. V ní byl úspěšný Pavel Sedláček, který se nejrychleji zorientoval v brankovišti a svojí dorážkou přetavil domácí tlak ve vyrovnávací branku – 1:1.

Už v první třetině na ledě úřadovaly emoce, což se odrazilo také v počtu vyloučených. Po dvou rychlých faulech zamířili na trestnou lavici dva hráči ve žlutomodrých dresech a nabídli svému soupeři více než minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Pardubice tuto šanci rychle zužitkovaly zásluhou Daniela Voženílka, který rychlou dorážkou vrátil hosty do vedení – 1:2.

O chvíli později měl zajímavou příležitost zlínský Stránský, ale neprotlačil se skrz těsnou obranu. Zajímavý taktický tah předvedli Pardubičtí v závěru třetiny, kdy před vhazováním v útočném pásmu tři vteřiny před koncem odvolali brankáře – 2:2.

Druhou třetinu lépe zahájili domácí junioři, jejichž aktivita brzy přinesla vyrovnání. Tvrdou střelu Lukáše Buchty od modré čáry tečoval těsně před brankářem Vejmelkou jeden z obránců do pravého horního rohu. Pardubický strážce branky byl bezmocný. Východočeši se mohli dostat zpět do vedení, když o něco později hráli přesilovku, chvilku dokonce dvojnásobnou. Velkou šanci měl útočník Špaček, který hledal volného Bridu před prázdnou brankou, domácí obrana však na poslední chvíli přihrávku zblokovala.

Naopak v dalším oslabení mohli Berani potrestat chybu hostů na útočné modré čáře. Vít Mika se dostal do úniku, jel zcela sám na brankáře, ale s jeho bekhendovým blafákem si Vejmelka poradil. S postupem času se na hřišti přiostřovalo a po tvrdých zákrocích se hned dva pardubičtí hráči chvilku po sobě těžce zvedali z ledu. Rychlá a agresivní hra obou mužstev však k brance nevedla. Hosté nedokázali zužitkovat ani drtivý tlak v závěru třetiny, a tak bylo po čtyřiceti minutách skóre stále vyrovnané.

Ve třetí části se hra poněkud zklidnila a obě mužstva si dávala pozor, aby zbytečnou chybou nedala možnost soupeři dostat se do vedení. Mírnou herní převahu mělo zlínské družstvo, ale hosté pozorně bránili. Zajímavou příležitost si vypracovala trojice Stuchlík, Mika, Matouš Kratochvíl, celou akci ovšem překombinovali a neuspěl ani Matula, jehož střelu o chvíli později kryl Vejmelka lapačkou. Na druhé straně pálil z dobré pozice těsně nad branku Daniel Voženílek.

V závěru třetí třetiny hrál Zlín přesilovou hru, ve které svého soupeře několikrát zamkl v útočném pásmu a dostal se do několika zajímavých šancí. Nejblíže ke gólu však byli hosté, konktrétně dvojice Brida, Špaček. Pardubičtí útočníci v oslabení zcela vyšachovali obranu domácích v čele s gólmanem Svobodou, ale zpoza branky už se jim nepodařilo zasunout puk za čáru. Základní hrací doba o vítězi nerozhodla, a tak utkání dospělo do prodloužení.

V nastavení se blýskl pěknou individuální akcí aktivní Daniel Voženílek, který se prokličkoval z rohu až před Svobodu. Domácí tuto šanci ustáli a zanedlouho mohli sami rozhodnout v přesilové hře, což se ale nestalo. Na řadu proto přišly samostatné nájezdy, které se staly minisoubojem brankářů. Pokusy Pipka, Fialy, Špačka i Sedláčka a Matuly skončili ve výstroji gólmanů. Ujala se až poslední penalta, ke které se postavil Pavel Sedláček. Ten zakončil svoji rychlou kličku mezi Vejmelkovy betony a zajistil Zlínu bod navíc. Berani touto výhrou zároveň protrhli sérii sedmi porážek v řadě.

Zápasy v sezóně

Přát., 8. 8. 2013
ZLN - PCE
0:2
Turnaj, 17. 8. 2013
PCE - ZLN
17.08.2013
11. kolo, 10. 10. 2013
PCE - ZLN
3:2sn
29. kolo, 17. 1. 2014
ZLN - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube