8.3.2013
Ondřej Vlk, Jan Hrabal

Starší dorostenci nestačili na Litvínov, i tak slaví postup do play off

LITVÍNOV — Dva góly vstřelili starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice na ledě lídra z Litvínova. Východočeši ale neudrželi slibně rozjetý zápas a v jeho poslední třetině soupeři podlehli. I tak se po skončení zápasu radovali z postupu do play off, neboť jejich konkurent ze Zlína prohrál na ledě pražské Slavie.

Extraliga staršího dorostu, 43. kolo, pátek 8.3.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

4:2
0:1, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 20:35 Kučera, 21:08 Weitz (Štěpka), 50:50 Bárdoš (Stříbrný, Weitz), 59:55 Weitz (Stříbrný, Štěpka) – 8:41 Procházka (Budík, Špaček), 38:17 Kuťák (Havrda). Rozhodčí: Krob – Koskuba, Rozlílek. Vyloučení: 7:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.
Litvínov: Spěšný – Jonák, Moravec, Šefl, Šíp, Vostárek, Wiedemann – Bárdoš, Chmelař, Kučera, Poljanský, Pospíšil, Řezníček, Střibrný, Sýkora, Šimeček, Štěpka, Ujfaluši, Weitz.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Budík, Divecký, Kalous, Kracík, Petric, Procházka – Barkóci, Bohuněk, Havrda, Hlaváček, Chvojka, Kuťák, Kysela, Špaček, Velínský.

Komentář

V první třetině nebylo k vidění příliš šancí, největší příležitost měli v páté minutě Pardubice. Velínský se dostal do úniku, ale Spěšný jeho šanci zlikvidoval. Hned z následné akce mohli skórovat opět pardubičtí, ale žádný z hráčů po velkém závaru nedokázal uklidit puk za domácího brankaře Spěšného.

V osmé minutě fauloval Bárdoš a hosté nabídnutou přesilovkou nepohrdli. Jakub Procházka tečoval tvrdou Budíkovu střelu a Spěšný neměl šanci zasáhnout – 0:1. Litvínov přidal na pohybu, ale nedokázal své šance přetavit v branku.

Do prostřední periody vlétl Litvínov jako uragán. Po 35 vteřinách od úvodní buly druhého dějství se v přesilové hře šťastně prosadil Tomáš Kučera – 1:1

O 32 vteřin později bylo s hosty ještě hůře. Litvínov sehrál parádní akci, na jejímž konci stál David Weitz, který poslal puk nekompromisně o tyč za záda Vejmelka – 2:1.

Chemici byli o poznání lepším týmem, ale problém byl v proměňování vytvořených šancí. Ve 38. minutě měli domácí obrovskou šanci ke skórování. Weitz našel přesnou přihrávkou Stříbrného, ale druhého jmenovaného vychytal Vejmelka. Z následné protiakce ve vlastním oslabení si vzal puk Havrda a v situaci dva na jednoho poslal přesnou přihrávku na Filipa Kuťáka, který vymetl všechny pavučinky spěšného branky – 2:2.

Třetí třetina byla skromná na šance, domácí se nikam nehnali a drželi se u puku. Ve 45. minutě se v obrovské šanci objevili Šimeček s Kučerou. V situaci dva na jednoho předložil Kučera perfektní pas Šimečkovi, ale ten z první trefil jen rameno Vejmelka.

V polovině třetí třetiny domácí svoji převahu zužitkovali. Nádhernou kombinaci sehrála trojice Weitz – Stříbrný a do prázdné branky zakončující Jan Bárdoš – 3:2.

Chemici nadále kontrolovali hru a nepouštěli hostující hráče do větších šancí. Při závěrečné powerplay uzavřel gólový účet David Weitz, který zaznamenal už druhou branku v zápase – 4:2.

Přes porážku mohli starší dorostenci slavit, neboť po zjištění ostatních výsledků se radovali z jasného postupu do play off.

Ohlasy po utkání

Josef Beránek (HC Verva Litvínov): „Už máme zajištěný postup do play off z prvního místa, tak dnes dostali šanci kluci, kteří moc nehrají nebo byli po zranění. Utkání jsme odehráli až do konce na 4 lajny a kluci dostali dobrou šanci. Zápas by vyrovnaný a v zakončení jsme předčili soupeře, dali jsme tři góly a pak čtvrtý do prázdné branky. Myslím si, že to byl hned začátek třetí třetiny, kdy jsme vyrovnali na 1:1. Poté jsme po hezké akci dali hned na 2:1. Soupeř si vzal oddechový čas a brankou v naší přesilovce se vrátil zpět do hry. Potom jsme hráli celkem solidně a zápas jsme si pohlídali a povedlo se nám vyhrát.“

Vladimír Martinec (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Odehráli jsme v Litvínově velice dobrou první třetinu, kdy nám to chodilo, hráli jsme přesně to, co jsme chtěli. Kluci si to dávali a nevymýšleli žádné složité věci. Vstup do druhé třetiny byl katastrofální, kdy jsme vlastně během jedné minuty dostali dva góly. Poté to už bylo úplně něco jiného, kluci se začali klepat, vymýšleli takové věci, které snad normálně nikdy nedělají. Od té doby už to bylo z naší strany horší. Klíčový moment byl začátek druhé třetiny, kdy jsme to zkazili, místo toho abychom se dostali do útočného pásma, tak jsme byli zatlačeni do obraného a tam jsme ztratili kotouč. Faulovali jsme a domácí to potrestali.“