17.1.2013
Filip Bazala, Jan Hrabal

Starší dorostenci vyhráli ve Vsetíně, povedla se jim druhá třetina

VSETÍN — Důležité body v boji o vysněné play off získali starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši vyhráli 5:2 ve Vsetíně, kde zápas získali povedenou druhou třetinou, ve které vstřelili tři branky.

Extraliga staršího dorostu, 32. kolo, čtvrtek 17.1.2013, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

2:5
1:2, 0:3, 1:0
Branky a nahrávky: 12:10 Grygar (Forch), 41:28 Grygar (Hajda, Kuchařík) – 13:22 Kuťák (Špaček), 19:28 Procházka (Špaček, Kuťák), 21:39 Panna (Špaček, Kuťák), 27:40 Divecký (Velínský), 32:38 Špaček (Panna, Chvojka). Rozhodčí: Netopil – Laczko, Smilek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 106. Střely na branku: 42:25. Průběh utkání: 1:0, 1:5, 2:5.
Vsetín: Gottwald (20:00 Vlach) – Hajda, Hohl, Hryciow, Svozílek, Ščotka, Žabčík – Abdul, Forch, Grygar, Haničinec, Hořanský, Kuchařík, Pancza, Račický, Rod, Světlík, Tydlačka.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Divecký, Horyna, Kalous, Kracík, Petric, Procházka – Bohuněk, Havrda, Hlaváček, Chvojka, Kusý, Kuťák, Kysela, Panna, Špaček, Velínský.

Komentář

Vsetín vstoupil do zápasu aktivněji. Ihned ve druhé minutě měl před sebou odkrytou klec Tydlačka, ale svou šanci trestuhodně zahodil střelou mimo. Z první branky se radovali domácí až ve třinácté minutě, kdy dobře za branou pracoval s pukem Jan Forch, který přihrál Grygarovi a vsetínský útočník Ondřej Grygar z pravého kruhu prostřelil ranou k tyči hostujícího gólmana – 1:0.

Valaši se neradovali dlouho, hosté o chvíli později srovnali, když střelu z mezikruží v podání Filipa Kuťáka nechal za svá záda trochu nešikovně propadnout domácí brankář Gottwald – 1:1. V závěru třetiny se hostům podařilo jít dokonce do vedení, když v přesilovce propálil z levého kruhu Gottwalda ranou nad beton Jakub Procházka – 1:2.

Ve druhé třetině se od začátku opět hrnuli do zakončení domácí, ale neúspěšně. Naopak z první akce druhé třetiny v podání hostů padl gól, když si Vlach, který v bráně Vsetína nahradil Gottwalda ještě ani nestačil sáhnout na puk a už jej lovil z klece po akci, kdy na druhou tyč poslal Špaček puk Ondřejovi Pannovi a ten vstřelil třetí branku svého týmu – 1:3.

Hosté začali mít více ze hry a svůj tlak korunovali čtvrtou brankou. Před brankou domácích vznikl chumel, kdy u ležícího Valcha vydoloval puk Velínský, který přihrál do mezikruží najíždějícímu Danielovi Diveckému a ten střelou pod horní tyč přidal čtvrtou branku svého týmu – 1:4.

Zelenožlutí se semkli a začali dostávat hosty do permanentního tlaku. Ten byl podpořen i dvojnásobnou přesilovou hrou, ale jako kdyby domácí hráli v početní výhodě poprvé v životě, šance si nevytvořili žádné.

Naopak hosté, když už byli v pěti, tak opět z rychlého protiútoku zvýšili stav na 5:1 ze svého pohledu, to když přesně do šibenice zamířil Michael Špaček, který ke svým třem asistencím tedy přidal i branku.

Třetí třetinu začali aktivněji domácí a ihned si vynutili faul. Z následné přesilovky už se Valaši dočkali branky. Střelu Hajdy tečoval před Vejmelkou Ondřej Grygar a pardubický brankář byl bez šance – 2:5.

Hosté znovu pozorně bránili a domácí pouštěli jen do ojedinělých šancí, ze kterých bylo velmi těžké skórovat. Hosté i nadále velmi dobře bránili a v závěru zápasu už kontrolovali puk a nedovolovali žádnou šanci dát domácím ještě prostor pro snížení.

Ohlasy po utkání

Tomáš Pařízek (VHK Vsetín): „Zápas rozhodla druhá třetina, ve které jsme inkasovali tři branky. Víc k tomu zápasu snad ani není co říct.“

Vladimír Martinec (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Dnešní zápas rozhodla především druhá třetina, kdy jsme z protiútoků vstřelili tři branky. Jinak první třetina byla vyrovnaná a v té třetí jsme hráli špatně. Zbytečně jsme odevzdávali kotouče, které jsme měli pod kontrolou. To se mi vůbec nelíbilo. Stavíme na gólmanovi s dobrou obranou, rychlými protiútoky a trénujeme hodně času přesilovky. Aspoň, že se nám podařilo vstřelit pár branek z protiútoků. Vyhráli jsme a za to jsem rád.“