17.1.2013
Jan Hrabal

Třetí třetina zhatila naděje juniorů v Olomouci

OLOMOUC — Srovnali dvoubrankové manko a tlačili. Junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice slibně rozehráli extraligový duel v Olomouci. Ve třetí třetině ale inkasovali šest branek, které otočily zápas v olomouckou exhibici.

NOEN extraliga juniorů, 31. kolo, čtvrtek 17.1.2013, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

9:3
2:0, 1:2, 6:1
Branky a nahrávky: 5:44 Vaculín (Novotný, Zitka), 16:55 Šťastný (Králík), 39:14 Kunce (Šťastný, Králík), 41:02 Brančik (Kunce, Šťastný), 43:25 Šťastný (Kunce, Nesvadba), 46:07 Králík, 47:31 Hes (Ostřanský, A. Jergl), 49:03 Šťastný (Kunce, Králík), 49:44 Vaculín (Heža, Novotný) – 25:11 Veselý (Poulíček), 27:04 Poulíček (Veselý, Havlík), 56:04 Březina (Škvor). Rozhodčí: Husička – Bryška, Novák. Vyloučení: 4:8, navíc Havlík (Pardubice) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 86. Střely na branku: 45:39. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 9:2, 9:3.
Olomouc: Lukáš – Brančik, Hradil, Kovář, Nesvadba, Pšeja, Schejbal, Vondra – Číp, Hes, Heža, A. Jergl, J. Jergl, Králík, Kunce, Machala, Novotný, Ostřanský, Šťastný, Vaculín, Zitka.
Dynamo Pardubice: Jeschke – Havlík, Lenoch, Robertson, Starý, Škvor, Voženílek – Březina, Bureš, Chmelař, Moravec, Poulíček, Půhoný, Řezníček, Schneider, Vachutka, Veselý, Zelinger.

Komentář

Duel odstartovali lépe hráči domácího týmu, kterým po necelé minutě soupeř nabídl početní výhodu. V ní se však Hanáci k závažnějšímu zakončení nedostali. Poprvé se skóre měnilo v šesté minutě. Chybou při rozehrávce kotouče nabídl hostující gólman pohodlně skórovat Richardu Vaculínovi – 1:0.

Hanáci byli nadále lepším mužstvem, což dokazovaly šance z dvanácté minuty. Jiří Hes ani Patrik Machala ale nemířili přesně. Na druhé straně tak mohl srovnat Jan Veselý, brankář Kohoutů s jeho pokusem neměl problémy.

Sedmnáctá minuta přinesla druhou branku v utkání a opět kotouč ze své sítě lovili Pardubičtí. Tísněný Lukáš Králík poslal kotouč volnému Davidu Šťastnému, který tvrdou střelou prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 2:0. Do konce úvodní dvacetiminutovky mohli hosté snížit, dvě tečované střely ale domácí brankář pohlídal.

Hosté svou aktivitu z konce úvodního dějství přenesli do druhé části. V pětadvacáté minutě ve vlastním oslabení unikli dva hráči Pardubic, Jiří Půhoný ale neměl v zakončení potřebné štěstí. O pár desítek vteřin později se už Východočeši radovali. Sám před domácí klecí zůstal Jan Veselý, který si proti domácímu brankáři poradil – 2:1.

Neuplynuly ani dvě minuty a hosté srovnali se soupeřem krok. Tentokrát se Jan Veselý pasoval do role asistenta a přesnou přihrávkou vybídl ke skórování Patrika Poulíčka – 2:2. Východočeši svého konkurenta jasně přehrávali, jen díky skvělým zákrokům Jana Lukáše zůstal stav zápasu dlouho nezměněný.

Ještě jednou se ale skóre do konce druhé části měnilo. Necelou minutu před přestávkou se k odraženému kotouči dostal mezi kruhy Daniel Kunce, který tak i přes nepovedenou dvacetiminutovku poslal domácí tým znovu do vedení – 3:2.

Inkasovaná branka v závěru třetiny Východočechy velice poznamenala. Poslední část totiž Pardubicím vůbec nevyšla. Už minutu po vhazování prostřelil Jeschkeho z pravého kruhu David Brančík – 4:2. Olomoučtí pokračovali v ofenzivě a výsledkem byla ve čtyřiačtyřicáté minutě trefa Davida Šťastného – 5:2.

Nepříjemné chvíle poté zažil pardubický Lukáš Bureš, který po střetu s domácím hráčem musel opustit hrací plochu. Nejen že Východočeši ztratili jednoho útočníka, zároveň ale šli do čtyř. Daniel Robertson napadl zřejmě viníka srážky Jakuba Schejbala.

Nabídnutou přesilovou hru domácí využili, samostatnou akcí se prosadil Lukáš Králík – 6:2. Jako by to olomouckým hráčům nestačilo, o minutu později vedlo jejich mužstvo už o pět branek. Na levém kruhu napřáhl Jiří Hes, jehož ránu zastavila až branková síť – 7:2.

Totální rozklad hostující obrany pokračoval v padesáté minutě. David Šťastný využil početní výhodu a po rychlé kombinaci se spoluhráči zakončoval do odkryté klece – 8:2. V téže minutě slavilo domácí mužstvo i devátou branku. Richard Vaculín zakončil skvělou jízdu svého mužstva, které během deseti minut nastřílelo soupeři šest gólů – 9:2.

Olomouc krátce poté hrála pět na tři, desátou branku nepřidala. Naopak ve vlastním oslabení ujel Kohoutům David Březina, který forhendovou kličkou stanovil konečné skóre duelu – 9:3.

Ohlasy po utkání

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): „Náš výkon hodnotím ze dvou třetin dobrý, z jedné špatný. V první a hlavně ve třetí dvacetiminutovce jsme hráli velice slušně. Střelecky jsme se prosazovali. Katastrofální výkon jsme předvedli ve druhé části, to by se nemělo opakovat. Rozhodl vstup do třetí třetiny, kdy jsme zlomili odpor soupeře. Mužstvo podává momentálně velice slušné výsledky a to se potvrdilo.“

Jiří Šejba (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „První třetina nebyla z naší strany podle představ, domácí nám odskočili na dvě branky. Nicméně jsme se do hry vrátili ve druhé části, kdy jsme srovnali. Hráli jsme dobře a měli jsme i další šance. Bohužel před závěrem třetiny jsme inkasovali. Tato branka zřejmě rozhodla. Přestože jsme byli na dostřel, tak jsme v poslední části propadli hlavně v důrazu před naší brankou. Těžko se mi o tom mluví, hrajeme o bytí v play off. Každá branka bude rozhodovat. Devět obdržených gólů není dobrá vizitka.“

Zápasy v sezóně

14. kolo, 20. 10. 2012
PCE - OLO
3:4p
31. kolo, 17. 1. 2013
OLO - PCE
9:3
39. kolo, 21. 2. 2013
OLO - PCE
8:1
44. kolo, 9. 3. 2013
PCE - OLO
5:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube