28.10.2012
Tomáš Lysý, Jan Hrabal

Mladší dorostenci zazářili na ledě třetí Jihlavy

JIHLAVA — Pěti vstřelenými brankami ve druhé třetině rozhodli mladší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice o vítězství na ledě Dukly Jihlava. Mladí Východočeši se na Horáckém zimním stadionu vytáhli, zejména pak dvougóloví střelci Denis Kusý a Filip Zadina. Svěřenci Marka Zadiny tak jasně zlomili minisérii tří porážek o tři branky.

Extraliga mladšího dorostu, 12. kolo, neděle 28.10.2012, Horácký zimní stadion

Dukla Jihlava

Dynamo Pardubice

2:7
2:1, 0:5, 0:1
Branky a nahrávky: 4:29 Oščádal (Mejzlík, Pospíchal), 5:22 Peschout (Bína) – 1:32 Macháček (Martinec, Budík), 23:28 Franc (Kusý, Špaček), 33:55 Zadina (Jajcay, Frydrych), 34:19 Kusý (Rohlík, Špaček), 35:10 Kusý (Špaček, Franc), 39:05 Zadina (Jajcay), 49:58 Jajcay (Martinec). Rozhodčí: Doležal – Lamberský, Stehlík. Vyloučení: 6:5, navíc Franc (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:3. Diváci: 67. Střely na branku: 23:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:7.
Dukla Jihlava: Vitešník (40:00 Škarek) – Dörrer, Havelka, Pospíchal, Pražák, Váňa, Wasserbauer – Bína, Čermák, Havránek, Huňáček, Kousal, Mejzlík, Najman, Oščádal, Peschout.
Dynamo Pardubice: Groh (5:22 Klouček) – Boček, Budík, Franc, Horyna, Kučera, Mikulčák, Rudy, Voltner – Bor, Bureš, Frydrych, Hoskovec, Jajcay, Kusý, Macháček, Martinec, Rohlík, Špaček, Voženílek, Zadina.

Komentář

Úvod utkání asi nevyšel Dukle podle jejich představ. Již v první minutě dostali hosté výhodu přesilové hry, kterou také využili. V nepřehledné situaci před domácí brankou se nejlépe zorientoval Tomáš Macháček, který tak otevřel skóre – 0:1.

Odpověď domácích na sebe nenechala dlouho čekat. Jihlava nabruslila před pardubického gólmana, Mejzlík našel zcela volného Vladimíra Oščádala, a ten srovnal stav zápasu na 1:1.

Za padesát tři vteřin přišla pro pardubické hráče další studená sprcha. Domácí hráči zavezli puk do útočného pásma, v závaru před brankou se s notnou dávkou štěstí prosadil Richard Peschout a otočil tak stav zápasu na 2:1.

Dva rychlé góly už byly hodně i na Dominika Groha, který tak přepustil místo v hostující svatyni Milanu Kloučkovi. Hokejisty Pardubic však rychlý obrat vývoje utkání nezaskočil a nadále měli více ze hry. Protože však Vítešník po hezké kombinaci hostů zalehl puk a střela Frydrycha jen těsně minula levý horní roh jihlavské branky.

Druhá část hry byla jasně v režii hostů. Stejně jako na začátku části první měli hráči s koněm ve znaku možnost přesilové hry a opět jí využili. Špaček s Kusým zakombinovali před gólmanem Dukly, puk se následně dostal k Martinu Francovi, pro jehož již nebyl problém srovnat stav zápasu 2:2. Následně se snažili strhnout vedení na stranu Jihlavy Najman s Havránkem, jenže oba si vylámali zuby na Kloučkovi.

Konec druhé třetiny si jihlavští mladíci určitě za rámeček nedají. Nejprve se ve třicáté čtvrté minutě osvobodili hosté z tlaku domácích, Frydrych s Jajcayem hezky zakombinovali a Filip Zadina vrátil Pardubicím vedení – 2:3.

O čtrnáct vteřin později již vedli hráči v červených dresech o dva góly, když se prosadil Denis Kusý – 2:4. Černou minutu a čtvrt v podání Dukly pak zakončil druhým gólem za sebou Denis Kusý, když dorazil do branky puk po hezké akci Špačka s Francem – 2:5.

Tato část prakticky rozhodla o vítězi utkání. Aby toho nebylo málo, pátý gól hostů ve druhé třetině přidal pětapadesát vteřin před koncem Filip Zadina – 2:6. Vítešník sice stihl zasáhnout před Jajcayem, ale na dorážku pardubického útočníka, který zaznamenal svůj druhý úspěch v dnešním zápase, už byl krátký.

Před třetí třetinou Jihlava vyměnila brankáře a místo Radka Vítešníka šel závěrečnou dvacetiminutovku odchytat nejmladší člen domácí družiny, dvanáctiletý Jakub Škarek. I přes čtyřbrankové vedení hosté pokračovali v tlaku a náhradní brankář Dukly se několikrát vyznamenal. V padesáté minutě však inkasoval také on, když si trošku smolně srazil do branky střelu Andrease Jajcaye – 2:7.

Zbytek utkání už se pouze dohrával. O vítězi bylo dlouho dopředu rozhodnuto a i přes tři vyloučení došel zápas do klidného konce. Pardubice tak oplatily Jihlavě porážku z prvního vzájemného zápasu a získaly cenné tři body po vysoké výhře.

Ohlasy po utkání

Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava): „Dnešní utkání pro nás bylo víceméně dvouhodinovým školením od soupeře. Dnes na utkání hledáme těžko nějaká pozitiva. Nebyli jsme schopní se držet puku, rychle jsme kotouč ztráceli. V obranné fázi jsme měli velké problémy, dostávali jsme se pod tlak a dělali jsme chyby. Pokusíme se hrát lépe, musíme se zlepšit ve všech činnostech, od bruslení až po střely a nahrávky.“

Marek Zadina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Až na první třetinu, si myslím, že jsme měli pod kontrolou hru. Stříleli jsme góly, ve druhé třetině, kterou jsme vyhráli. První třetina byla z naší strany hrozná, kluci neměli vůbec pohyb, nedohrávali soupeře, a proto jsme ji také prohráli 2:1. V kabině jsme o tom mluvili, hru jsme stáhli na tři lajny. Kluci začali víc bruslit a bojovat. Pak už jsme měli celý zápas pod kontrolou.“

Zápasy v sezóně

přát., 14. 8. 2012
PCE - JIH
7:1
přát., 23. 8. 2012
JIH - PCE
2:2
3. kolo, 16. 9. 2012
PCE - JIH
1:4
12. kolo, 28. 10. 2012
JIH - PCE
2:7
21. kolo, 13. 12. 2012
PCE - JIH
2:3
30. kolo, 24. 2. 2013
JIH - PCE
2:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube