25.2.2012
Petr Miklas, Jan Hrabal

Starší dorostenci protrhli smolnou sérii výhrou v Havířově

HAVÍŘOV — Po šesti prohrách dokázali starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zvítězit. Mladí Východočeši uspěli po přestřelce na ledě Havířova 7:5. Tři branky vstřelili v přesilových hrách.

Extraliga staršího dorostu, 42. kolo, sobota 25.2.2012, K&K Pneu aréna

Havířov

Dynamo Pardubice

5:7
1:2, 1:1, 3:4
Branky a nahrávky: 3:06 Pastrňák (Bednář), 28:40 Malík (Pastrňák, Graca), 48:09 Pastrňák (Kotala), 54:07 Synek (Chroboček, Klečka), 59:08 Jonáš (Pastrňák) – 4:12 Pilný (Žemlička, Chvojka), 14:49 Řezníček (Bureš), 39:44 Schneider (Bureš, Kracík), 43:23 Žemlička (Pilný), 47:27 J. Veselý (Pilný), 49:13 Řezníček (J. Veselý), 59:56 Kubín. Rozhodčí: Trombík – Bojda, Mrákava. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:3. Diváci: 46. Střely na branku: 46:33. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:5, 3:5, 3:6, 5:6, 5:7.
Havířov: Dohnal – Bahounek, Flamík, Chroboček, Graca, Jonáš, Weisser – Bednář, Klečka, Kotala, Křibík, Malík, Matěj, Pastrňák, Stanislav, Synek, Škaloud, Vyčesaný.
Dynamo Pardubice: M. Veselý – Kalous, Kracík, Kubín, Pilný – Bureš, Chvojka, Kysela, Moravec, Polák, Řezníček, Schneider, J. Veselý, Žemlička.

Komentář

Do začátku utkání lépe vstoupili hosté, kteří se od prvních vteřin snažili ohrozit domácího brankáře Dohnala. Byli to však domácí hokejisté, kdo vstřelil první branku – Lukáš Bednář našel volného Davida Pastrňáka, který neměl problém dostat puk do poloodkryté branky – 1:0.

Vedení domácích však nemělo dlouhého trvání, o minuty později hosté vyrovnali v přesilovce, všechno před sebou prostřelil bombou od modré Luděk Pilný – 1:1.

V 8. minutě mohli jít domácí opět do vedení, ale Školoud pálil jen do brankáře Veselého. Chvíli poté měl Havířov k dispozici přesilovku pět na tři, ale sehrál ji žalostně a nic z ní nevytěžil. Jak se mají hrát přesilovky tak ukázaly v 15. minutě Pardubice, když dokázaly využít svou druhou přesilovku v zápase – pěknou kombinaci předvedli Lukáš Bureš a Jakub Řezníček, druhý jmenovaný pálil do odkryté branky – 1:2.

Domácí mohli v závěru třetiny vyrovnat, když se Malík proháčkoval až před Michala Veselého a scházel mu kousíček ke gólu, gólman hostí celou situaci vyřešil hozením hole, za což bylo nařízeno trestné střílení. K exekuci se rozjel sám Malík, ale na brankáře Veselého si nepřišel.

Do druhé části si domácí přenesli zbytek přesilovky, ale vůbec nic v ní nepředvedli. Ve 27. minutě hráli hosté další přesilovku a opět byli velice blízko branky, Řezníčkovi scházely centimetry, aby dostal puk do sítě. O dvě minuty později Azet vyrovnal, když Daniel Graca vyslal dlouhou přihrávku na modrou Pastrňákovi, ten se uvolnil a jako na stříbrném podnose naservíroval puk před odkrytou bránu Filipu Malíkovi, jenž se tentokrát nemýlil – 2:2.

Hodně vzruchu přinesl závěr druhé třetiny – nejprve se při vlastním oslabení dostal do úniku havířovský Školoud, ale tváří v tvář Veselému neuspěl. Z téměř následujícího protiútoku se však prosadili hosté, kteří tak využili svou už třetí přesilovku a potvrdili pravidlo nedáš – dostaneš. Kracík vyslal na zteč Bureše, jenž zatáhl puk po levém křídle a přesně nahrál najíždějícímu Janu Schneiderovi, jenž prostřelil Dohnala – 2:3.

Třetí třetinu začali lépe hosté, kteří po obrovské chybě domácího obránce Flamíka, jenž nezachytil plachtící kotouč, zvýšili své vedení na dvě branky. Úspěšným střelcem byl Vojtěch Žemlička – 2:4.

Ve 46. minutě vyslal na Veselého při přesilovce několik tvrdých ran Pastrňák, ale hostující gólman si se všemi poradil.

Byly to naopak opět Pardubice, kdo se radoval – ve 48. minutě se Jan Veselý prokličkoval až před Dohnala, kterého také oklamal a zvýšil vedení hostí na 2:5. Ale neuplynula ani minuta a Havířov zásluhou Davida Pastrňáka kuriózně snížil – hostující obránce jej totiž i s pukem natlačil do branky – 3:5.

Tím však divoká tříminutovka nekončila, protože si slabší chvilku vybral domácí gólman Dohnal, jemuž mezi betony prošel pokus Jakuba Řezníčka – 3:6. Na tabuli svítil čas 49:13 a vypadalo to, že je o vítězi rozhodnuto.

Ale Havířov předvedl v závěru peklo, nejprve našel Chroboček přesnou přihrávkou Dominika Synka, který se trefil přesně k tyči Veselého branky – 4:6.

Do konce třetiny scházelo šest minut. Poté přišly další šance domácích – Kotala trefil tyč poloodkryté branky, po něm minul odkrytou klec Pastrňák. A to nebylo vše – v 57. minutě trefil Bednář z dobré pozice pouze boční síť Veselého branky.

Opravdové drama přinesly poslední dvě minuty třetí třetiny – domácí odvolali brankáře a hráli se šesti hráči v poli. Scházelo odehrát něco přes minutu zápasu, když pardubický Řezníček vyhodil puk mimo hrací plochu a byl vyloučen. Domácím se tak naskytla příležitost snížit, což se jim při pokračující hře bez brankáře proti čtyřem protihráčům i povedlo. Úspěšným střelcem byl Michal Jonáš, který propálil Veselého – 5:6.

Do konce třetiny zbývalo 52 vteřin a domácí se pokoušeli o vyrovnání stále bez brankáře, ale tentokrát už se jim vabank nepodařil a na konečných 5:7 zpečetil výsledek Štěpán Kubín.