7.1.2012
Lukáš Peroutka, Jan Hrabal

Junioři si ve Znojmě otevřeli střelnici. Orly zasáhli deseti přesnými ranami

ZNOJMO — Nejvýraznější výhru v této sezoně si připsali extraligoví junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Mladí Východočeši dokázali zvítězit na ledě posledního Znojma vysoko 10:3. Hattrickem se v jasném utkání blýskl David Březina, po dvou gólech přidali Ladislav Havlík, Petr Vlček a Patrik Moučka. Juniorské Pardubice nastřílely deset branek v extraligovém utkání naposledy před necelými jedenácti lety.

Extraliga juniorů, 28. kolo, sobota 7.1.2012, Zimní stadion Znojmo

Znojmo

Dynamo Pardubice

3:10
0:2, 0:6, 3:2
Branky a nahrávky: 43:15 Telesz (Nováček), 45:08 Nováček (Telesz), 59:41 Pelikán – 5:19 Březina (Zdráhal, J. Moučka), 14:24 Havlík (Půhoný, J. Moučka), 22:00 Březina (Hemský), 22:42 Vlček (Beneš, Šťastný), 23:47 P. Moučka (Křečan, Starý), 25:59 Hemský (Šťastný), 26:51 Havlík (J. Moučka, Půhoný), 35:44 Březina (Beneš, Havlík), 50:21 Vlček (Zrůst, Škvor), 50:29 P. Moučka (Chmelař). Rozhodčí: Blecha – Lukš, Musil. Vyloučení: 7:6, navíc Starý (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 52. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 0:8, 2:8, 2:10, 3:10.
Znojmo: Vrba (22:42 Pivrnec) – Hobza, Kovář, Latner, Liška, Pražák, Šťáva, Tichý – Horák, Horváth, Janoušek, Kastner, Mikulášek, Nováček, Pelikán, Rada, Šťáva, Telesz, Zíka.
Dynamo Pardubice: Horáček (40:00 Bernart) – Beneš, Havlík, Lenoch, Starý, Škvor, Zdráhal – Březina, Hemský, Chmelař, Křečan, J. Moučka, P. Moučka, Poulíček, Půhoný, Šťastný, Vlček, Zrůst.

Komentář

Znojemští hráči vstoupili do zápasu poměrně, v úvodní třetině se prezentovali velkým nasazením a důrazem v osobních soubojích, své šance ale nevyužili, a tak Pardubicím stačil úsporný výkon na dvě branky. V 6. minutě nejprve David Březina přesně tečoval Zdráhalovu ránu v přesilovce – 0:1. V 15. minutě pak Ladislav Havlík využil ztráty puku soupeře a zavěsil švihem pod břevno – 0:2.

Nikdo v té chvíli nečekal smršť, která měla přijít s úvodem druhé části. V úseku od 22. do 27. minuty nasázeli Pardubičtí do znojemské branky pět branek! Znojmo nejprve dvakrát propadlo při přechodu do útoku a David Březina zvýšil na 0:3. Petr Vlček pak při přečíslení dvou na jednoho mířili přesně k bližší tyči – 0:4.

To vyhnalo z klece brankáře Vrbu, ani jeho náhradník Pivrnec ale nemohl dlouho odolat. Pasivní Orli se nedokázali dostat ani z vlastního pásma, a tak mohl Patrik Moučka po závaru v brankovišti lehce doklepnout kotouč do sítě – 0:5.

Domácí trenér Milan Kastner si vzal oddechový čas a ztichlým stadionem zněla jeho důrazná promluva k vlastním hráčům, na ledě ale pokračovalo jednoznačné představení Východočechů. Marek Hemský obral o puk obránce Lišku a samostatný únik zakončil střelou nad rameno Pivrnce – 0:6. O minutu později prostřelil hlouček hráčů před znojemskou brankou Ladislav Havlík a v 27. minutě svítilo nad ledem skóre 0:7!

Tlak hostů poté přeci jen polevil, David Březina ale stihl ještě do přestávky zkompletovat hattrick, když z pravé strany nedůraznou střelou zaskočil Pivrnce – 0:8.

Domácí alespoň částečně napravili dojem z utkání až v poslední části. Michal Telesz nejprve blafákem vykoupal brankáře Bernarta, který po dvou třetinách nahradil Horáčka – 1:8. O chvíli později připravil od zadního mantinelu druhou branku Orlů Lukáši Nováčkovi – 2:8.

Pardubicím k pomyslné desítce stačila minuta uprostřed poslední části. Petr Vlček střelou z ostrého úhlu zvýšil na 2:9 z pohledu domácích a za pouhých osm vteřin Patrik Moučka z mezikruží vyřešili poslední otazník, který se nad dohrávaným zápasem mohl vznášet – 2:10!

Kosmetickou úpravu skóre pak ještě dvacet vteřin před koncem zařídila brusle jednoho z hostujících obránců, jež srazila do vlastní branky odražený puk po střele Aleše Pelikána – 3:10.

Pardubičtí junioři tak rozklíženému soupeři nastříleli deset branek, to se jim v extraligovém utkání povedlo naposledy 26. března 2001, kdy doma potupili Vsetín 10:0. Tehdy Východočeši vládli juniorské extralize v čele s Tomášem Rolinkem nebo trojicí Kolář – Koukal – Průcha, která se proslavila o pár let později.