12.12.2011
Martin Voltr, Jan Hrabal

Starší dorost vyhořel v koncovce, derby zvládl lépe Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ — Na mizernou produktivitu doplatili starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice ve 28. extraligovém kole. V Hradci Králové byli možná opticky aktivnější, trefili dvě tyčky, ale v zakončení selhali, a tak potřetí v sezoně podlehli svému rivalovi. Jediný gól hostí vstřelil kapitán Lukáš Bureš, ten ale korigoval konečnou porážku.

Extraliga staršího dorostu, 28. kolo, pondělí 12.12.2011, Zimní stadion Hradec Králové

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

3:1
2:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 10:33 Kastner (Nedvídek), 10:52 Jebavý (Suchan), 29:09 Srpek (Půlpán, Nedvídek) – 56:13 Bureš. Rozhodčí: Doležal – Budinský, Kis. Vyloučení: 7:5, navíc Suchan (Hradec Králové) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 333. Střely na branku: 29:30. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Mountfield HK: Hak – Konečný, Matějček, Suk, Štědrý, Vácha – Bartoň, Brida, Dostálek, Jebavý, Kastner, Klemenc, Nedvídek, Ouzký, Půlpán, Rejl, Srpek, Suchan, Šeda.
Dynamo Pardubice: M. Veselý – Divecký, Fridrich, Kalous, Kracík, Petira, Pilný – Bureš, Havel, Chvojka, Moravec, Řezníček, Schneider, J. Veselý, Zelinger, Žemlička.

Komentář

Pro Pardubice začal zápas ideálně. Hned po třinácti sekundách totiž po vyhození puku do hlediště putoval za katr Matěj Suk a hosté měli možnost přesilovky. V ní byl nejaktivnějším hráčem Jan Veselý, ale z úhlu dvakrát neměl kudy protlačit kotouč do brány.

V 5. minutě si svou první početní výhodu zahráli i Královéhradečtí. Při rozehrávce se ale sami dostali do obrovských problémů, které musel před prázdnou bránou hasit vynikajícím zákrokem obránce Lukáš Vácha. Nakonec měl i jeho tým dobrou příležitost, ovšem na druhé straně už se vyznamenal povoláním gólman – Michal Veselý.

O něco méně záživné okamžiky přeťala v 11. minutě nevídaná pasáž domácího týmu. Ten v ní dokázal hned dvakrát skórovat! Nejprve se po ose Suchan – Nedvídek dostal puk až k Lukáši Kastnerovi, který ho z první nekompromisně poslal do odkryté klece – 1:0.

Když o devatenáct sekund později ujel pardubické obraně Drahoš Jebavý, na střídačce domácích propukla další ohromná radost – rázem to bylo 2:0!

Zbytek prvního dějství už tolik zajímavých situací nenabídl. Pardubičtí sice dostali další přesilovku, ale i v ní byla královéhradecká obrana společně s brankářem Hakem ve všech klíčových okamžicích na správném místě. Domácí tak kontrolovali dvoubrankové vedení.

Úvod prostřední části ovládali svou územní převahou hosté, Hradec Králové ale zase vyrážel k nebezpečným protiútokům. V jednom takovém musel vytáhnout Bartoňovu střelu z mezikruží Michal Veselý. Jeho jmenovec a spoluhráč Jan zase na druhé straně napálil tyčku hradecké klece!

Těsně před polovinou utkání to ale byl domácí tým, komu se podařilo docílit veledůležité třetí branky. Před pardubickým brankovištěm vytáhl kotouč z chumlu hráčů Martin Srpek, načež ho bekhendem nekompromisně poslal za pardubického brankáře. První gól hradeckého forvarda ve starším dorostu stanovil skóre 3:0.

Jestli ještě hosté mohli se zápasem něco udělat, pak k tomu dostali ve 33. minutě výbornou příležitost – Vojtěch Žemlička byl ve svém nájezdu faulován, a tak dostal druhou šanci. Jeho trestné střílení ale znovu zazvonilo jen na brankovou konstrukci!

Pardubice tak v poslední třetině potřebovaly vstřelit čtyři góly. Nicméně daleko blíže měly k inkasování, to když zmatky jejich v obraně mohli dotáhnout do gólového konce Michal Brida či Tadeáš Ouzký. Hradecké útočníky to ale už nemuselo mrzet, neboť čas utíkal kvapíkovým tempem jejich soupeři.

Na obvyklé poměry nepříliš emotivní derby se v závěru přece jen trochu přiostřilo. To vyústilo nejprve v přesilovku pro pardubické mladíky, v níž se několika výbornými zákroky blýsknul Vlastimil Hak. Hradecký brankář tak byl hodně blízko své první extraligové nule.

Čisté konto ale nakonec neudržel. Čtyři minuty před koncem prchnul hradecké obraně Lukáš Bureš, a když pak přesně zamířil do protilehlého koutu hradecké klece, uzavřel účet zápasu na 3:1.

Ohlasy po utkání

Pavel Táborský (HC VCES Hradec Králové): „Musím klukům poděkovat za ten přístup, nasazení a bojovnost. Jsou polámaní ještě z předchozích zápasů a klobouk dolů před nimi, že se dokázali dát takhle dohromady a i na hraně zdraví zápas perfektně dohrát. Musím vyzdvihnout také výkon gólmana, který nás v pravou chvíli podržel a byl to i jeho zápas.“

Jiří Seidl (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Hradec Králové vyhrál zaslouženě. Když jsme dostali dva rychlé góly, tak to na naše mužstvo padlo. Pak už nám chyběly síly, hlavně psychické, abychom si vytvořili nějaký tlak. Hradec Králové chytře vyhazoval ze třetiny a my jsme se museli znovu dostávat do útočného pásma. Říkali jsme, že kdo dá první gól, bude psychicky hodně nahoře. Bohužel se to podařilo Hradci Králové a jak říkám, vyhrál zaslouženě.“

Zápasy v sezóně

přát., 8. 8. 2011
PCE - HKR
0:2
přát., 14. 8. 2011
HKR - PCE
6:1
7. kolo, 28. 9. 2011
PCE - HKR
8:3
14. kolo, 22. 10. 2011
HKR - PCE
4:2
21. kolo, 19. 11. 2011
PCE - HKR
0:3
28. kolo, 12. 12. 2011
HKR - PCE
3:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube