5.11.2010
(HoH)

„Házená“ v Liberci. Starší dorostenci prohráli 6:10

LIBEREC — Málokdy vídaných šestnáct gólů padlo v utkání 22. kola extraligy staršího dorostu mezi Libercem a Pardubicemi. Východočeši po většinu zápasu doháněli náskok soupeře, Daniel Vachutka vstřelil hattrick, ale na bodový zisk pro pardubické mladíky to nestačilo.

Extraliga staršího dorostu, 22. kolo, pátek 5.11.2010, Svijanská aréna

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

10:6
4:2, 4:2, 2:2
Branky a nahrávky Pardubic: Moučka (Zahaluk), Mejtský (Chmelař), Vachutka (Pištora), Zelinger (Bureš), Vachutka, Vachutka (Chmelař). Rozhodčí: Jílek – Frodl, Špůr. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:2. Diváci: 100. Střely na branku: 23:26. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 8:3, 8:5, 9:5, 9:6, 10:6.
Bílí Tygři Liberec: Blažek - Mrázek, Jandejsek, Bednárik, Erlebach, Slavík, Beránek, Plutnar, Pálek - Klíma, Knap, Mikyska, Dlouhý, Psota, Špakov, Kouba, Slivka, Langhammer, Žďárský, Urban, Procházka.
Dynamo Pardubice: Bernart (20:00 Jirout) – Pištora, Petira, Voženílek, Schneider, Mládek, Pilný, Fridrich, Škvor – Mejtský, Chmelař, Vachutka – Poulíček, Moučka, Zahaluk – Zelinger, Bureš, Řezníček – Moravec.

Komentář

Zápas mezi Pardubicemi a Libercem se zdál být před začátkem rozhodnutým, dominantní hosté totiž hráli na ledě předposledního týmu. Když ale rozhodčí vhodili puk na led, všechno se začalo vyvíjet úplně jinak.

Zápas ihned nabral ofenzivní ráz, první velká šance vznikla z velké chyby pardubického brankáře Bernarda, který Jandejskovo nahození přes celé hřiště pouze vyrazil k čekajícímu Nikitovi Špakovovi, který ale Bernarda nepřekonal. O tři minuty začal úvod do velkých gólových hodů. Do vedení se ale ujali hosté, jejichž útočník Patrik Moučka doklepl tečovanou přihrávku Řezníčka do branky - 0:1. O dvě minuty později ale Tygři proměnili přesilovku, když Adam Jandejsek vystřelil jednu ze svých tvrdých střel z voleje a překonal pardubického brankáře - 1:1.

O tři minuty později, v patnácté minutě vypálil další tvrdou střelu Nikita Špakov a ani tentokrát nedokázal Bernard zareagovat - 2:1. O další tři minuty později, v minutě osmnácté, začali právě již zmíněné gólové hody, když skákavou střelou zvýšil liberecké vedení Michal Plutnar - 3:1. O minutku později přihrával Chmelař a Martin Mejtský odrazil puk do brány – 3:2. Ještě před koncem prvního dějství se Tygrům povedlo vedení opět zvýšit, kdy v brejku poslal slabou střelu a se štěstím překonal Bernarda – 4:2.

Na druhou třetinu Bernarda vystřídal Jirout, což zřejmě mělo zastavit Tygry od dalšího skórování. V první desetiminutovce se jim plán dařil, jediným střelcem se stal Daniel Vachutka, který dorazil puk do Blažkovy branky – 4:3. Vzápětí se málem Tygři prosadili, střely Klímy a Langhammera ale Jirout zlikvidoval. O minutu později, v jednatřicáté minutě přihrál Knap Matějovi Psotovi, který si Jirouta položil a lehce překonal – 5:3. O necelou půlminutu poté zahrozil Mikyska, jehož kličkování ho zavedlo až k Jiroutovi, nikoli však za něj. Pak si vzal slovo pardubický Daniel Vachutka, rychle mu ho ale sebral Blažek, který jeho střelu pod břevno neuvěřitelně lapil. Pak ale zasadili Tygři Pardubicím další ránu. Matěj Psota posílal přihrávku Urbanovi, jeden z pardubických obránců si ji ale sám sklepl do brány – 6:3.

Gólové hody pokračovaly v sedmatřicáté minutě, kdy Špakov našel na druhé straně Pavla Bednárika, jehož střela také našla cestu do branky – 7:3. Ani čityřbrankové vedení ale soupeře neodradilo a stále oplývali ofenzivní chutí. Moučka technicky pokořil tři Tygry a pak našel pasem Poulíčka, ten ale branku netrefil. Poslední minuta přinesla velké drama. Nejprve Tygři zvýšili své vedení už na 8:3, kdy se přesilovkovou trefou prosadil Adam Jandejsek. Devět vteřin před koncem třetiny zahrozil Zahaluk, jehož střelu do odkryté klece senzačně zastavil Blažek. Po mele před brankou ale šli Tygři do oslabení 3 na 5 a Dominik Zelinger ihned po vhazování propálil Blažka – 8:4.

Třetí třetina se dohrávala v mnohem klidnějším tempu. Střelu Adama Dlouhého navrátilec Bernard jen vyrazil a Kouba poslal svou dorážku do břevna. Daniel Vachutka dal Pardubicím menší naději, když snížil náskok na 8:5 po pěkném individuálním průniku. Netrvalo ale dlouho a čtyřbrankový náskok byl zpátky, tentokrát zakombinovali Špakov a Jan Slivka, který zakončoval – 9:5.

Nedlouho poté měl obrovskou šanci Knap, Bernard se ale stačil včas zorientovat a libereckého forvarda zastavit. Ve třiapadesáté minutě dokonal Daniel Vachutka hattrick, když si opět v brejku položil Blažka – 9:6. Pardubice si dokonce vzali time-out, k ničemu jim to ale nebylo, protože Michal Plutnar senzačně nastartoval trysky v obranném pásmu, prošel po křídle až k brance soupeře, kterou perfektně objel a dezorientovaného Bernarda právě takto překonal a rozhodl i o osudu zápasu – 10:6. Hned dva hráči si pak připsali čtyři body - pardubický Vachutka za hattrick a asistenci, liberecký Špakov za gól a tři asistence.

Zápasy v sezóně

turnaj, 15. 8. 2010
LIB - PCE
4:1
přát., 19. 8. 2010
LIB - PCE
5:4
1. kolo, 3. 9. 2010
PCE - LIB
8:3
8. kolo, 24. 9. 2010
LIB - PCE
4:6
15. kolo, 15. 10. 2010
PCE - LIB
7:3
22. kolo, 5. 11. 2010
LIB - PCE
10:6

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube