16.10.2010
(HoH)

Prohra v derby, Eaton nestačil na Hradec Králové

PARDUBICE — Poprvé v této sezoně podlehli starší dorostenci HC Eaton Pardubice svému rivalovi z Hradce Králové. Ve východočeském derby měl nejprve navrch hradecký celek, vedl 2:0, hosté z Pardubic sice vyrovnali, ale poslední slovo měli domácí.

Extraliga staršího dorostu, 16. kolo, sobota 16.10.2010, ČEZ Stadion

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

4:2
2:1, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky Pardubic: 2. Pravda (Červený), 10. Vlček (Frk, Červený), 32. Gabriel (Souček), 32. Červený (Pravda) – 20. Moučka (Bureš), 22. Březina. Rozhodčí: Veinfurter – Machač, Zeman. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 80. Střely na branku: 36:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.
Mountfield HK: Pavelka – Suk, Kopsa, Matějček, Pilař, Červený, Souček – Gabriel, Ropický, Půlpán, Ouzký, Pravda, Frk, Vlček, Kastner, Bartoň, Havlík.
Dynamo Pardubice: M. Veselý - Škvor, Fridrich, Poulíček, Mládek, Moučka, Březina, Rychlík – J. Veselý, Vachutka, Bureš, Pilný, Zahaluk, Schneider, Řezníček, Mejtský, Voženílek.

Komentář

Překvapivé vedení domácího celku

Hned po úvodním vhazování se hosté dostali do vyložené šance, když Patrik Moučka a Patrik Poulíček ujížděli sami na domácího Jaroslava Pavelku. Dvojice pardubických hráčů velkou příležitost nezužitkovala.

Hradečtí mladíci ovšem první vážnější šanci dokázali proměnit v první gól utkání. Nečekanou střelu vyslal na Veselého Lukáš Pravda a přesnou trefou k tyči otevřel skóre zápasu – 1:0.

Druhý hradecký úder přišel v desáté minutě. Při přesilové hře vypálil od modré čáry Marek Červený a Ondřej Vlček dorazil jeho střelu za brankovou čáru – 2:0.

Pardubičtí byli začátkem utkání pochopitelně zaskočeni. Na hradecký led přijeli pardubičtí hráči jako favorité a již v desáté minutě prohrávali o dvě branky.

V závěru prvního dějství hrál Hradec další přesilovou hru a Marek Červený opět velmi tvrdě vypálil od modré čáry. Kotouč propadl Michalu veselému za záda a zastavil se jen pár čísel před brankovou čárou.

V poslední minutě se nakonec gólové radosti dočkali i hosté. Patrik Moučka po individuální akci projel přes půl hřiště a hradeckého brankáře překonal pěkným bekhendovým blafákem – 2:1.

Pardubice vyrovnaly, Hradec rozhodl zápas

Na začátku druhé třetiny přišlo to, co zřejmě každý očekával. Pardubice vstoupily do druhého dějství ve velkém stylu a hned první vážnější šanci dokázaly proměnit ve vyrovnávací branku. David Březina se v klubku těl před hradeckou bránou zorientoval nejlépe a poslal kotouč do hradecké sítě – 2:2.

O dvě minuty později musel hradecký Pavelka čelit dalším šancím hostujícího celku. Dvakrát se ve vyložené šanci ocitl Patrik Moučka. Blízko skórování byli také David Březina a Daniel Vachutka. Ani jeden z nich ovšem svůj tým poprvé v utkání do vedení neposlal.

V polovině utkání přišly zřejmě dva nejdůležitější okamžiky zápasu. Hradec totiž v jedné minutě vstřelil dvě rychlé branky a rázem byl tak znovu ve dvoubrankovém vedení. V čase 31:13 dorazil střelu Daniela Součka za brankovou čáru Lukáš Gabriel - 3:2 a hned v dalším střídání si řekl o kotouč Marek Červený a přesnou trefou vyprovodil na střídačku brankáře Michala Veselého - 4:2. Jeho místo v brankovišti zaujal Jiří Jirout.

Hned vzápětí ovšem mohly být Pardubice zpátky ve hře. Ve východočeském derby opravdu nic nechybělo a ostrý zápas doplňovaly šance na obou stranách. Ve 34. minutě si vyměnili kotouč Vachutka s Březinou a nebýt skvělého zákroku Pavelky. Březina by už střílel do naprosto odkryté brány.

Třetí třetina nic nezměnila

V závěrečném dějství byly karty rozdány jasně. Pardubice musely minimálně dvakrát skórovat a Hradec šel na každé střídání s cílem neobdržet branku. Ve 48. minutě mohl Hradec přiblížit třem bodům Martin Bartoň. Jirout ovšem jeho střelu zblízka vystihl a stejně tak si počínal i po dorážce Lukáše Kastnera.

V témže čase si hosté vzali oddechový čas a začali plánovat závěrečný úder. To se ovšem hostujícímu celku příliš nedařilo. Hradec byl v pohodlném vedení a velmi jednoduše všechny kotouče posílal do středního pásma. Zodpovědná hra domácích pravidelně rozbíjela tlak Pardubic, a tak jediná vážnější šance byla opět k vidění po akci Davida Březiny. Pavelka ale jeho nebezpečnou střelu zlikvidoval.

Třetí třetina byla pro oko diváka asi méně zajímavější, než předchozí dvě periody. Hradec totiž hrál účelný hokej, který na pardubický tým platil. V závěru utkání už se ani hosté nepokusili o hru v power-play. Hradec nakonec vedení z druhého dějství udržel a zvítězil tak 4:2.

Zápasy v sezóně

přát., 29. 7. 2010
HKR - PCE
5:5
přát., 4. 8. 2010
PCE - HKR
7:3
2. kolo, 4. 9. 2010
HKR - PCE
2:5
9. kolo, 25. 9. 2010
PCE - HKR
5:1
16. kolo, 16. 10. 2010
HKR - PCE
4:2
23. kolo, 6. 11. 2010
PCE - HKR
2:1
44. kolo, 19. 2. 2011
PCE - HKR
3:2
49. kolo, 12. 3. 2011
HKR - PCE
3:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube