24.1.2009
Milan Ouředník, Jan Hrabal

Famózní obrat a závěr! Dorost veze všechny body z Karlových Varů

KARLOVY VARY — Prohrávali 0:4, ale nevzdali se. Pardubičtí dorostenci předvedli úžasný obrat v Karlových Varech, kde vyhráli 7:5. Nejprve dokázali otočit vývoj skóre na 5:4 z jejich pohledu, nezlomilo je ani karlovarské vyrovnání v čase 59:13. O jedenáct sekund později totiž vstřelil vítěznou branku Radim Zrůst, dvougólový střelec sobotního odpoledne spolu s Petrem Benešem.

Extraliga dorostu, 40. kolo, sobota 24.1.2009, Zimní stadion Karlovy Vary

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

5:7
4:1, 0:2, 1:4
Branky a nahrávky: 2:36 Liška (Sýkora), 5:28 Tomeček (Winkler), 15:23 Tomeček (Winkler), 15:37 Kubáč (Hluchý), 59:13 Táborský (Hluchý) – 18:07 Jetmar (Půhoný), 24:12 Beneš (Světlík), 30:22 Zrůst (Tomín), 46:50 Beneš (Škvor, Vlček), 51:15 Půhoný (Světlík), 59:24 Zrůst (Tomín, Beneš), 59:40 Světlík (Chmelař). Rozhodčí: Uřídil – Belko, Vyčichlo. Vyloučení: 8:5. Využití: 2:2. Diváci: 65. Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 4:0, 4:5, 5:5, 5:7.
Karlovy Vary: Honzík – Hluchý, Lintemer, Urbančok, Vilhelm, Konečný, Liška, Gombár, Troška – Táborský, Zadražil, Winkler, Sýkora, Formánek, Vrána, Svoboda, Kubáč, Tomeček, Brodský.
Dynamo Pardubice: Langhamer (15:23 Štrof) – Škvor, Petira, Žemlička, Lenoch, Rychlík, Starý – Beneš, Chmelař, Březina, Světlík, Zrůst, Jetmar, Tomín, Wasserbauer, Vlček, Hemský, Půhoný, Moučka.

Komentář

Začátek sobotního duelu na Zimním Stadionu Karlovy Vary se vyvíjel ve velice útočně laděném tempu ze strany hostujících Pardubic. Téměř celé první dvě minuty se hra neodehrávala jinde, než v pásmu domácí Energie. Hosté to však se svojí důrazností v koncovce přehnali a vykoledovali si trest. Energie tuto přesilovou hru zvládla na jedničku a již ve 3. minutě se mohla radovat z vedení zásluhou Ondřeje Lišky – 1:0.

Netrvalo dlouho a domácí svůj náskok ještě zvýšili. V 6. minutě Filip Winkler zpoza brankoviště nahrál Vojtěchu Tomečkovi, který nádherným únikem oběma obráncům propasíroval puk až za překvapeného brankáře hostů Marka Langhamera – 2:0.

Hostům se poté naskytla možnost alespoň snížit skóre, když se dostali do přesilové hry o dva muže. Ani to jim však nestačilo ke skórování a tudíž přišla řada opět na domácí, kteří gólem v 16. minutě v podání Vojtěcha Tomečka navýšili své vedení již na tříbrankový rozdíl – 3:0.

Poslední změnou skóre na straně domácích byla střela znovu v 16. minutě, tentokrát však v podání Ondřeje Kubáče – 4:0.

Hosté v této třetině již jen korigovali stav v 19. minutě zásluhou Jana Jetmara – 4:1.

Druhá dvacetiminutovka byla jasně v režii hostujících Pardubic. Již od prvních minut si vytvářela gólově vypadající akce, avšak ani jedna se v branku neproměnila. Hosté to však nepřeháněli a snažili se co nejvíce vyvarovat trestům, což však domácím nesedlo a faulovali spíše oni. Na skóre utkání se to odrazilo ve 25. minutě. Petr Beneš ujel ze středu všem hráčům a z nepříjemného úhlu proměnil střelu a přiblížil tak hosty zas o něco blíže k vyrovnání – 4:2.

Domácí v této třetině za svým protivníkem jasně zaostávali a sériemi oslabení tak hostům ke snížení rozdílu spíše napomohli.

Třetí třetina se od začátku nesla ve víru velice útočné strategie. Domácí chtěli návrat výhodného náskoku a naopak hosté se drali po vyrovnání. Dlouho se hra spíše přelínala ze strany na stranu, ale vše se změnilo ve 47. minutě. Petr Beneš si najel a zkusil technickou střelu od modré, která k podivu všech projela až za záda Davida Honzíka – 4:4.

Po vyrovnání se však hosté neuklidnili a dále se tlačili do brankoviště domácích. Dalším pokořitelem domácí svatyně se stal Jiří Půhoný a hosté se tak díky němu poprvé v zápase dostali do vedení – 4:5.

Domácím dal v 60. minutě ještě naději přesnou ranou pod víko Oto Táborský – 5:5.

Ale ani po tomto vyrovnání se hosté nedostali do útlumu a bleskovými góly v poslední minutě, nejprve v čase 59:24 Radim Zrůst – 5:6. A poté rána v čase 59:40 Jiřího Světlíka, zpečetili výhru a odvoz všech bodů domů – 5:7.

Ohlasy po utkání

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): „Dnešní utkání se samozřejmě hodnotí velice těžko. Hráči si sice vypracovali velmi vysoký náskok, ale s přibývající jistotou jsme dělali i více chyb, čehož se soupeř naneštěstí pro nás vyvaroval a proto se mu utkání povedlo otočit.

Jiří Fibiger (HC Pardubice): „Po dnešním zápase musím své svěřence stoprocentně pochválit, že se nezalekli tak vysoké prohry jako byla k vidění po první třetině a že v závěrečné přestřelce neztratili hlavu a i po vyrovnání minutu před koncem dotáhli nakonec zápas do úspěšného konce.“