22.11.2008
Tomáš Čekal, Jan Hrabal

Vítězné tažení dorostenců pokračuje, Pardubice vyhrály i v Brně

BRNO — Pátou výhru v řadě si dnes ve 22. kole juniorské extraligy připsali extraligoví dorostenci HC Pardubice. Ti dokázali přesvědčivě vyhrát utkání v Brně, kde Kometu porazili 5:2.

Extraliga dorostu, 22. kolo, sobota 22.11.2008, Hala Rondo

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

2:5
0:2, 1:1, 1:2
Branky a nahrávky: 27:42 Prokeš (Crhák), 42:58 Prokeš – 10:26 Průcházka (Hemský), 17:54 Wasserbauer (Vlček, Beneš), 37:35 Zrůst (Chaloupka), 40:12 Hemský, 41:47 Beneš (Škvor). Rozhodčí: Palášek – Lukš, Reich. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 85. Střely na branku: 36:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5.
Kometa Brno: Barus – Bilčík, Crhák, Dujsík, Koukal, Král, Krejčiřík, Krytinář, Lesonický, Maša, Máša, Nedvěd, Novotný, Ondrášek, Pospíšil, Prokeš, Touška, Zavadil, Dittrich, Krunka, Süsser.
Dynamo Pardubice: Langhamer – Rychlík, Chaloupka, Starý, Beneš, Škvor, Lenoch, Procházka, Moučka, Zrůst, Jetmar, Půhoný, Tomín, Březina, Hemský, Wasserbauer, Chmelař, Škop, Vlček, Brukner.

Komentář

První zákrok zápasu si připsal domácí brankář Filip Barus. Střelu Davidy Březiny si pohlídal v lapačce. Poté se hráči ještě chvíli rozehrávali a do větší šance se tak v sedmé minutě dostal domácí Libor Maša. Jeho tvrdou střelu Marek Langhamer jen ztlumil, tak že se poté pomaličku šourala za jeho záda. Brankář si toho ale všimnul a rychle kotouč schoval pod lapačku.

Do vedení se v polovině první třetiny dostal tým Pardubic. Lukáš Procházka byl před domácí bránou velice důrazný a kotouč nakonec v přesilové hře protlačil do brány – 0:1.

Po nevyužitých šancích domácích hráčů se prosadili znova Pardubičtí. Filip Barus vyrazil střelu jen před sebe, kde ho pohotově mezi nohy prostřelil Jan Wasserbauer – 0:2.

Do druhé části si přenesli Pardubičtí výhodu přesilové hry. Patnáct vteřin po siréně se dostal do obrovské šance Jaroslav Moučka. Domácí mu dovolili před svojí branou dvakrát zakončovat. Druhou dorážkou z úhlu trefil pravou tyč! Ve stejné přesilové hře ještě zkoušeli pozornost brněnského brankáře Marek Hemský s Liborem Procházkou.

Ve 25. minutě si vybruslil před hostující bránu Libor Maša. Žádný gólový přírustek ale nezaznamenal, protože trefil Marka Langhamera jen do hrudi. O dvě minuty později se už hráči Komety prosadili. Ivo Crhák naservíroval kotouč k na druhé tyči číhajícímu Martinu Prokešovi, jenž se zakončením neměl problémy – 1:2. Kometě se tak podařilo zužitkovat výhodu přesilové hry. Byl to začátek velkého tlaku domácích, který si ve druhé části vyprodukovali.

Hezkou akcí se prezentoval Petr Süsser, když po obelstění dvou obránců poslal svoji střelu jen těsně vedle pravé tyče. O chvíli později se hráči Komety radovali ze vstřelení gólu, ale rozhodčí jim to překazil. Kotouč se totiž za brankovou čáru po Crhákově střele nedošoural. V přesilové hře domácích střílel dvakrát od modré čáry Filip Krejčiřík. První střela byla zblokována a druhou vytěsnil Langhamer pravým betonem těsně vedle tyče. Další šance Süssera a Krejčiříka také brankou neskončila. Krejčiříkovu střelu se totiž Süsserovi nepodařilo dostatečně zvednout.

Necelé tři minuty před koncem druhé třetiny se tak pardubičtí hráči opět dostali do dvoubrankového náskoku. Nahození Petra Chaloupky tečoval Radim Zrůst krásně přímo mezi nohy bezmocného Filipa Baruse – 1:3.

Třetí dvacetiminutovka začala velkou hrubkou domácích hráčů při vlastním oslabení. Marek Hemský vystihl jejich rozehrávku a samostatný únik zakončil s přehledem bekhendovým blafákem – 1:4.

Tento náskok se Pardubickým podařilo hned po minutě navýšit. Jan Škvor přihrál krásně napříč útočným pásmem na volného Petra Beneše, jenž odkrytou domácí svatyni trefil bez větších problémů – 1:5.

O další minutu později se prosadili také domácí. Po chybě pardubické obrany se do samostatného zakončení dostal Martin Prokeš. Nejdříve si položil Langhamera a následně do prázdné brány po zemi poslal svůj druhý dnešní gól – 2:5.

Hostující hráči se poté dopustili mnoha faulů, kvůli kterým takřka celý zbývající čas dohráli v oslabení. V jedné z těchto přesilových her se nepodařilo prostřelit chumel hráčů Liboru Mašovi ani Jakubu Touškovi. Další střely Krejčiříka a Pospíšila skončili pro změnu na pozorném Marku Langhamerovi.

Radim Zrůst: Hráli jsme přímočaře

Podle útočníka HC Pardubice Radima Zrůsta byl důležitým základem pardubického vítězství fakt, že Východočeši hráli přímý hokej bez zbytečných komplikací. „Hráli jsme dobře a hlavně jednoduše. Myslím, že jsme z toho zápasu měli více,“ prohlásil útočník Pardubic.

Pardubice měly v utkání sedm vyloučených. „Někdy to bylo na hraně, ale myslím, že rozhodčí podal dobrý výkon,“ pokračoval šestnáctiletý hokejista, který v čase 37:35 vstřelil rozdílový gól. „Petr Chaloupka tam dobře střílel od modré a já jsem to jen tečoval.“

Ohlasy po utkání

Robert Holas (Kometa Group Brno): „První třetina se nám nepovedla, prohráli jsme ji 0:2. První branku jsme inkasovali ve zbytečném oslabení. Ve druhé třetině jsme se trošičku nastartovali. Podařilo se nám vstřelit branku, která nás dostala zpět do hry. Hodně nás to nakoplo. Bohužel jsme v závěru druhé části inkasovali další branku, která nám nahlodala sebevědomí. Jedenáct vteřin po začátku třetí třetiny jsme inkasovali ve vlastní přesilovce čtvrtou branku, což nás poslalo do kolen. Pardubice daleko lépe bruslily, byly živější. Trošku nás mrzí, že u čtyř inkasovaných gólů byla naše první formace. Ještě nesmím zapomenout na našeho brankáře Filipa Baruse, který nás dnes jako včera podržel. Myslím si, že celý víkend odchytal v dobré formě. Věřím, že v pátek v Písku vyhrajeme. Budeme se snažit přivézt body z venku.

Jiří Fibiger (HC Pardubice): „Vyhráli jsme pátý zápas v řadě. Dostali jsme se do docela dobré formy. Takže jsme rádi, že jsme tady proti těžkému soupeři, který včera porazil tým z prvních příček tabulky, uspěli. Já jsem jenom rád, že se nám daří a přeji to i soupeři.“