17.10.2008
Radek Bařina, Jan Hrabal

Dorostenci po přestřelce uspěli ve Vsetíně

VSETÍN — Pardubičtí dorostenci sehráli divoký zápas ve Vsetíně. Vedli 3:1, prohrávali 3:4, přesto v něm dokázali zvítězit. Výhru Východočechů ozdobil hattrick Jiřího Půhoného.

Extraliga dorostu, 13. kolo, pátek 17.10.2008, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

5:7
1:3, 3:1, 1:3
Branky a nahrávky: 6:41 Djorič (Daněk), 20:23 Podešva (Kozák, Krucký), 21:21 Kajaba (Hurtík), 24:41 Horehleď (Slováček), 56:33 Kozák (Podešva) – 3:30 Tomín (Půhoný), 11:09 Půhoný (Březina), 19:31 Půhoný (Březina), 30:30 Půhoný (Březina, Žemlička), 44:50 Nosek (Zrůst), 46:23 Vlček (Procházka), 53:32 Nosek (Zrůst). Rozhodčí: Hradil – Adamec, J. Štěpán. Vyloučení: 2:2, navíc Procházka (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 250. Střely na branku: 41:41. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3, 4:7, 5:7.
Vsetín: Sommer – Žabčík, Pelc, Hurtík, Trška, Mlýnek, Tyralík, Studený, Synek – Ondra, Daněk, Kitzberger, Krucký, Kubát, Adámek, Horehleď, Podešva, Slováček, Kozák, Djorič, Kajaba.
Dynamo Pardubice: Štrof (24:41 Langhamer) – Škvor, Škop, Žemlička, Lenoch, Rychlík, Starý, Chaloupka, Beneš – Procházka, Březina, Světlík, Zrůst, Chlupáč, Nosek, Jetmar, Tomín, Vlček, Hemský, Půhoný.

Komentář

Ve svém úvodu přinesl zápas vyrovnanou hru, odehrávající se převážně ve středním pásmu. Zlom přinesla 4. minuta, kdy pokus Tomína vyrazil brankář Sommer pouze nad sebe a nezbedný puk doplachtil velkým obloukem do jeho branky – 0:1.

Vstřelená branka hosty zřetelně povzbudila a v následující tříminutovce si vypracovali hned několik dobrých příležitostí. Sommer ovšem tentokrát výbornými zákroky svůj tým podržel. Valaši se pozvolna zvedli a v čase 6:45 dokázali vyrovnat. Daněk v rohu vybojoval kotouč, poslal jej před bránu a důrazný Djorič nadvakrát procedil touš přes Štrofův beton do sítě – 1:1.

Osmá minuta přinesla vůbec jediné vyloučení v celé třetině. Početní výhodu po faulu Kajaby však hosté nevyužili, přestože si vytvořili velký tlak a Tomín dokonce nastřelil tyč vsetínské branky. Jakmile byli Valaši v pěti, mohli udeřit oni, ujíždějící Djorič ale v poslední chvíli ztratil kotouč. Branka nakonec přišla ve 12. minutě a radoval se z ní aktivnější tým z Čech. Nápor Březinovy formace zakončil přesně mířeným bekhendem z bezprostřední blízkosti Půhoný – 1:2.

Valaši se tentokrát inkasovanou brankou nenechali deprimovat a stále více vyrovnávali hru. Po Podešvově průniku mohli vyrovnat i skóre, domácí štírek si ale po své zdařilé individuální akci nepřišel na gólmana hostů.

Závěr první třetiny se ovšem Vsetínu nepovedl. Nejprve v 18. minutě trefil v dobré pozici Půhoný pouze Sommerovo rameno, půl minuty před přestávkou si však tentýž hráč pohrál s domácími beky a po jejich zdolání zakončil neomylně k tyči – 1:3. Do šaten tak hosté odcházeli uklidněni dvoubrankovým náskokem.

Ať se o přestávce dělo v domácí kabině cokoliv, do druhé třetiny nastoupili Valaši jako vyměnění. Na zaskočené Pardubické doslova vlétli a již po třiadvaceti vteřinách se dočkali snížení. Kozák přihrál Podešvovi a domácí kapitán se z hranice brankoviště nemýlil – 2:3.

Za další minutu už bylo srovnáno, když Hurtíkovu nabídku dopravil z blízka do sítě Kajaba – 3:3.

Živou vodou pokropení Valaši i nadále pokračovali v náporu a ve 25. minutě dokonce obrátili skóre na svou stranu. Rozjetý Horehleď si ve středním pásmu narazil puk se Slováčkem, kolem střídačky se vřítil do útočného pásma a střelou nad rameno zaskočil z velkého úhlu Štrofa – 4:3.

Ten se následně poroučel z ledu a na jeho místo nastoupil Langhamer. Ten měl hned při prvním pokusu domácích štěstí, když nedosáhl na střelu agilního Ondry a ta jen o vlásek minula tyč jeho brány.

Otřesení hosté se před branku Vsetína dostali poprvé až ve 27. minutě. Pokus z blízka ovšem Sommer vykopl betonem. O chvíli později zahrozil na druhé straně opět Ondra, sám před gólmanem ale nedokázal bekhendem přehodit jeho beton. O pár sekund později byl ještě v dobré pozici Podešva, z mezikruží ale napálil kotouč jen do Langhamerových prsou.

A tak přišla 31. minuta a s ní jako blesk z čistého nebe dorazilo i vyrovnání. Hosté totiž měli ve svém středu skvěle hrající formaci Půhoný – Březina – Tomín. Ta výborným pressingem obrala váhající domácí beky o kotouč a po přiťuknutí Březiny proměnil své sólo precizním bekhendovým zakončením pod břevno Půhoný – 4:4.

Ten tak nejenže dosáhl hattricku, ale hlavně svým gólem pomohl již notně nalomeného týmu hostů znovu na nohy. Ti tak v dalších minutách přeci jen vyrovnali hru a domácí již do větších šancí nepouštěli. Závěr druhé třetiny tak přinesl relativně poklidný hokej a krom několika závarů si ani jeden z celků nedokázal vytvořil vážnější šanci.

Závěrečné dějství začalo stejně jako skončilo to druhé, hosté ale postupně začínali získávat mírnou převahu a když na začátku 45. minuty nesedla střela z mezikruží domácímu Horehleďovi, udeřili oni. V čase 44:50 vypíchl domácí bek kotouč nebezpečně rozjetému Zrůstovi, bohužel pro Valachy přesně do míst, kde najížděl osamocený Nosek. Pro něj pak nebylo problémem poslat z mírného úhlu puk do poloodkryté svatyně Valachů – 4:5.

Vsetínští se pokusili o bleskovou odpověď, jenže neuspěli a hostující mladíci šli do trháku. Ve 47. minutě dostali Pardubičtí díky své důslednosti puk před domácí bránu, kde nekrytý Vlček propálil brankáře Vsetína – 4:6.

O odpověď se pokusil Kozák, jeho první pokus ovšem zastavil gólman a následná dorážka z úhlu pouze prolétla brankovištěm. Valaši pak nevyužili ani přesilovku a radovali se tak znovu Pardubice. V 54. minutě poslal Zrůst střílenou přihrávku před bránu, Nosek do ní umně vložil hůl a bylo to 4:7.

V tu chvíli se zdálo, že je rozhodnuto, domácí to však nezabalili, za což jim bylo odměnou zasloužené snížení. Podešva zpoza brány puk přes Langhamerův beton neprotlačil, dorážející Kozák již byl ovšem úspěšnější a vykřesal pro domácí jiskřičku naděje – 5:7.

Tu definitivně uhasil Žabčíkův faul dvě a půl minuty před koncem, po němž si hosté svůj náskok již v poklidu uhlídali a ze Vsetína si tak odvážejí tři body.