5.9.2008
Jiří Lalov, Jan Hrabal

Dorostenci začali kanonádou, deseti góly vyprovodili Vsetín

PARDUBICE — Vysokým vítězstvím vstoupili do další ročníku extraligy dorostu mladí hokejisté Pardubic. Ti v domácím utkání zaváleli, když nastříleli deset branek Vsetínu. Východočeši po celou dobu dominovali hře, nakonec dosáhli dvouciferného počtu vstřelených branek. Dva góly domácích vsítil Jiří Půhoný.

Extraliga dorostu, 1. kolo, pátek 5.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Vsetín

10:2
5:1, 3:1, 2:0
Branky a nahrávky: 4:09 Hemský (Chlupáč, Nosek), 7:48 Nosek (Hemský), 8:05 Březina (Havlík), 13:21 Světlík (Rychlík, Wasserbauer), 17:38 Půhoný (Březina), 30:59 Zrůst (Březina), 35:03 Půhoný (Jetmar), 37:19 Procházka, 40:17 Chlupáč (Škvor), 52:49 Wasserbauer (Beneš, Březina) – 10:12 Trška, 36:50 Ondra (Krucký). Rozhodčí: Šindler – Čížek, Prchal. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:0. Diváci: 75. Střely na branku: 50:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1, 7:2.
Dynamo Pardubice: Štrof – Škvor, Žemlička, Havlík, Lenoch, Rychlík, Starý, Chaloupka, Beneš – Procházíka, Březina, Světlík, Zrůst, Chlupáč, Nosek, Jetmar, Wasserbauer, Hemský, Půhoný, Moučka.
Vsetín: Sovjak (8:05 Belák) – Žabčík, Mikeska, Pelc, Hurtík, Trška, Mlýnek, Tyralík, Synek – Daněk, Kritzberger, Krucký, Adámek, Horehleď, Podešva, Kozák, Djorič, Klimek, Kajaba, Gromus

Komentář

Do utkání vstoupili lépe hráči domácího celku. Podařilo se jim využít hned první přesilovou hru zápasu patnáct vteřin před jejím vypršením. V čase 4:09 se o to postaral Marek Hemský, kterému přihrávali Filip Chlupáč a Tomáš Nosek – 1:0.

Vsetínští mohli vyrovnat o minutu později, ale Vojtěch Štrof udržel domácím vedení pohotovým zákrokem proti střele kapitána hostů Jana Podešvy. V 8. minutě přišel další faul hostů a Pardubicím se přesilovka opět podařila využít. Po zmatku před brankou se nejlépe zorientoval Tomáš Nosek a poslal domácí do dvoubrankového vedení – 2:0.

Vsetínští se ani nestihli rozkoukat z inkasované branky a domácí hráči mohli opět slavit. Přesně 17 sekund po předchozí brance se po bleskové akci prosadil David Březina, kterému přesně přihrával Ladislav Havlík – 3:0.

Tento gól znamenal střídání gólmanů na straně Vsetína. Za Jakuba Beláka nastoupil bránit klec Vsetína David Sovjak. Po této výměně se hosté začali tlačit do útoku a jejich snaha vyvrcholila v čase 10:02 gólem Petera Tršky po individuální akci v pásmu Pardubic – 3:1.

Vstřelená branka pomohla hostům dostat se do hry. Velké štěstí měli domácí, když po závaru před jejich brankou nastřelil jeden z útočníků Vsetína tyč! Snahu hostů a snížení zchladila kombinace Jana Wasserbauera, Davida Rychlíka a střelce branky Jiřího Světlíka – 4:1.

V následujících minutách se hra trošku uklidnila a hrálo se ponejvíc ve středním pásmu. Relativně klidnou pasáž zápasu utnul Jiří Půhoný, když si svým blafákem položil brankáře hostů a zasunul puk do prázdné brány – 5:1. Domácím se povedlo v první části Vsetín jasně přehrát a do šaten odcházeli se zaslouženým vedením.

Druhou třetinu začali aktivněji hosté ve snaze zvrátit stav utkání. Během úvodních 2 minut se jim dokonce naskytla možnost dvojnásobné přesilovky. Své příležitosti na skórování však promrhali. Jeden z útočníků Vsetína se dokonce pokusil vstřelit gól plácnutím do puku rukou, gólman pokus zlikvidoval, ale zasahovat vůbec nemusel, protože by gól nemohl být uznán.

Ve 28. minutě se na steč vydala dvojice Nosek, Chlupáč. Ani jednomu se nepodařilo pořádně zakončit a skóre zůstalo nezměněno. Nebylo tomu tak na dlouho. V čase 30:59 si doslova pohrálo s gólmanem duo Radim Zrůst a David Březina. Zrůst uklidil kotouč bezpečně do sítě – 6:1.

O čtyři minuty později se stav měnil opět. A zase k radosti domácího týmu. Zasloužil se o to Jiří Půhoný po asistenci od Jana Jetmara – 7:1.

Druhý a poslední zásah Vsetína si v čase 36:50 připsal Michal Ondra, který dostal puk do brejku od Lukáše Kruckého – 7:2.

Domácím se povedlo i tentokrát bleskově odpovědět. Po skvělé samostatné akci Lukáše Procházky se ocitl puk v bráně Vsetína už poosmé – 8:2. V závěru prostřední části měli domácí možnost početní výhody. Ta se jim využít nepovedla.

Přestože nastupovali „Pardubáci“ do závěrečné části zápasu s bezpečným náskokem, nenechali nic náhodě. Hned po sedmnácti vteřinách od jejího začátku se prosadil Filip Chlupáč po přihrávce Jana Škvora a využil třetí početní výhodu utkání – 9:2.
Skoro do poloviny třetí třetiny si domácí v klidu hlídali svůj výsledek a nepouštěli Vsetín do žádných šancí. Hostům se povedlo prosadit až díky přesilové hře. Jan Podešva se objevil naprosto osamocen před Vojtěchem Štrofem. Ten se nenechal rozhodit a oba nebezpečné pokusy si pohlídal.

Poslední změna skóre se udála v čase 52:49. Po obrovském zmatku se povedlo doklepnout puk za gólmanova záda Janu Wasserbauerovi – 10:2.

Na ledě dokonce zůstal ležet jeden ze Vsetínských poté, co obětavě skočil do střely. Puk ho sice nezasáhl, ale hráč po pádu nejspíše dostal křeč a nemohl se zvednout. Domácí si v závěru zápasu vytvořili několik obrovských šancí, ale branka už se jim vstřelit nepodařila. Pardubice svůj první zápas v nové sezóně zvládly a díky výsledku se po prvním kole dostávají na první místo v tabulce týmů.