14.11.2008
Matěj Hráček, Jan Hrabal

Junioři vedli o dva góly, v Třebíči však prohráli

TŘEBÍČ — Porážku si připsali extraligoví junioři HC Pardubice na ledě Třebíče. Na Horácku sice vedli 2:0, ale i tak nedokázali bodovat. Branky Východočechů vstřelili Jan Buchtele, Jakub Rozlivka a Tomáš Kaut.

Extraliga juniorů, 19. kolo, pátek 14.11.2008, Zimní stadion Třebíč

Horácká Slavia Třebíč

Dynamo Pardubice

5:3
0:2, 3:1, 2:0
Branky a nahrávky: 27:10 Vítek (Kesner, Dočekal), 30:54 Vítek (Jaroš), 39:03 Vítek (Kadela), 54:03 Vondráček (Krutiš), 57:35 Krutiš – 11:03 Buchtele (Radil), 14:29 Rozlivka (Buchtele, Pilař), 39:32 Kaut (Drtina). Rozhodčí: Polák – Humpolíček, Pospíšil. Vyloučení: 6:6, navíc Vyhnálek, Vítek – Kaut, Radil všichni 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 128. Střely na branku: 23:33. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 5:3.
Horácká Slavia Třebíč: Wolf – Mečiar, Dvořák, Rajský, Jaroš, Mlejnek, Kotrba, R. Kadela – Vondráček, Křenek, Vítek, Krutiš, Němec, E. Kadela, Dočekal, Vyhnálek, Kesner, Sochor, Jordán.
Dynamo Pardubice: Landsman (39:03 Truhlář) – Zdráhal, Drtina, Karlík, D. Vondráček, Havlík, Rozlivka, Poskočil – Radil, Kindl, Stoklasa, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Čapek, Pilař, Bendík, Kapec, Matějček.

Komentář

Utkání se rozeběhlo ve vysokém tempu. Mnoho šancí sice k vidění nebylo až na výjimky. Ve 3. minutě hostující hráči nadělali Třebíčským vrásky na čele, když se několikrát z těsné blízkosti pokusili ohrozit brankáře. Horáci jako první v zápase dostali možnost přesilové hry. Naložení s početní převahou bylo však více než bídné. Pardubice kontrolovaly kotouč na svých holích a domácím neumožnili prakticky vystřelit na brankáře.

V 10. minutě se již Třebíči podařilo v útočném pásmu zahrozit, konkrétním hráčem, který nedokázal zpracovat přihrávku v dobrém postavení před brankou, byl Sochor. Když domácím hráčům herně nevycházela ani druhá přesilová hra, hosté trestali. Ve vlastním oslabení, ve 12. minutě, se za třebíčskou klec dostal s kotoučem Radil, který přihrál před branku, kde číhal spoluhráč Jan Buchtele a ten si cestu s kotoučem do branky našel – 0:1.

Po rozpačitém úvodu z obou stran jsme se dočkali vstřelení branky. Netrvalo příliš dlouho a s domácími to vypadalo zle. V 15. minutě, při přesilové hře, se od modré napřáhl Jakub Rozlivka. Domácí gólman s touto střelou nemohl téměř nic dělat, neboť měl zakrytý výhled – 0:2.

Jestliže bylo v úvodu první části hry k vidění málo šancí, tak na začátku prostřední části hry tomu tak rozhodně nebylo. Domácí začali třetinu pod tlakem hostujících hráčů, převaha Pardubic vyvrcholila ve 21. minutě, kdy jeden z pardubických trefil tyč. Ve 27. minutě měla Horácká Slavia více než velkou šanci přiblížit se soupeři vstřelením kontaktní branky. Za katr usedli v krátkém čase po sobě dva hráči hostů. Zprvu to na povedenou přesilovku z pohledu Třebíče nějak nevypadalo.

Až ve 28. minutě nekompromisně vypálil od modré čáry David Vítek, jehož střela byla tak dobře umístěná, že ještě zazvonila o horní tyčku – 1:2.

Domácí s vidinou možného srovnání skóre zlepšili hru a netrvalo dlouho a už sklidili ovoce své snahy. Ve 32. minutě po střele Jaroše dorazil kotouč za brankářova záda opět kapitán David Vítek – 2:2.

Domácí trenér nechtěl nechat nic náhodě a vyžádal si oddechový čas, pro udílení dalších pokynů. Horácká Slavia předvedla dokonalý obrat. V poslední minutě třetiny dorazil po střele Kadely kotouč do branky David Vítek, který završil hattrick a navíc z branky vyhnal doposud chytajícího Filipa Landsmana – 3:2.

Ovšem radost na tvářích třebíčských hokejistů zmizela ještě dříve něž kdo čekal. Pár vteřin před koncem prostřední části se po skrumáži před brankářem trefil Tomáš Kaut – 3:3.

I poslední třetinu zahájili téměř gólovou střelou hosté. Z mezikruží nebezpečně vypálil Kapec, bohužel pro Východočechy hodně nad branku. Ve 47. minutě pro změnu zkusil své štěstí Kadela. Jeho bekhend brankář pohotově vyrazil betonem. Rozhodující akce utkání se udála v 55. minutě. Po levém křídle se podél mantinelu prodral do útočného pásma Eduard Kadela. Jeho namířená přihrávka našla před brankou adresáta, kterým byl Tomáš Vondráček, ten sice se štěstím, ale skulinku pod brankářem našel a Třebíč se znovu dostala v zápase do vedení – 4:3.

Střelec čtvrté branky chvíli na to ujížděl do brejku, na hostujícího brankáře však podruhé vyzrát nedokázal. V 58. minutě hostující obránce vytvořil při rozehrávce obrovskou chybu. Kotouče se zmocnil Petr Krutiš. Brankář si na kotouč sice lapačkou sáhl, puk však do rukavice zachytit nedokázal a domácí se mohli radovat po páté – 5:3.

Ohlasy po utkání

Štěpán Oberreiter (SK Horácká Slavia Třebíč): „První třetina byla vyrovnaná, my jsme dostali nešťastný první gól ve vlastní přesilovce, kde si beci špatně rozebrali hráče. Druhý gól dal soupeř z přesilovky. Víme, že přesilové hry mají Pardubice dobré, tak jsme se na ně zaměřili, zlepšili jsme pohyb při napadání soupeřových hráčů a podařilo se nám je trochu eliminovat, i když jsme dva góly v oslabeních dostali. Za stavu 2:0 jsme si řekli, že nic není ztraceno, zvedli jsme se, tlačili jsme se do brány. V přesilovce pět na tři jsem to riskl a dal jsem tam pět útočníků. Vyšlo to a dali jsme gól. Vítek to tam krásně trefil. Od té doby jsme převzali otěže zápasu, vyrovnali jsme a šli jsme i do vedení. Ke konci druhé třetiny jsme dostali vyrovnávací nešťastný gól po špatném pokrytí hráčů před bránou, ale šli jsme do toho i za stavu 3:3 a věřili jsme, že ten zápas zvládneme. Dali jsme i pěkné góly po pěkných přímočarých akcích a zápas jsme dotáhli do vítězného konce. Kluci makali, dřeli a to je návod, jak zápasy hrát. S takovýmito soupeři, jedině nasazením, bojovností. Pomohli nám i diváci, fandili nám. Čeká nás těžká domácí série, začali jsme ji dobře a vítězství doma se cení. Když budeme hrát i dál s takovým nasazením výsledky to přinese. První třetina byla z naší strany co se střelby týče taková zakřiknutá. Stříleli jsme všechno mimo bránu a to brankáře neohrozí. Filip Landsman je kvalitní brankař a nakonec jsme ho vyhnali z brány. Jediná šance je střílet a střílet. Přesilovka nám vyšla díky nacvičenému signálu, pátý gól padl po situaci, kdy to Krutiš vzal na sebe, vystřelil a padlo to tam, takže to je recept, jak soupeře přehrávat, zakončovat každou akci střelou. Nevymýšleli jsme žádné složité kombinace, i když ten pátý gól zrovna padl po hezké kombinaci . Nasazení mužstva bylo dnes perfektní a když to takhle vydrží, můžeme i dál hrát a bodovat.“

Pavel Rohlík (HC Pardubice): „Věděli jsme, že Třebíč má jen pět bodů a podle toho, co jsem četl na jejich webových stránkách, tak o přestávce dobře potrénovali a to potvrdili v prvních dvou, třech střídáních, kdy na nás vletěli. Pak se nás trošku zalekli, měli jsme nějaké šance, tak se stáhli do obrany. My jsme dali dva šťastné góly, myslím si, že jsme to utkání měli pod kontrolou a hráčům jsem to o přestávce říkal. Bohužel za stavu 2:0 po první třetině jsme zcela lehkovážně upustili od naší hry, začali jsme být vylučovaní a na to jsme i doplatili. Dostali jsme dva góly v oslabení, Třebíč to srovnala a šla i do vedení. Nám se povedlo šťastným gólem na konci druhé třetiny vyrovnat. Ve třetí třetině jsme měli myslím víc ze hry, ale domácí z jednoho protiútoku dali gól a vítězství si zasloužila víc, protože bojovala. My jsme za stavu 2:0 hráli lehkovážně a neproměňovali jsme šance, které jsme měli. Nespadlo nám tam pak už nic. Pokud člověk urazí štěstí, tak se mu to vymstí a pak už to tam nepadá. Třebíč zaslouženě vyhrála a já děkuji svým chlapcům, za předvedený trapný výkon ve druhé a třetí třetině.“