13.9.2008
Jiří Lalov

Kapitán opět zavelel. Junioři porazili i brněnskou Kometu

PARDUBICE — Junioři HC Pardubice vyhráli i ve druhém domácím utkání. V dnešním duelu porazili ve velké hale ČEZ Areny Kometu Brno 2:1. Východočechy poslal v polovině zápasu do vedení Lukáš Radil, na brněnské vyrovnání zareagoval kapitán Ugo Dobiáš, jenž stejně jako včera proti Olomouci vsítil rozhodující branku utkání.

Extraliga juniorů, 4. kolo, sobota 13.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

2:1
0:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 30:43 Radil (Čapek), 47:53 Dobiáš (Matějček) – 41:29 Komínek (Švaňhal, Popolanský). Rozhodčí: Úlehla – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 60. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Dynamo Pardubice: Landsman – Zdráhal, Drtina, Karlík, Vondráček, Rozlivka, Poskočil – Radil, Kindl, Stoklasa, Fousek Kaut, Buchtele, Dobiáš, Zavoral, Čapek, Pilař, Bendík, Kapec, Matějček.
Kometa Brno: Čiliak – Zítka, Sova, Žalud, Reschowský, Vozdecký, Rosenberg – Juráň, Stehlík, Hnilička, Komínek, Hájek, Gmela, Štěpánek, Švahňal, Zemánek, Brzobohatý, Popolanský.

Komentář

Domácí nevstoupili do zápasu nejlépe. Už ve 28. vteřině byl vyloučen Lukáš Karlík za kroček. Pardubicím se dvouminutové oslabení podařilo ubránit především díky několika parádním zákrokům Filipa Landsmana. Na druhé straně musel jeden ze svých pohotových zákroků vytáhnout Marek Čiliak proti prudké střele Davida Vondráčka od modré.

Východočeši se mohli do vedení dost v 15. minutě během signalizovaného vyloučení jednoho z obránců Komety. Několikrát tečovaný puk poskakoval jen těsně podél brankové čáry. Nakonec se ho hostům podařilo dost do bezpečí.

O minutu později se na trestné lavici ocitl další hráč Brna. Domácí naskytnutou početní výhodu pět na tři strávili v útočném pásmu. Vyslali několik nebezpečných projektilů směrem na Čiliaka, ale ten si se všema poradil. Po návratu prvního trestaného na led se hostům dařilo forcheckovat a zbytek oslabení v pohodě ubránili. V závěru třetiny si hosté také zahráli v početní výhodě. Tu však přerušila siréna a následná přestávka.

Zbylých 25 vteřin oslabení Pardubice ubránily a dokonce si vynutily faul. V následné přesilovce střílel z výhodné pozice Jakub Rozlivka, následně Lukáš Karlík. Střelecký pokus ani jednoho z nich se neujal. Ve 28. minutě se řítili tři hráči Komety na gólmana. Jejich obrovskou šanci pokazil obětavým skokem do nahrávky Jakub Rozsivka a Filip Landsman si mohl oddychnout.

Poprvé v zápase se skóre měnilo v čase 30:43. Lukáš Radil prokličkoval útočným pásmem po přihrávce od Ondřeje Čapka a gólmana hostů propálil pod lapačkou – 1:0. Snažení Komety o vyrovnání bylo patrné. Domácí je však do žádné šance nepustili a tak se do závěrečné části vstupovalo za příznivějšího stavu pro Pardubice.

Hosté do závěrečné části vstoupili odhodlaní vyrovnat. To se jim povedlo v čase 41:29. Tomáš Komínek dostal přihrávku od Ondřeje Švaňhala a povedlo se mu ujet rozhozené obraně. Puk poslal mezi Landsmanovy betony – 1:1.

Zvýšení měl na hokejce Ondřej Švaňhala, kterému do zakončení přihrával Jan Grmela. Gólman domácích si s nebezpečnou střelou poradil. Ve 48. minutě skvěle přihrál Ondřej Matějček kapitánu domácích a Ugo Dobiáš bekhendovým zakončením provětral betony brněnského gólmana – 2:1.

Kometa se opět hnala do útoku, aby urvala alespoň jeden bod. Tempo zápasu bylo vysoké a místy se souboj o puk strhl v ohromnou bitvu. Trenér hostů minutu před koncem odvolal gólmana a málem se mu to vyplatilo. V obrovské šanci se objevil Švaňhal, který zakončil k radosti domácích pouze na hrudník Filipa Landsmana. Zbytek zápasu už si domácí pohlídali a připsali si výhru i v druhém utkání na vlastním ledě v této sezoně.