6.9.2008
Jan Hrabal

Výborný finiš! Junioři vyhráli v Opavě po prodloužení

OPAVA — První dva body do extraligové tabulky získali junioři HC Pardubice. Ti v dnešním utkání vyhráli 5:4 po prodloužení v Opavě. Domácí po většinu zápasu vedli, do koncovky šli s dvougólovým vedením. Pardubice však dokázaly utkání nejen vyrovnat, ale zásluhou kapitána Uga Dobiáše v nastavení zvítězit.

Extraliga juniorů, 2. kolo, sobota 6.9.2008, Zimní stadion města Opavy

Opava

Dynamo Pardubice

4:5p
1:0, 1:1, 2:3 – 0:1
Branky a nahrávky: 18:15 Mlýnek (Gulda), 25:38 Herman (Mlýnek), 43:20 Blaga (Mlýnek), 49:50 Vítek (Blaga) – 25:22 Kindl (Kaut), 45:45 Buchtele (Rozlivka, Dobiáš), 56:57 Stoklasa (Radil, Drtina). 59:13 Radil (Drtina, Buchtele), 64:50 Dobiáš (Drtina, Radil). Rozhodčí: Kusý – Gebauer, Lededer. Vyloučení: 10:10, navíc Dohnal (Opava) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 95. Střely na branku: 32:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:5.
Opava: Trenčan – Faksa, Žídek, Vitásek, Dumbrovský, Gulda, Plánovský, Dohnal, Kukla – Blaga, Čavrk, Herman, Vítek, Čermák, Koschatzký, Musial, Baďura, Božilov, Slanina, Džemla, Mlýnek.
Dynamo Pardubice: Landsman – Zdráhal, Drtina, Karlík, Vondráček, Rejda, Vágner, Rozlivka, Poskočil – Radil, Kindl, Stoklasa, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Bendík, Kapec, Matějček.

Komentář

Hned na začátku utkání nabídli hosté z Pardubic přesilovou hru pět na tři domácím. Těm se ovšem nepodařilo zúročit početní převahu. O několik chvil později měli stejnou výhodu ale také hosté, kterým se ovšem vedlo obdobně jako Suchánkovým svěřencům. Proto si museli přítomní diváci počkat na první gólové překvapení až do minuty devatenácté. Ve vlastním oslabení ujel obráncům soupeře Michal Mlýnek, pohybem těla brankáře zmátl a zasunul puk do opačného rohu branky.

Do druhé dvacetiminutovky už vlétli hosté lépe. Po pěti minutách hry se měnilo skóre podruhé. Útočník Kindl překvapil Trenčana nahozením kotouče, který prolétl až do jeho svatyně. Pardubice se neradovaly dlouho, hned po buly se do brejku pustili Mlýnek s Hermanem a posledně jmenovaný urval vedení opět na stranu Opavy. Hostující tým se ale očividně nevzdával a po inkasované brance spustil v obraném pásmu Slezanu tlak, při kterém se musel Trenčan pořádně ohánět, zejména při ranách Zdráhala od modré čáry.

Domácí se pokoušeli o rychlé protiútoky a jeden z nich jim málem vyšel. Musial přihrál do jízdy Čavrkovi, který byl na poslední chvíli zahákován bekem Poskočilem. Ten šel ven a o dvacet sekund později také Radil. V přesilové hře spálil dvě tutovky Mlýnek, který sám před brankou nedokázal nabízené Hermanovy přihrávky přesně trefit do odkryté brány. Ve 44. minutě se Slezan konečně dočkal. K sólu přes celé kluziště se odhodlal Mlýnek, přihrál lépe postavenému Blagovi a ten se nemýlil. O dvě minuty později ale odpověděl přesnou tečí Buchtele a přiblížil hosty opět na rozdíl jedné branky.

V 50. minutě se zdálo být rozhodnuto, když parádní střelu do šibenice předvedl Vítek. Od této chvíle ale převzaly režii zápasu Pardubice a v 57. a 60. minutě ukázaly, že s dosavadním výsledkem zápasu se nespokojí. Nejprve Stoklasa poslal puk do sítě při závaru a po něm dosáhl vyrovnání tečovaným kotoučem Radil. Prodloužení patřilo kapitánu Dobiášovi, který rozhodl svou trefou o konečném vítězství pardubických hráčů.

Ohlasy po utkání

Karel Suchánek (HC Slezan Opava): „Bylo to náročné utkání. Včerejší zápas nás stál popravdě hodně sil. Ačkoliv jsme původně chtěli hrát na čtyři útoky, tak zdravotní stav hráčů nám to neumožnil. Spoustu sil nás stálo bránění, měli jsme potom vlastně jen pět beků, protože Plánovský měl problém. V zápase jsme ale udělali spoustu individuálních chyb, byli jsme pod tlakem, ale byli jsme také blízko vítězství. Bohužel se nám nepodařilo proměnit samostatné nájezdy v oslabení. Tam jsme mohli utéct na tři góly. V závěru jsme prohráli dvakrát buly a to rozhodlo, soupeř vyrovnal.“

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Včera jsme prohráli v Šumperku a dneska jsme už chtěli získat konečně nějaké body. Myslím si, že jsme byli první třetinu lepší, měli jsme spoustu gólových šancí. Domácí hráli ze zajištěné obrany, měli rychlé protiútoky, podařilo se jim dát na 4:2. Tam už jsme byli trochu v krizi, hráli jsme na dvě pětky a hráči už nemohli. Nicméně se nám podařilo srovnat a v prodloužení už to bylo štěstí, že jsme vstřelili vítězný gól.“