16.9.2007
Jan Hrabal

Dvakrát vedly o dvě branky, nakonec Pardubice prohrály

0:2 a 1:3. Takové skóre svítilo na kostce nad ledem ve znojemské Hostan areně. Hokejisté HC Moeller Pardubice přesto z jihu Moravy nevezou ani bod po porážce 3:4. Pardubice dostal do vedení Tomáš Rolinek, vedení Moelleru navýšil Petr Sýkora, který ještě ve druhé třetině zvyšoval na 3:1 z pardubického pohledu. Pak se ale trefovali jen domácí, stav zcela otočili. Východočeši síly na vyrovnání nenašli, nepomohla jim ani krátká hra bez brankáře v samotném závěru pohledného utkání.

O2 extraliga, 2. kolo, neděle 16.9.2007, Hostan arena

Znojmo

Dynamo Pardubice

4:3
0:2, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 21:12 Růžička (Plášek), 35:41 Jareš (Dopita), 44:41 Beroun (Procházka), 51:08 Dopita (Jareš) – 6:54 Rolinek (Píša), 15:18 Sýkora (Rolinek), 35:16 Sýkora (Hlinka). Rozhodčí: Rejthar – Hejduk, Křivský. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Diváci: 2896. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3.
Znojmo: Trvaj – Jareš, Tesařík, Bičánek, Chvátal, Mojžíš, Kotaška – Demel, Dopita, Erat – Plášek, Haman, M. Růžička – Selingr, J. Svoboda, Padělek – Meidl, R. Procházka, Beroun. Trenéři: Václav Sýkora a Pavel Hynek.
Dynamo Pardubice: Koutský – Richter, Havíř, Snopek, M. Šeda, Píša, J. Kolář II, Posmyk, Linhart – Andrašovský, Pivko, Somík – Tvrdík, Blažek, Ondřej – Sýkora, Hlinka, Rolinek – Cetkovský, Pucher, Koukal. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

On line přenos Zápis o utkání Referát ČTK

Rolinek využil přesilovku, Sýkora se trefil bekhendem

Hostující celek vstoupil do dnešního utkání poměrně aktivně, ale zároveň si přesně podle pokynů trenérů hlídal zadní vrátka. První vážnější střeleckou příležitost si vypracovaly Pardubice. Útočník Dušan Andrašovský si hezky najel do pásma, ale jeho střelu zápěstím vytěsnil Jiří Trvali mimo tři tyče.

Na druhé straně se do brejku hnal Karel Plášek, ale z pořádné střelecké příležitosti jej vyhnal Aleš Píša. O tři minuty později se do zakončení po pardubickém přečíslení dostal Petr Sýkora, ale šanci mu zneškodnil faul Jiřího Dopity.

A početní výhodu dokázali Východočeši využit. Usadili se v pásmu soupeře a po střele Aleše Píši od modré čáry dorážel do prakticky prázdné brány Tomáš Rolinek – 0:1.

Orli se pak ozvali v 9. minutě, kdy si útočník Erat hezky nabruslil do střely, ale tu Vladislav Koutský chytil. Aleš Píša krátce na to tvrdou hrou do těla zabránil dorážce Tomáše Demela.

V další fázi zápasu byli aktivnější domácí, častěji se dostávali do pásma soupeře, ale zapomínali na obranu. Moeller tak mohl hrozit z rychlých brejků. V 16. minutě ujel po pravé straně Petr Sýkora, nabruslil si před Jiřího Trvaje a bekhendem mu poslal kotouč mezi betony – 0:2.

V závěru úvodního dějství se Východočeši museli bránit po vyloučení Jana Snopka, ale poté, co se vrátil na led, tak ujel do brejku. V tísni vystřelil, mezi betony se ještě pokoušel dorážet Tomáš Blažek, ale rovněž neúspěšně.

Pardubické vedení 3:1 dlouho nevydrželo

Domácí vlétli do druhé třetiny opravdu jako orli, ihned se usadili v obraně Pardubic, která prožívala poměrně těžké chvilky. Po 72 sekundách se domácí radovali ze snížení – Karel Plášek našel před bránou Martina Růžičku, který si stáhl kotouč a zavěsil. Pardubický gólman neměl šanci – 1:2.

I v dalších minutách měli navrch domácí, ale tentokrát byla obrana HC Moeller Pardubice pozornější. Ve 26. minutě se ke slovu dostali hostující borci po vyloučení Karla Pláška za vysokou hůl. V přesilovce měl dvě pořádné šance Radovan Somík, ale první jeho střela netrefila znojemskou branku, druhou zlikvidoval Jiří Trvaj.

V polovině zápasu se Pardubice musely bránit po vyloučení Davida Havíře za vysokou hůl, pak měly výhodu přesilové hry ony. Výhodu po vyloučení Marka Chvátala proměnil ve vedení 3:1 Petr Sýkora. Ten se trefil z voleje od modré čáry přesně mezi Trvajovy betony. Nahrával mu Miroslav Hlinka.

Moeller se radoval z nabytého dvougólového vedení pouze 25 sekund. Richard Jareš totiž nahodil kotouč od modré čáry a Vladislavu Koutskému nešťastně propadl do brány – 2:3. V závěru druhé dvacetiminutovky měl ještě velkou šanci Aleš Píša, trefil z prostoru mezi kruhy jen boční síť

Znojmo otočilo na 4:3

Domácí mužstvo bylo na počátku třetí třetiny aktivnější, opět se dostávalo snadněji na dostřel Vladislava Koutského a po čtyřech ukrojených minutách srovnalo stav. Po brejku si najel ze druhé vlny Jiří Beroun a k tyči srovnal na 3:3.

To nabudilo necelých 3000 diváků k ještě větší aktivitě, domácí fandové dokonale vyburcovali svůj tým. Hrálo se nahoru a dolů, fanoušek se rozhodně nenudil.

Po svižné pasáži, kdy se šance střídaly na obou stranách se domácí ujali vedení. V 52. minutě Richard Jareš z rohu našel před bránou Jiřího Dopitu, který neměl problémy otočit na 4:3.

Pardubičtí se pak snažili tlačit do útoku, ale pozorná obrana soupeře jim nedovolila dostat se do vážnější šance. Plány Východočechů pak pošpinilo vyloučení Zdeňka Ondřeje v čase 55:46. Oslabení sice Pardubice ubránily, ale na vyrovnání přes závěrečnou snahu vylepšenou o přesilovku po vyloučení Richarda Tesaříka nedosáhly. Krátce po znojemském obránci byl ještě vyloučen Miroslav Hlinka. Nepomohla ani power play v samotném závěru.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC Znojemští Orli): „Pardubice nás zaskočily dvěma rychlými brankami. Musím ale tým pochválit, neboť se nám navzdory špatnému startu podařilo dostat do zápasu. Vítězství považuji za nesmírně důležité, neboť druhá porážka hned na startu extraligy by byla hodně nepříjemná. Po nevydařené první třetině jsme nabádali hráče k trpělivosti a aktivitě. Slova si vzali k srdci, vypracovali jsme si hodně gólových šancí. Ale hodně se na ně nadřeme, než je proměníme v branky. Musíme se také zaměřit na hru v oslabení, neboť jsme v něm dvakrát inkasovali.“

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Přijeli jsme s jednoznačným cílem bodovat, což jsme i naplňovali. Od druhé třetiny jsme však nepochopitelně pustili Znojmo do tlaku. Podařilo se nám sice ještě jednou získat dvoubrankový náskok, neměli bychom ale dělat takové chyby, jako v poslední třetině, kdy jsme inkasovali dvě branky po prohraných vhazováních. Dvě prohry v úvodu sezony nejsou záležitostí kondice. Zřejmě budou spíše psychického rázu. Brankář Koutský za obdržené góly dnes nemohl, naopak spoustu dalších šancí pochytal.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 16. 9. 2007
ZNO - PCE
4:3
15. kolo, 23. 10. 2007
PCE - ZNO
7:0
28. kolo, 4. 12. 2007
ZNO - PCE
2:1
41. kolo, 13. 1. 2008
PCE - ZNO
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Vladislav Koutský 60 0 26 4
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 -1 0
Marek Posmyk 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 2
Tomáš Linhart 0 0 -1 2
Jan Snopek 0 0 -1 2
Michal Šeda 0 0 -1 2
Martin Richter 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 0 -1 0
Tomáš Rolinek 1 1 -1 0
Miroslav Hlinka 0 1 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 2
Libor Pivko 0 0 -1 2
Dušan Andrašovský 0 0 -1 0
Peter Pucher 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube