30.12.2010
Jan Hrabal

5:1! Pardubice debaklem Slavie pozvaly na nedělní show

PRAHA — Vyrovnání rekordu ve výši vítězství ze vzájemných utkání v Praze si odvezli hokejisté HC Eaton Pardubice. Východočeši předčili svého soupeře ve všech směrech a zvítězili 5:1. Hokejisté Eatonu tak doslova mistrovským způsobem pozvali své fanoušky na nedělní HOCKEY OPEN AIR GAME 2011 s Kometou Brno.

Tipsport extraliga, 35. kolo, čtvrtek 30.12.2010, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

1:5
0:3, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 53:16 Žejdl (Kadlec) – 4:38 Bartek (Somík), 9:30 Kaberle (Somík, Bartek), 10:53 Mezei (Radil), 22:32 Zohorna, 31:08 Bartek (Somík). Rozhodčí: Šír, Šindler – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 7169. Střely na branku: 22:32. Průběh utkání: 0:5, 1:5. Nejlepší hráči: Petr Kadlec – Martin Bartek.
Slavia Praha: Kopřiva (40:00 Furch) – Žižka, Kadlec, Kuboš, Kolařík, Roth, Vašíček, Špelda – Svoboda, Vondrka, Jelínek, Poletín, Pospíšil, Barák, Žejdl, Micka, Doležal, Benda, Sklenář, Skořepa, Tomica. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Beránek a Jiří Čelanský.
Dynamo Pardubice: Růžička – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Kolář II, Mezei – Bartek, Koukal, Somík – Kolář I, Kousal, Starý – Radil, Buchtele, Zohorna – Špirko, Rákos, Pineault. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

V pardubické brance se po delší odmlce zaviněné zraněním zpátky objevil Martin Růžička. Eaton přijel do Prahy podpořit v posledním utkání v tomto kalendářním roce kordon fanouškům, Východočeši hráli v takřka domácím prostředí. Trenéři hostů provedli před zápasem úpravy v sestavě, například roztrhli obávanou útočnou dvojici Jan Kolář – Petr Koukal.

Třetinu snů načal kanonýr Martin Bartek

Zaměstnanějším mužem byl od prvních minut slávistický brankář Kopřiva. V 5. minutě ho při hostující přesilovce nejprve zachránila tyčka, v čase 4:34 už však inkasoval. Martin Bartek napřáhl z mezikruží do protipohybu slávistického gólmana – 0:1.

Poté si vzal slovo talentovaný Jiří Doležal, měl ovšem kopec smůly. Během jedné minuty hned dvakrát trefil břevno a Pardubice nemilosrdně trestaly, když v 10. minutě předvedly nejkrásnější akci úvodní třetiny. Somík si najel do útočného pásma, nahrál zcela volnému Bartekovi a ten okamžitě přiťukl na najíždějícího Františka Kaberleho, který přesnou střelou poslal Východočechy už do dvoubrankového náskoku – 0:2.

Po necelých dvou minutách to se Slavií vypadalo ještě hůř. Branislav Mezei zůstal na chvíli neobsazený v útočném pásmu, najel si před branku a nadvakrát propasíroval puk za Kopřivova záda – 0:3!

Opaření domácí se sbírali jen pomalu, přesto měli brzy velkou šanci na zkorigování výsledku. Vašíček ale v dobré pozici hledal ještě lépe postaveného Micku, který jenom promáchl, takže puk skončil kdesi v rohu kluziště.

Eaton kontroloval zápas a navyšoval vedení

Pokud si slávisté o přestávce řekli, že na svého soupeře po návratu na led pořádně vlétnou, jejich plány dostaly povážlivou trhlinu už ve 23. minutě. A byl to pro domácí hodně smolný moment. Tomáš Zohorna nahazoval z rohu kluziště, Kopřiva vyrazil jeho střelu jen do pozadí Tomáše Žižky a od něj se puk odrazil do sítě – 0:4.

Od té chvíle jakoby „červenobílí“ trochu rezignovali. Pardubice tak v klidu kontrolovaly hru a záhy se dočkaly páté trefy. Po zmatcích za bránou Slavie se puk dostal k volnému Martinu Bartekovi, jenž zblízka překonal bezmocného Kopřivu – 0:5.

Těsně před sirénou si pak dvě vyložené šance vypracoval ještě Petr Koukal, šestý hřebíček ovšem nepřidal. Pardubické publikum to však nerozesmutnilo, naopak se bavilo famózním výkonem Eatonu.

Comeback s nulou Martinu Růžičkovi nevyšel

Slávisté, kteří chtěli zmírnit debakl, nasadili do branky Dominika Furcha. I on musel ze své torny vytáhnout řadu zákroků. Zaskvěl se především při šancích Nakládala se Somíkem, v obou případech předvedl rychlé sklapnutí betonů.

Tempo hry pak opadlo, což se vzhledem k výsledku dalo předpokládat, pár vzrušivých momentů se přesto našlo. V 51. minutě se zranil agilní Doležal, který schytal tvrdý direkt u mantinelu a podle prvních zpráv zřejmě utrpěl otřes mozku.

Navrátilec do branky Martin Růžička se snažil vychytat čisté konto, naděje mu však pohasly v čase 53:16. To totiž vstřelil svůj první extraligový gól Lukáš Žejdl, jenž si sjel na chytrou nahrávku Kadlece a umístěnou střelou k tyči upravil na konečných 1:5.

Hokejisté HC Eaton Pardubice výhrou 5:1 vyrovnaly svůj historický rekord ve výši vítězství na ledě Slavie Praha. V šestém finálovém utkání v sezoně 2002/2003 si totiž ještě v Edenu připsali téže výhru.

Ohlasy po utkání

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): „Nehodnotí se mi to samozřejmě dobře, protože těžko v tom zápase hledat z naší strany nějaké pozitivum. Na minulé tiskové konferenci jsem dostával dotazy ohledně zlepšení naší defenzívy a odpovídal jsem na to tím, že jsme hráli urputně, bojovali, padali do střel, hráli se sebezapřením a tohle tam dnes nebylo. Nemáme letos moc tvořivé mužstvo, my potřebujeme hrát ze zabezpečené obrany a z toho vycházet. Dnes jsme však nestáli v tom základním obranném postavení brána - náš hráč - soupeř, ale bylo to obráceně. Pardubice jsme tlačili směrem k nám do brány a nebyli schopní na to celý zápas zareagovat.“

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „My jsme se poslední zápasy potýkali s produktivitou a i když si myslím, že jsme ty zápasy odbojovali, tak nám to tam prostě nepadalo. To je hokej. Dnes se nám zadařilo v první třetině, kde jsme položili základ k tomu vítězství. Ve druhé třetině jsme to pojistili a třetí třetina už se dohrávala. Chtěl bych poděkovat našim divákům, kteří nám tady vytvořili skoro domácí atmosféru.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 8. 10. 2010
PCE - SLA
2:4
22. kolo, 19. 11. 2010
SLA - PCE
5:4sn
35. kolo, 30. 12. 2010
SLA - PCE
1:5
48. kolo, 4. 2. 2011
PCE - SLA
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 21 1
Obránci G A +/- TM
Branislav Mezei 1 0 1 2
František Kaberle 1 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 2 2
Václav Kočí 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 2 1 2 0
Tomáš Zohorna 1 0 2 0
Radovan Somík 0 3 2 0
Lukáš Radil 0 1 2 0
Jan Buchtele 0 0 2 2
Petr Koukal 0 0 2 2
Adam Pineault 0 0 0 2
Daniel Rákos 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube