Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 27. kolo, neděle 6.12.1998, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 40. Patera (Veber, Mařák), 56. Kratěna (Zubíček, Dopita). Rozhodčí: Balej – Grochol, Klapetek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 4210. Průběh utkání: 2:0.
Vsetín: Čechmánek – Zubíček, Tesařík, Jaškin, Veber, Srdínko, Zábranský – Sršeň, Dopita, Bělohlav – Mařák, Patera, Stantien – Kratěna, Broš, Tomajko.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Malinský, Mudroch, Jančařík, Kříž, Cypljakov, Pospíšil – Mikeska, Blažek (21. Tvrdík), Jantovský – Rozsíval, T. Martinec, Kudrna – S. Procházka, Plášek, Kábrt.

Komentář

Gólman Vsetína Roman Čechmánek udržel v zápase 27. kola proti Pardubicím potřetí v letošní sezóně čisté konto. Obhájce mistrovského titulu vyhrál 2:0 a upevnil si vedení v tabulce nejvyšší domácí soutěže. Skóre zápasu otevřel Pavel Patera, který zaznamenal jubilejní stý gól Vsetína v letošní sezoně.

Domácí se hned od začátku pokoušeli o typickou nátlakovou hru, ale Pardubičtí se vysouvali daleko dopředu a těsná osobní obrana po celém kluzišti evidentně činila vsetínským útočníkům problémy. A tak se hokej hrál především ve středním pásmu a žádný z brankářů neměl mnoho práce. Za zmínku stojí dva Svobodovy zásahy ve čtvrté minutě, a to po střelách Stantiena a Vebera.

Ve dvanácté minutě se ve skrumáži hráčů nejlépe zorientoval Blažek a Čechmánek zachraňoval na poslední chvíli. Pak si domácí vyzkoušeli přesilovku, během níž však ani jednou nevystřelili. Trochu vzruchu přinesl až závěr třetiny. Nejprve našel Patera Mařáka, ten zkusil technickou parádu a Svoboda se musel ukázat. Kábrt kontroval dělovkou zdálky, ovšem jen do lapačky vsetínského gólmana. Před sirénou Zubíčkovu střelu vyrazil Svoboda na tyčku a Kratěnova dorážka skončila na jeho prsou.

Opatrný hokej pokračoval i ve druhé části. Ze strany Vsetína bylo vidět jen Brošovu formaci, například ve 26. minutě, kdy byl na konci hezké akce Kratěna. O dvě minuty později mohl při hře čtyři na čtyři otevřít skóre Jaškin, ale i jeho střelu z voleje pardubický gólman kryl. Pak Vsetín bez problémů přežil oslabení. Sotva však byl v pěti, vytáhl Čechmánek Mudrochovu dělovku se štěstím na tyčku. Od té chvíle domácí přidali na důrazu, nicméně první branky se dočkali až těsně před sirénou, kdy po 23 sekundách hry pět na čtyři potrestal Jančaříkovo vyloučení Patera.

V závěrečném dějství přežili hosté další oslabení a sotva byli v plném počtu, měl na hokejce vyrovnání Kudrna. Na druhé straně opět zahrozila Brošova řada. Tentokrát po ose Kratěna – Tomajko, ale Svoboda stále odolával. Oba týmy otevřely hry a hlavně přidaly na rychlosti, a to byla voda na mlýn domácích. Kratěna si s pukem vyšlápl z vlastní třetiny po levém křídle a nikým neatakován pohodlně zvýšil na konečných 2:0. Předvedenou hrou však papírový favorit příliš nenadchl a Pardubičtí si za disciplinovaný výkon v defenzívě zaslouží pochvalu.

Ohlasy po utkání

Zdislav Tabara (HC Slovnaft Vsetín): „Po utkání s Kladnem nejsme v dobré herní pohodě. Pardubice dnes hrály velmi dobře v obraně a těžko jsme se prosazovali. Uklidnil nás až gól ve druhé třetině. Vítězství to bylo vydřené.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Zápas hodnotím i přes prohru pozitivně. Hráči dodrželi disciplinovaně naordinovanou taktiku, ale chybu udělá každý a my z nich dostali dva góly. Snad jedinou připomínkou na naši adresu je malá produktivita v zakončování.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 8. 9. 1998
VSE - PCE
0:2
14. kolo, 18. 10. 1998
PCE - VSE
2:4
27. kolo, 6. 12. 1998
VSE - PCE
2:0
40. kolo, 2. 2. 1999
PCE - VSE
2:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 29 2
Obránci G A +/- TM
Petr Mudroch 0 0 0 2
Alexandr Cypljakov 0 0 0 0
Jiří Malinský 0 0 0 0
Robert Pospíšil 0 0 0 0
Petr Jančařík 0 0 -1 2
Pavel Kříž 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 0 0 0 2
Jiří Jantovský 0 0 0 0
Pavel Kábrt 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 0
Stanislav Procházka 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 -1 0
Tomáš Martinec 0 0 -1 0
Patrik Rozsíval 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube