logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
27.05.2021
Redakce

Staronový trenér juniorů Malinský: Letošní sezona bude velmi náročná

762 startů v extralize, 230 bodů a stříbrná medaile s Pardubicemi. Velkou hráčskou kariéru má za sebou Jiří Malinský. Už deset ale pracuje jako trenér, naposledy loni ve Vrchlabí. Nyní se vrací do Pardubic, kde u juniorů před třemi lety působil jako asistent trenéra.

V sezoně 2017/18 byl asistentem Richarda Krále u pardubické juniorky. Nyní budou oba spolupracovat trochu jinak, Jiří Malinský se prý už nemůže dočkat. Co řekl nový hlavní trenér juniorů o nadcházející sezoně, spolupráci s Vrchlabím nebo s kategorií dorostu?

Vnímáte své působení u juniorů jako novou výzvu?
Poslední roky jsem trénoval především u mužů, takže na mládež se těším. Zkušenost s juniory už mám, takže se ani nedá říct, že by šlo o krok do neznáma. Jen věřím, že po letošní zvláštní sezoně bude vše probíhat podle plánu.

Bude vaše práce s mladými hráči odlišná, nebo k juniorům už přistupujete stejně jako k dospělým?
K juniorům už bychom se měli chovat téměř jako k dospělým. Návyky dospělého hokeje by si měli postupně osvojovat. Já se na jejich trénování moc těším a věřím, že nás čeká dobrá sezona. Co jsem tak měl zatím možnost poznat, kluci jsou skvělí.

Pro vás však vedení juniorky znamená také větší zodpovědnost. Přeci jen jde o poslední stupeň výchovy mladých hokejistů…
To ano, je s nimi dobré se o tom bavit, aby vnímali, že je čeká dospělý hokej. Hráčům je sice mezi 17 až 20 lety, takže ještě úplně dospělí nejsou. Ale k A-mužstvu vzhlíží a měli by mít představu, čeho chtějí dosáhnout. A za tím si jít.

Jak vidíte letošní specifickou sezonu, ve které pět mužstev sestupuje přímo a šesté jde do baráže?
Juniorský hokej je především o bruslení. Sezona bude úplně jiná, protože dochází ke zúžení soutěží. Já z toho však nemám strach. Některé kluky znám, viděl jsem je hrát, nebo je trénoval ve Vrchlabí. Znám tedy jejich kvalitu a těším se na jejich výkony. Budeme i spolupracovat s A-týmem, s Richardem Králem si sedneme a popovídáme si. Chceme, aby kluci měli možnost nahlédnout do profesionálního hokeje.

Zmiňujete Richarda Krále, po jehož boku jste hrál většinu své kariéry. Jak se Vám s ním spolupracuje?
Už jeden rok jsme spolu juniorku trénovali, poté jsme se trochu rozpojili, teď už jsme zase v jednom klubu. Richarda znám velmi dlouho a propojení A-týmu s juniorkou je velmi důležité. Kluci musí vidět, že šance jít nahoru tady je. Myslím, že i Richard je zastánce této myšlenky, a přeje si zapojovat mladé hráče. Na vzájemnou spolupráci se tedy hodně těším.

Budete ve spojení také s mužstvem Vrchlabí?
Uvidíme, jak se bude vyvíjet sezona. Jak pardubický, tak i vrchlabský A-tým budou samozřejmě mít také své úkoly. Pro všechny bude důležitý rozjezd soutěže, aby oba týmy získaly dobré postavení v tabulce. Postupem času pak uvidíme, kolik prostoru mladí hráči dostanou. Každopádně bude fungovat určitá hierarchie po ose junioři – Vrchlabí – Pardubice.

Už jste měli nějakou schůzku, kde jste si třeba nastavovali nějakou koncepci?
Pardubická část mužstva trénuje v Dynamu, vrchlabská ve Vrchlabí. Tým se spojí, až když půjde na led, takže teď je ještě předčasné se bavit o konkrétních krocích. Junioři ale určitě budou mít možnost vypracovat se až do první ligy.

Jak podle Vás proběhla první sezona Vrchlabí? Vy jste v něm působil jako asistent a na starost jste měl mimo jiné i komunikaci s Dynamem.
Byl to zaváděcí rok, ale myslím, že v rámci možností probíhal dobře. Vzájemně jsme spolupracovali, bohužel došlo i k nějakým zraněním, takže někteří kluci museli více cestovat. Všichni z Vrchlabí měli možnost zahrát si v Dynamu, naopak někteří hokejisté z Pardubic se ve Vrchlabí rozehrávali. Podle mého ta spolupráce vypadala velmi dobře. Uvidíme, jak to bude fungovat letos.

A budete naopak z pozice trenéra juniorů povyšovat dorostence?
Obě mládežnické kategorie před sebou letos mají opravdu náročný rok. Konkurence bude obrovská, všechny mančafty budou silné a začátek sezony ohromně důležitý. S trenéry dorostu (Petr Hemský a Michal Mikeska – pozn. red.) každopádně sedíme v jedné kanceláři, takže naše vzájemná řeč se často týká některých hráčů. Pokud bude v dorostu někdo zářit a trenéři uvidí, že zvládne hrát i na vyšší úrovni, určitě se povýšení dočká. Musí mít ale kvalitu, aby se mezi juniory dokázal prosadit.

Kdo z juniorů má podle vás potenciál k úspěchu v dospělém hokeji?
Teď je ještě velmi brzy na nějaké závěry. Sezona teprve začíná a startovní čára je pro všechny stejná. Bude záležet na každém jednotlivci, jak k tomu přistoupí. Tedy jestli bude mít motivaci se zlepšovat a hodně na sobě pracovat.