logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
01.11.2019
Redakce

Staňte se pravidelnými dárci krve, stejně jako hokejové Dynamo

S nadsázkou řečeno – na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice poteče červenobílá krev. Uskuteční se tam tradiční podzimní nábor nových dárců krve, který od samého začátku podporuje hokejový klub Dynamo Pardubice vyznávající právě zmíněné barvy. Již osmé pokračování akce „Daruj krev s pardubickými hokejisty“ se bude konat ve čtvrtek 7. listopadu 2019 od 7.00 do 11.00 hodin. Každý zúčastněný dárce si kromě dobrého pocitu z darování nejcennější životní tekutiny odnese i dárek od hokejového klubu.

„Pro každé transfuzní oddělení je důležité mít co nejširší registr dárců krve. Ani my nejsme výjimkou. Tyto náborové akce jsou pro nás velmi přínosné a rádi přivítáme každého nového zájemce o dárcovství. Velmi si vážíme, že nás v této snaze dlouhodobě podporuje pardubický hokejový klub,“ řekla primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice Helena Geierová.

„Jsem rád, že spolupráce s transfuzním oddělením funguje a my můžeme společně pomoci dobré věci. Dárcovství krve je velmi důležité, a proto se snažíme k tomu přimět i naše fanoušky, aby se k nám přidali a rozšířili tak dárcovský registr,” dodal Martin Sýkora, generální ředitel HC Dynamo Pardubice.

Do akce se může zapojit takřka každý

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety vážící více než padesát kilogramů. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti a kartičku zdravotní pojišťovny. Všechna potřebná vyšetření provedou zdravotníci zdarma, bezprostředně před odběrem. Dárcům se nedoporučuje pít 24 hodin před odběrem krve alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. Na druhou stranu se ale nedoporučuje ani dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl dát ráno před odběrem lehkou, netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin.

Podzimní náborové akce se v minulých sedmi letech zúčastnily desítky nových dárců krve. Většina z nich nezůstala jen u prvního odběru a nadále pravidelně ulehá na odběrové lůžko na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice. „Potěší nás, když tradice zůstane zachována a když na naši náborovou akci opět přijdou noví zájemci o dárcovství krve. Pochopitelně budeme rádi, pokud bude zastoupena především mladá generace, která je nejzajímavější z pohledu dlouhodobé perspektivy darování krve či dalších krevních složek,“ řekla primářka Geierová.

O tom, že darování krve je celospolečensky významný čin, svědčí i fakt, že dárce má v den odběru právo na poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy, a navíc si může po předložení potvrzení o darování snížit daňový základ při podávání daňového přiznání.

Všichni dárci dostanou dárek od HC Dynamo

Stejně jako v minulých letech se do akce aktivně zapojí i zástupci managementu HC Dynamo. Klub zároveň připravil dárek pro všechny, kteří v průběhu čtvrtečního dopoledne na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice darují krev. Všichni dárci si odnesou dvě vstupenky na domácí extraligové utkání pardubického týmu, na prvodárce navíc čeká drobný klubový suvenýr.

„Každý, kdo se k tomuto kroku rozhodne, si zaslouží ocenit. V dnešní době není zcela běžné nezištně podporovat druhé. Chceme všem prvodárcům i pravidelným dárcům symbolicky poděkovat v podobě malého dárku,” dodal Martin Sýkora.