logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
09.10.2020
Redakce

Pod vedením Evžena Musila st. vyrůstaly hvězdy jako Hašek, Janecký nebo Šejba

Evžen Musil st. se narodil 9. října 1927 a velkou část svého hokejového života zasvětil pardubickému hokeji. On sám sice žádný z titulů nezískal, měl ale lví podíl na tom, že se Pardubice mistrovských titulů dočkaly. Byl to totiž on, kdo pro velký hokej objevil talenty jako Otakar Janecký, Jiří Šejba nebo Dominik Hašek.

Evžen Musil st. s hokejem začínal v době, kdy zuřila druhá světová válka. Nacistické represe způsobily, že hráči hokej mohli hrát jen v určité chvíli a hokej se hrál tak, aby o něm nikdo moc nevěděl. Evžen Musil byl však hokejový maniak, a tak se snažil na ledě ve Svítkově trávit co nejvíce času.

V padesátých letech byl Musil členem armádního hokejového týmu a poté se vydal na Slovensko. Po návratu z vojny si konečně zahrál nejvyšší soutěž za Dynamo. To však netrvalo příliš dlouho, protože byl prodán do Kolína, kde strávil jednu sezonu. Po ní se vrátil do druhé ligy do tehdejší Ramovky. Bohužel, jeho mančaft nedostal kvůli penězům povolení postoupit do nejvyšší soutěže i přesto, že hrál třikrát kvalifikaci o postup mezi extraligovou smetánku.

V roce 1965 se stal trenérem přípravky spolu se Zdeňkem Uherem. Po krátké době v Pardubicích vznikla hráčská škola, kterou vedl právě Musil. Zde se vystřídala hromada talentů a do hlavního týmu díky tomu proudilo mnoho talentovaných odchovanců.

Evžen Musil st. v dresu Ramovky


Největší radost měl Evžen Musil st. z druhého pardubického titulu v sezoně 1986-1987, ke kterému pomohl i jeho syn. Ve stejném roce v Pardubicích vznikl první ženský hokejový tým a on se stal jeho trenérem. V roce 1990 se dostal se svými svěřenkyněmi do finále, kde jeho tým nestačil na Duklu Jihlava. Dle svých slov zejména proto, že po chybě nechal sedět jednu z hráček, která hrála v útoku. Když se to dozvěděla její sestra, která chytala v brance, odmítla chytat dál.

Pardubická legenda také drží světový rekord. V roce 1997 se jako sedmdesátiletý 56 vteřin proháněl na ledě v extraligovém zápase proti Vsetínu. Evžen Musil dokonce vystřelil na branku, překonal Gordieho Howea a je zapsán v Guinessově knize rekordů.

Evžen Musil st. hokej miloval a hrál ho i na sklonku svého života. Když 12. listopadu roku 2010 zemřel, Pardubice přišly o obrovskou ikonu, která se nesmazatelně zapsala do pardubických hokejových dějin.

Dnes by Evžen Musil st oslavil 93. narozeniny.