logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
13.04.2021
Redakce

Po stopách Pardubáků: Na hraně NHL

Bojovali nebo bojují o místo v nejprestižnější soutěži na světě, zároveň nastoupili v dresu pardubického Dynama. V nové rubrice Po stopách Pardubáků se vrátíme do minulosti, abychom si připomněli bývalé hráče Pardubic. A právě dnes se podíváme na cizince, kteří balancovali na hraně NHL.

Danill Miromanov

V sezóně 2018/19 hledalo vedení Dynama posilu do obranných řad. Tehdejší generální manažer Dušan Salfický na základě doporučení Igora Larionova sáhl do ruské KHL. Do kádru Dynama přivedl tehdy dvacetiletého pravorukého obránce Danilla Miromanova, který mohl alternovat i na pozici útočníka. Vysoký rodák z Moskvy prošel juniorskými soutěžemi v zámoří, do Pardubic však mířil ze Soči.

„Vždy jdu krůček za krůčkem, tak to mám nastavené. Přicházím do neznámého prostředí, musím se s ním sžít, poznat českou extraligu a odevzdávat to nejlepší týmu,“ říkal Miromanov po příchodu do Pardubic.

A hned v přípravě to vysoký zadák ukázal. V Memoriálu Zbyňka Kusého nastoupil ke dvěma utkáním, proti Eisbärenu Berlín zapsal dva body za gól a asistenci a byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje.

I v extralize začal Miromanov dobře. Svou první trefu slavil ve druhém kole. Na ledě Liberce se navíc vinou zranění Matouše Kratochvila během zápasu stěhoval do ofenzívy, nastupoval ve čtvrté lajně na pozici centra.

Miromanov se v Pardubicích dlouho neohřál. Stihl odehrát pouze šestnáct utkání, v duelu druhého kola se prosadil střelecky, ke zmíněné trefě přidal tři nahrávky. Ruský bek ale nebyl spokojený s herním vytížením a požádal o uvolnění, které bylo součástí dohody.

Po konci v Dynamu jeho kroky směřovaly zpět do zámoří. Mladý univerzál zvolil kanadskou ECHL, konkrétně tým Manchester Monarchs. Odtud se po konci ročníku vrátil zpátky do Ruska, do nižší VHL, kde si dobrými výkony řekl o KHL. A právě tam odehrál uplynulou sezónu v dresu Soči.

Ta se mu vydařila na jedničku. Přišla navíc další famózní zpráva. Nabídka z NHL. Výkonů třiadvacetiletého obránce si všimli ve Vegas.

Právě tam by mohl nastoupit, ale až v příští sezóně, jak to pravidla nedraftovaným hráčům dovolují. Je tak možné, že ho v novém ročníku uvidíme po boku bývalého pardubického útočníka Tomáše Noska.

Ty Wishart

Rok před příchodem Miromanova vyztužil pardubickou defenzivu kanadský obránce Ty Wishart. Ten do České republiky zamířil ze sousedního Slovenska, kde oblékal dres mistrovského týmu Banské Bystrice.

Do Pardubic přicházel fyzicky dobře vybavený Wishart s velkými zkušenostmi. Před angažmá v Dynamu sbíral zkušenosti v zámoří i evropských soutěžích. Během své kariéry nastoupil do šestadvaceti soubojů v NHL, do níž byl dokonce draftován v prvním kole!

„Základem mé hry je obrana, snažím se ale také podporovat útok, pokud to jde. Mým cílem je být maximálně nápomocen mužstvu, aby bylo úspěšné,“ představoval Wishart fanouškům své přednosti po příchodu.

V první sezóně v Pardubicích Wishart ukázal, že může být platným hráčem. Naplnil očekávaní důrazného beka, navíc zaznamenal patnáct bodů za pět branek a deset asistencí. I proto s ním vedení prodloužilo smlouvu o jeden rok.

Na začátku roku 2019 došlo k obměnám v kádru, do Pardubic přišly nové tváře. S dresem Dynama se ale rozloučili Sacha Treille a právě Ty Wishart, jenž v některých zápasech nastoupil v obranné dvojici po boku zmiňovaného Miromanova.

„Daniil je výborný a má před sebou velkou budoucnost. Umí perfektně anglicky, čili naše komunikace na ledě je bezproblémová. Hraje se mi s ním skvěle,“ chválil mladšího kolegu Ty Wishart.

Po konci na východě Čech ukázal dvaatřicetiletý Kanaďan na druhou německou ligu. V té vydržel pouze krátkou chvíli. Wishart následně zvolil netradiční cestu, přesunul se do rumunského klubu HSC Csíkszereda, v němž odehrál uplynulý ročník.

Jeremy Welsh

Ze slavné NHL do Pardubic. Tuto cestu zažil i útočník Jeremy Welsh. Ten do Dynama přišel v listopadu 2018 na zkoušku, jeho příchod tehdejší vedení vyřídilo za necelý den.

„Takhle svižně jsem přestoupil z Caroliny do Vancouveru, teď to bylo podobně rychlé. Ve čtvrtek večer jsem přijel do Pardubic, s týmem jsem potrénoval a odjel do Chomutova. Jsem rád, že se podařilo dotáhnout můj příchod legislativně a mohu hned večer hrát. Moc se na zápas těším!“ komentoval Jeremy Welsh svůj příchodu do Pardubic.

Téměř dvoumetrový centr před příchodem do Dynama působil v nejvyšší německé soutěži. Ještě před angažmá v Evropě ale nastupoval v NHL. Svůj debut v nejslavnější hokejové lize světa prožil v dresu Caroliny Hurricanes, odtud mířil do Vancouveru a na závěr si zahrál také v St. Louis Blues.

Od kanadského forvarda si příznivci pardubického hokeje slibovali velké věci. Nakonec tomu tak nebylo. Jeremy Welsh za Pardubice naskočil pouze do čtyř utkání, po kterých se trenérský štáb s generálním manažerem rozhodli ukončit jeho zkoušku.

Zbytek sezóny dohrál vysoký útočník v německém Wolfsburgu. V následujícím ročníku se přesunul pouze v rámci německé soutěže, do Krefeldu. V tomto ročníku Welsh hájil barvy polského Krakowa, se kterým došel překvapivě do finále polské nejvyšší soutěže.