logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
23.10.2020
Redakce

Dynamo rozvíjí spolupráci s univerzitním týmem Riders

Na začátku září byl v Pardubicích představen nový hokejový klub, kterým je univerzitní tým Riders. Ten se stal nováčkem Univerzitní ligy a pro pardubické Dynamo tak vznikla nová možnost spolupráce, kterou využilo a pochvaluje se ji. „Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s dalším partnerem, který pomůže hráčům dále se rozvíjet nebo pokračovat v hokejové kariéře,“ říká šéftrenér mládeže Dynama Petr Hemský.

Nově vzniklý univerzitní tým je na samotném začátku, když stal se desátým celkem Univerzitní ligy, do které vstoupil s nadšením a očekáváním. Hned v prvním duelu sahal po překvapivé výhře na ledě úřadujícího mistra Engineers Prague, aby následně podlehl na domácím ledě v enteria areně Olomouci. Více utkání již Riders odehrát nestihli, průběh soutěže zastavila všem známá vládní opatření kvůli koronaviru.

V nově tvořeném týmu Univerzity Pardubice najdeme celou řádku jmen, která prošla organizací Dynama. Jsou to například Tomáš Vlk, Dominik Dušek, Vojtěch Faltys, Jakub Mert a Vojtěch Pražák. Všichni tito hráči aktuálně kombinují hokej se studiem na vysoké škole. „Je důležité, aby se hráči věnovali také studiu a nespoléhali na to, že se budou živit hokejem,“ říká hlavní trenér Riders Martin Šejba.

Na jeho slova navázal v podobném duchu i šéftrenér mládeže Dynama Petr Hemský, podle kterého dbají v pardubické organizaci u mládeže kromě hokeje také na rozvoj hráče v oblasti vzdělání: „Myslím, že myšlenka Univerzitní ligy je na místě, důležitost vzdělání je v Dynamu na stejné úrovni, jako rozvoj hokejových dovedností.“

„Ve světě je model propojení školy a hokeje funkční, za příklad si můžeme vzít zámoří, když celá řada hráčů NHL prošla systémem univerzitních soutěží. Proč by to za pár let nemohlo být podobné i u nás?“ pokládá řečnickou otázku Šejba, jenž sám jako hráč prošel pardubickou mládeží a nyní se věnuje rozvoji mladých hráčů.

Poslední domácí zápas Riders navštívil pardubický odchovanec Tomáš Nosek, jenž při působení v Dynamu studoval na Univerzitě Pardubice a nyní v NHL obléká dres Vegas Golden Knights. Po utkání hráčům Riders právě o tomto vyprávěl a podpořil je v jejich cestě.

„Mnoho hráčů se při svém konci v juniorech musí rozhodovat, jak budou pokračovat v hokejové kariéře. Jestli se pokusí dostat do A-týmu, první nebo druhé ligy, a nebo budou pokračovat ve svém vzdělávání. Tímto mají kluci možnost skloubit hokej a studium,“ říká ke složitému přechodu mezi mládežnickým a dospělým hokejem Hemský.

V dresu Riders se představí i stávající hráči Dynama, díky vzájemné spolupráci najdou vybraní pardubičtí junioři možnost většího herního vytížení v Univerzitní lize, kde mohou kromě studentů vysokých škol startovat také studenti maturitních ročníků středních škol. „Jsme na začátku naší cesty, tým se stále tvoří, a tak rádi využijeme služeb juniorů Dynama, kteří zvýší konkurenci v kádru a věříme, že i kvalitu,“ říká ke spolupráci Šejba.

Try outu v pardubickém univerzitním týmu se zúčastnila čtveřice hráčů z Dynama, a to Matěj Odehnal, Zdeněk Pavlík, Dominik Secký, Michal Kabelka, kteří však s ohledem na karanténu juniorů Pardubic ještě nemohli zasáhnout do soutěžního utkání za Riders.