logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
25.06.2022
Dominik Dubovči

Dynamo má dva juniorské reprezentanty. Dostanou se až na MS?

Oba si už zahráli na mistrovství světa juniorů v prosinci, rozjetý šampionát ale tehdy ukončila koronavirová nákaza. Michal Hrádek a Tomáš Urban teď budou mít unikátní šanci zahrát si na MS podruhé během jednoho roku. Jsou totiž nominování na přípravný kemp před srpnovým mistrovstvím – dokonce pod vedením Radima Rulíka.

Šlo o největší selhání pořadatelů za poslední dobu. Prosincové mistrovství světa juniorů v Edmontonu se nedohrálo kvůli podcenění protipandemických opatření. Covid tehdy řádil po celém světě, hokejisti nebyli výjimkou a česká reperezentace tak v Kanadě zvládla odehrát pouhé dva zápasy.

IIHF se proto rozhodla, že uspořádá náhradní MS v letním termínu, konkrétně v srpnovém. A protože trénink dělá šampiony, národní tým Česka už má jasně naplánovanou přípravu.

Zúčastní se jí i dva hráči pardubického A-týmu, kteří v kategorii U20 dlouhodobě patří k nejlepším – reprezentanční obránce Michal Hrádek a útočník Tomáš Urban. Mezi náhradníky je pak navíc devatenáctiletý střelec Daniel Herčík, který už letos rovněž trénuje na novou sezonu s A-týmem.

A Radimem Rulíkem. Paradoxně právě on čeká na mladé hokejisty i u juniorské reprezentace, pro novou sezonu se totiž stal hlavním koučem. Utvořil tak silný trenérský tým s Jiřím Kalousem a Markem Židlickým, nebo trenérem brankářů Ondřejem Pavelcem.

Talentované juniory budou mít k dispozici od 11. do 15. července v Brně, po dvou dnech se pak hokejisté do jihomoravské metropole vrátí, aby později odletěli do Finska. Ve sportovním centru Vierumäki se dvakrát střetnou s domácími Finy a dvakrát se Švýcary. Pokud si dva Pardubáci řeknou svými výkony o pevné místo v sestavě pro MS, do kanadského Edmontonu odletí 31. července.

Že se ale do nominace 34 nejlepších hráčů dostali právě Hrádek s Urbanem není úplně samozřejmostí. Oproti prosincovému MS vypadlo hned sedm jmen, z Česka je pak povoláno pouze šestnáct juniorů.

„Přišli jsme už o mistrovství osmnáctiletých, velký turnaj v devatenáctce, teď bylo předběžně zrušené MS dvacítek. Moc rád bych si ještě na mládežnickém mistrovství zahrál, každý takový zápas nás posouvá dál,“ ví Tomáš Urban.

„Už v zimě se všichni na dvacítky těšili. Je to vrchol mládežnické kariéry, někteří z nás už třeba dres národního týmu nikdy neobléknou. Reprezentovat Česko je ta největší čest,“ říká pak odchovanec Dynama Michal Hrádek.

A připomíná, že nominace je i cesta k zážitkům: „Vždycky je to hezké, když se můžu takhle podívat do světa a všimnout si, jak dělají hokej v ostatních zemích, jaké mají haly i zázemí.“