logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
28.04.2021
Redakce

Dynamo je mezi třemi nejlepšími Akademiemi v České republice

Pardubický hokej má ve světě skvělé jméno, a to především díky mnoha odchovancům zářícím na mezinárodní úrovni i v NHL. Kvalitní práce s mládeží je pro Dynamo typická i dnes. Potvrzuje to žebříček s hodnocením českých akademií, podle kterého jsou Pardubice druhé nejlepší v republice.

V konkurenci 16 českých klubů získala pardubická akademie 1456 bodů. Hodnocení vytvořil Český hokej, který se příští rok chystá ke snížení počtu akademií. S momentálním výsledkem by ale Dynamo bylo daleko od problémů.

Podle čeho se body přidělovaly? Jedním z kritérií byl počet českých juniorů v Tipsport extralize a jejich herní vytížení. Dále hráli roli také mladí odchovanci na reprezentačních akcích a draftu NHL, nebo v zahraničních seniorských soutěžích. Žebříček zahrnuje posledních pět sezón, s vyšším procentuálním důrazem na ty nedávné.

„Jsme rádi, že se práce trenérů a hráčů z celého klubu promítla do umístění naší Akademie v novém rankingu Českého hokeje. Samozřejmě chceme být nejlepší Akademií nejenom v České republice, a proto musíme nadále zlepšovat celkovou práci trenérů i hráčů,“ okomentoval výsledek svých svěřenců hlavní trenér Akademie Českého hokeje v Pardubicích Petr Hemský.

A Dynamo se má čím chlubit. Přestože sezona 2020/21 ještě nebyla do rankingu započítána, v dresu Východočechů letos nastoupilo alespoň k jednomu utkání v ELH hned 9 juniorů, z toho 2 cizinci. V posledních pěti letech pak na draftu NHL uspělo 6 hokejistů vychovaných v Pardubicích – Vojtěch Budík, Filip Zadina, Martin Kaut, Milan Klouček, Matěj Blümel a Tomáš Mazura.

„Je super, že jsme schopni vychovávat velké individuality jako je Filip Zadina nebo Martin Kaut, kteří se prosazují v týmech NHL či aktuálně Matěj Blümel s Milanem Kloučkem nastupující v našem A-týmu a seniorské reprezentaci. I v tomto případě je to zejména zásluha hráčů, rodičů i trenérů. Doufáme, že další hráči půjdou v jejich stopách, ať už se jedná o naše odchovance nebo o hráče, kteří se dostanou do naší Akademie z jiných klubů,“ uvedl Petr Hemský.

I díky jejich úspěchům teď Pardubice drží titul druhé nejlepší akademie za brněnskou Kometou (2157 bodů). Třetí se umístila Plzeň (1130 b.) a čtvrtý Liberec (1125 b.). Aktualizované pořadí, zohledňující letošní sezonu, bude zveřejněno po vstupním draftu NHL. Zatímco stávající žebříček má především informativní charakter, za rok již bude počet bodů kritériem pro přidělení licence jednotlivým klubovým akademiím.

Těch je totiž nyní hned 17, což Český hokej považuje za příliš vysoký počet. Projekt akademií, který funguje již od roku 2011 (Pardubice status akademie získaly v témže roce) tak brzy dozná změn.