logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
21.03.2020
Redakce

Dali jsme si cíl, dostat se do play off, říká zástupce Dynama v Esport hokejové lize

PARDUBICE – Virtuální hokejová soutěž je v plném proudu a pardubičtí zástupci si v ní vedou výborně. Jako prvního jsme vyzpovídali Michala Vaňka, který přiblížil systém hry i jestli má nějakého hráče Dynama ve svém týmu.

Mohl byste hned ze začátku fanouškům, kteří se v herním světě nepohybují, popsat co je vlastně eSport a jak vaše Esport Hokejová Liga (EHL) probíhá?

Esport je organizované soutěžní hraní hráčů nebo týmů, v jakékoli hře (V našem případě NHL 20), na jakékoliv platformě (PC, konzole). Naší EHL se účastní 14 týmů jako klasické Tipsport ELH, každý z týmů si v draftu vybral své dva reprezentanty, kteří ho po celou dobu soutěže reprezentují. V základní části se utká každý s každým, systémem, že první draftovaný hráč hraje s prvním draftovaným hráčem soupeře a druhý draftovaný hráč hraje s druhým draftovaným hráčem soupeřova týmu, oba výsledky zápasů se sečtou a vznikne celkový výsledek. Play off se bude hrát systémem Davis Cupu, tedy dojde i na zápas dvojic.

V EHL hráči hrají mód Hockey Ultimate Team (HUT). Řeknete nám v krátkosti co to vlastně HUT je a podle čeho a jak si vybíráte hráče do svého týmu?

Mód Hockey Ultimate Tema je mód, ve kterém si skládáte tým sami podle sebe. V týmu můžete mít hráče z kterýchkoliv lig a týmů včetně ikon jako je např. Lemieux, Gretzky, Larionov apod. Já osobně stále tým buduji, protože jsem HUT nikdy nehrál. Začal jsem až v této sezoně někdy v prosinci, když jsem se dozvěděl o EHL, takže mám samozřejmě v kvalitě týmu menší handicap oproti klukům, kteří to hrají od září. Poslední cca měsíc se snažím co nejvíce hrát, kupovat balíčky, ve kterých jsem už utratil nějaký ten tisíc, kvalitní hráč ale zatím nepadl skoro žádný. Hráče si vybírám samozřejmě podle jejich hodnocení, druhým nejdůležitějším ukazatelem jsou synergie, protože když má v týmu více hráčů stejnou synergii, tak se zlepšuje hodnocení některých jejich vlastností.

Jak vypadá vaše první formace a máte v sestavě nějakého hráče Dynama?

Moje první formace je aktuálně ve složení Lemieux-Gretzky-Zetterberg. Z Dynama nemám v týmu nikoho, když jsem začínal, měl jsem v základní sestavě Rada Tybora.

Jak dlouho už NHL a vůbec hry na konzolích hrajete a kolik hodin denně hraním videoher strávíte?

NHL hraji už cca 18 let. Začínal jsem na takových těch kazetách (myslím, že se to jmenovalo SEGA) potom už byl PlayStation 1,2,3 a teď aktuálně 4. Dříve jsem moc času neměl, protože jsem hrál do osmnácti aktivně fotbal, ale teď po práci si skoro každý den zahraji cca 2-3 hodiny.

Co vy a reálný hokej, hrál jste ho někdy?

Na klubové úrovni jsem hokej nikdy nehrál, hrál jsem od malička do osmnácti let fotbal. Ale samozřejmě hokej když je možnost, tak chodím hrát. Občas si s kamarády pronajmeme halu. Dříve jsme v zimě chodili skoro každý den u nás na přehradu, když byl led, při dnešních zimách to už nejde.

Na vstupním draftu si vás Dynamo vybralo hned v prvním kole. Jak jste si užil samotný draft a jak jste spokojený, že si vás do svých řad vybralo právě Dynamo?

Draft jsem si užil strašně moc, i když jsem byl hodně nervózní, protože jediné, co jsem si přál, bylo, aby si mě vybralo Dynamo. Musel jsem ale samozřejmě počítat s tím, že jako pětku draftu si mě může vybrat i jiný tým, tak jsem musel změnit přezdívku hcpce1996, pod kterou vystupuji od začátku svého hraní na Michal1996. Samozřejmě všude jinde jsem si nechal přezdívku hcpce1996, pouze v lize vystupuji pod novým nickem.

Prozradíte fanouškům jaký vztah máte k pardubickému klubu?

Pardubicím fandím od malička, děda hrál v mládežnických kategoriích hokej za Pardubice, hrál například s panem Bohuslavem Šťastným, se kterým chodil i do základní školy, protože pocházel z vesnice nedaleko Pukšic odkud pochází pan Šťastný. S tátou jsme od mého útlého věku jezdili na zápasy Pardubic.

Byl jste někdy na hokeji v Pardubicích?

V Pardubicích na hokeji jsem byl několikrát, ani bych asi nedokázal spočítat, kolikrát jsem tam byl. Bydlím v Praze, takže to mám složitější z časových důvodů, ale kdykoliv mám čas, tak jedu na hokej. V téhle sezoně jsem byl na deseti domácích utkáních. Na venkovních zápasech jsem byl na Spartě a na Kladně. Všechny ostatní zápasy Dynama sleduji buď v TV nebo na počítači, nenechám si ujít žádný zápas Dynama.

Přejděme tedy k aktuální EHL sezoně, kde si s vaším kolegou Adamem Čejkou vedete nadmíru dobře. Jaká je podle vás úroveň ligy a čemu přisuzujete to, že jste zatím utrpěli pouze jedinou porážku?

Úroveň ligy je velmi dobrá, myslím si, že v lize může kdokoliv potrápit a případně i překvapit kohokoliv. Prohráli jsme zatím jen s Mladou Boleslaví, která aktuálně vede tabulku EHL bez jediné porážky, ten dvojzápas byl pro nás velmi těžký, oba hráči Boleslavi jsou na vysoké úrovni a rozhodovaly detaily. Já jsem v prvním utkání s boleslavskou jedničkou uhrál remízu 3:3, Adam měl potom velmi těžký úkol porazit jednoho z nejlepších hráčů v ČR Kumbika, což se nepodařilo a prohrál 1:5. Pro nás jedna prohra nic neznamená, kdyby nám někdo řekl před ligou, že po osmi odehraných kolech budeme mít jen jednu prohru, tak si myslím, že bychom to brali všemi deseti.

Hrál už jste proti soupeři kterého jste, jak se říká, vychutnal? Je naopak nějaký soupeř, kterého bylo těžké přehrát?

Neřekl bych přímo vychutnal, protože opravdu žádný soupeř nebyl slabý, ale největší výhry jsem si připsal se Spartou, kdy jsem vyhrál 7:2 a s Plzní 7:3. Pro mě nejtěžší zápas byl v 7. kole, kdy jsem hrál s jedničkou draftu Dzouvim, věděl jsem, že abych vyhrál, tak by se muselo sejít hodně okolností. Dal jsem si cíl, že nesmím prohrát o více jak 3 góly, to se naštěstí podařilo splnit a prohrál jsem „pouze“ 3:6. Adam ve druhém zápase po skvělém výkonu porazil libereckou dvojku 5:1 a připsali jsme si velmi důležité 3 body do tabulky.

Máte ve virtuálním hokeji nějaký cíl?

Určitě bych chtěl, aby se virtuální hokej posunul na level jako je eSport ve FIFE, kde jsou hráči už poloprofesionálové nebo někteří i profesionálové. V EHL jsme si s Adamem dali cíl dostat se do play off, což znamená skončit do osmého místa v základní části.

Kde vás fanoušci mohou sledovat, případně podpořit?

Všechny informace o tom jaké zápasy nás čekají a výsledky včetně krátkých příspěvků mohou fanoušci sledovat na Instagramu: hcpce_1996