logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
04.11.2020
Redakce

Bojovník, jehož srdce bije pro Pardubice

Málokterý hokejista si prošel takovou hokejovou kariérou, jakou se může pyšnit Tomáš Rolinek. Pardubický odchovanec, který svou hokejovou kariéru začal ve Žďáru nad Sázavou, si s Dynamem vyzkoušel v podstatě vše, co může hokejista v jednom klubu zažít.

Když 12. března 1999 v padesátém kole pardubický bojovník poprvé nastoupil za Dynamo Pardubice v extralize, pravděpodobně netušil, že s klubem svého srdce zažije strach o sestup v kruté baráži, smutek po prohraném finále, ale hlavně získaný extraligový titul v sezoně, která byla okořeněná hráči z NHL.

První medaili získal Tomáš Rolinek s Pardubicemi v sezoně 2002/2003. Ve čtvrtfinále Pardubice udolaly Znojmo 4:2 na zápasy. Stejným poměrem poté přehrály v semifinále Třinec. Smolné finále rozhodl až sedmý zápas, který Pardubice prohrály 0:1. Tomáš Rolinek, který v play-off nastoupil do osmi zápasů získal první stříbro.

Nejkrásnější okamžik v dresu Pardubic prožil Tomáš Rolinek 10. dubna 2005, což je den, ve kterém Pardubice získaly titul mistra České republiky! Nejprve si pardubická šedesátka připsala asistenci u branky Lubomíra Korhoně, kterou Dynamo otevřelo skóre čtvrtého finálového zápasu proti Zlínu.

V čase 33:28 se Tomáš Rolinek rozjel po levém křídle až k brance soupeře a střelou pod břevno dal svou nejdůležitější branku v extralize. Pardubice poté přidaly ještě jeden gól ve třetí třetině a to znamenalo, že v jediném východočeském městě, které tehdy hrálo extraligu, propukly naplno oslavy mistrovského titulu.

O rok později se poprvé představil v národním dresu, ročník zakončil až na mistrovství světa v Rize, odkud si přivezl stříbro. Byla to jeho první z celkových sedmi účastí na MS.

V roce 2008 odešel Tomáš Rolinek do Ruska, kde strávil čtyři sezony v dresu Magnitogorsku a Ufy. V té době se také na pevno usadil v kádru české reprezentace. Zahrál si na Zimních olympijských hrách ve Vancouveru, celkem třikrát vedl českou reprezentaci na MS jako kapitán.

S „C“ na dresu zvedal zatím poslední mistrovský pohár, který Česká republika získala. Na MS 2010 v Kolíně nad Rýnem vstřelil vítěznou branku ve finále proti Rusku.

V lednu 2013 se vrátil z Ruska jako pozdní vánoční dárek pro pardubické fanoušky a dotlačil tehdy tápající tým do předkola play-off, kde tým vedený Milošem Říhou st. vypadl s Kladnem 3:2 na zápasy.

Další složitou situaci zažil Tomáš Rolinek v roce 2017, kdy Pardubice bojovaly o udržení nejvyšší soutěže v baráži. Tomáš Rolinek se projevil jako správný kapitán a s průměrným ice-timem přes 21 minut za zápas byl jedním z hlavních strůjců udržení extraligy!

Podobný případ se opakoval v sezoně 2019/2020, kdy se z extraligy sestupovalo přímo. V zoufalé pardubické situaci se nový management, s podporou významného sponzora Petra Dědka, obrátil na Tomáše Rolinka, který hrál tou dobou ve druholigovém Vrchlabí.

Někdejší kapitán vyslyšel volání o pomoc a pomohl Pardubicím opět udržet extraligu. Poslední gól své kariéry vstřelil Tomáš Rolinek 6. března letošního roku v posledním extraligovém kole, které definitivně rozhodlo o tom, že Pardubice letos nastupují už 71 let v nejvyšší české soutěži. Bohužel, zachráněnou extraligu už si Tomáš Rolinek nezahraje.

U Tomáše Rolinka je zbytečné bavit se o statistice vstřelených branek nebo asistencí, protože ta nikdy nebyla tou, proč pardubičtí fanoušci svého dlouholetého kapitána milují. Bojovný útočník vždy vyčníval svou neuvěřitelnou obětavostí a schopností namotivovat tým nejen svou bojovností na ledě, ale zejména svým kapitánským a příkladným přístupem mimo led, který dokazoval i v národní reprezentaci.

Svou první extraligovou branku vstřelil Tomáš Rolinek 20. října 2000 doma proti Litvínovu. Dvacet let poté se, vzhledem ke zranění, musí s kariérou rozloučit.

Tomáši, děkujeme!