07.11.2019
Redakce

„Hokejový“ nábor v Pardubické nemocnici přilákal 23 nových dárců krve

Nábor nových dárců krve na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice, který klub již osmým rokem podporuje, přilákal 23 nováčků. Akce nazvané „Daruj krev s pardubickými hokejisty“ se v průběhu dnešního dopoledne zúčastnilo celkem 77 lidí mezi nimi byl i Patrik Poulíček.

„V naší nemocnici momentálně zaznamenáváme vyšší potřebu krve. Proto jsme rádi, že jsme získali další nové dárce. Jejich počet při dnešní akci nás velmi potěšil,“ řekla primářka transfuzního oddělení Helena Geierová.

V České republice v současnosti chybí zhruba sto tisíc dárců nejcennější životní tekutiny. Nedaří se generační obměna. Dárcovská základna stárne a ubývá, naopak mladých nepřibývá tolik, jak by transfuzní oddělení potřebovala. „Proto jsou pro nás velmi důležité náborové akce tohoto typu. Zhruba dvě třetiny prvodárců, kteří se na nich objeví, docházejí v dalších letech pravidelně na odběry. To je velmi pozitivní, abychom mohli mít co nejširší registr dárců,“ řekla primářka Geierová a dodala: „Budeme pochopitelně velmi rádi, když tento trend zůstane zachován i po této akci a dnešní prvodárci k nám budou docházet i nadále.“

Do odběrů krve se již tradičně zapojilo aktivně i Dynamo, které navíc všem zúčastněným dárcům věnovalo vstupenky na nejbližší domácí utkání a prvodárcům rovněž drobný dárek. Hráči sice ve stejnou dobu polykali tréninkové dávky před dalšími důležitými extraligovými zápasy, a tak na transfuzním oddělení chyběli. Dorazil pouze v současnosti zraněný útočník Patrik Poulíček o berlích. Ovšem jeho nedávná dovolená v exotické, leč z pohledu dárcovství rizikové destinaci ho tentokrát z odběru vyloučila. „Rozhodl jsem se darovat krev, protože mám volno kvůli mému zranění, takže mám čas jsem přijít. Myslím si, že je to dobrá věc, ať už kvůli dobrému pocitu nebo pocitu pro povinnost. Necelých šest měsíců zpátky jsme byli s přítelkyní byli na dovolené na Bali a tak nám sestřičkami bylo sděleno, že jsme bohužel ještě v karanténním období, kdy nám nemůžou odebrat krev," vysvětlil Patrik Poulíček.

„Už jsou to čtyři týdny, co jsem si v Plzni natrhl zadní stehenní sval a rekonvalescence probíhá úspěšně. Doufal jsem, že už budu touto dobou na ledě, ale bohužel se to protáhlo. První diagnóza byla čtyři až šest týdnů, tak doufám, že dodržím těch šest týdnů a koncem listopadu se objevím na ledě," okomentoval své zranění útočník.

Hokejisty však zastoupili opět členové klubového managementu a sekretariátu. Opakovaně na odběrové lůžko ulehl bývalý reprezentační brankář a nyní člen představenstva Dušan Salfický. Svůj první odběr krve v životě absolvoval generální ředitel Martin Sýkora. „V minulosti jsem párkrát uvažoval o darování krve, ale vždy z toho z nějakého důvodu sešlo. Tentokrát jsem ani neuvažoval, že bych nešel. Tato akce má velký smysl a jsem rád, že se jí náš klub již osmým rokem účastní,“ pronesl generální ředitel Sýkora.

Z premiérového odběru si odnesl pozitivní dojmy. „Je tady skvělý personál a příjemná atmosféra. Odběr byl naprosto bezbolestný, vše proběhlo bez problémů. Takže určitě chci dál v dárcovství krve pokračovat. Je to velmi důležitá činnost,“ řekl generální manažer Sýkora.