29.04.2020
Redakce

Zlaté stopy Pardubic: Šňůra dvanácti výher vynesla pátý mistrovský titul

Pardubice – Pět let po snové sezoně HC Dynamo Pardubice, ve které se objevily v české extralize hráči z NHL, se do Pardubic vrátila možná ta úplně největší. Dominik Hašek oblékl dres tehdejšího HC Eaton Pardubice a už před sezonou jasně deklaroval, že chce v rodném městě získat titul. Povedlo se.

Pardubický nabušený tým plný odchovanců v ideálním věku doplnil management o zajímavé cizince. Deset zápasů si v dresu Eatonu střihl Colby Genoway, hlavními oporami se stali obránci Jeff Jillson a miláček pardubického publika, obrovitý a tvrdý útočník Adam Pineault. Tyto borce doplnil ještě Aaron MacKenzie a Kevin Mitchell. Nejzajímavějším jménem byl ale právě Dominik Hašek, který měl za úkol zamknout pardubickou svatyni a společně s obránci anulovat šance ostatních týmů. Pardubice v základní části ale vládli v jiné statistice. Tvořiví pardubičtí útočníci často nacházeli recept na obrany a brankáře ostatních týmů, a tak se číslo vstřelených branek vyšplhalo až na 179 na konci základní části.

Na startu sezony sice Pardubice ze čtyř zápasů vydolovaly jen čtyři body, ale když od nich poté Litvínov schytal devět gólů, celá extraliga věděla, že s Pardubicemi je třeba počítat. Pardubice nakonec uzavřely základní část se ziskem 96 bodů za první Plzní a druhým Zlínem.

Ve čtvrtfinále čekal na Pardubice houževnatý a nebezpečný Třinec, který ihned v prvním zápase zaskočil rozjetý Eaton a vyhrál 3:1. První prohra však jakoby uvolnila přišlápnutý krk obrovského draka, který už do konce sezony nepoznal hořkost porážky. Pardubice sérii s Třincem otočily na 4:1 a slavily poměrně klidný postup mezi čtyři nejlepší.

V semifinále se Pardubicím postavili Bílí Tygři z Liberce, kteří ve čtvrtfinále, do kterého se probojovali z osmého místa, zcela zaskočili první Plzeň, přestože první dva zápasy prohráli. Pardubice nečekal snadný úkol. První zápas Eaton přetlačil Liberec gólem na začátku třetí třetiny, díky kterému Dynamo odskočilo na vedení 2:1. Díky výbornému výkonu Dominika Haška a minimu chyb si už Pardubice náskok pohlídaly. Ve druhém domácím zápase začali pardubičtí borci úřadovat až po polovině zápasu, což ale stačilo, protože Liberec nedokázal v celém utkání vstřelit branku. Třetí, nejvyrovnanější zápas, rozhodl gólem v prodloužení sváteční střelec David Havíř v čase 61:54. Čtvrtý zápas Východočeši zvládli 4:1 a postoupili do finále výsledkem 4:0 na zápasy.

Sen o titulu chtěly zhatit Vítkovice, které si poradily se Slavií v pěti utkáních. Finále mělo však podobný průběh jako semifinále. Pardubice si se soupeřem poradily ve čtyřech zápasech. První utkání měli pardubičtí hokejisté zcela pod kontrolou a zvládli ho 5:1. Druhý zápas skončil fotbalovým výsledkem 1:0, protože se neuvěřitelnými výkony prezentovali oba brankáři. Dominik Hašek vychytal další nulu v play off a o generaci mladší Jakub Štěpánek lovil ze sítě pouze jeden, ale klíčový, gól. Třetí utkání Pardubice opět zvládly zejména díky střelecké potenci. Zdecimovaná obrana Vítkovic inkasovala pět branek, a tak se čekalo na poslední zápas sezony. O pořadí v pátém pardubickém titulu rozhodl v první minutě prodloužení Radovan Somík, který poslal puk nad rameno Štěpánka. Ve Vítkovicích propukla červenobílá radost a Haškův sen o ještě jednom domácím titulu s Pardubicemi se stal realitou. Pardubice vyhrály play off v neuvěřitelném rytmu. Dvanáct po sobě jdoucích zápasů Pardubice zvítězily a ukázaly všem, že v sezoně 2009/2010 jsou jasnými vládci extraligy.

Nejlepším střelcem play off se stal kanonýr Petr Sýkora a nejlepším brankářem Dominik Hašek.

Soupiska:
Brankáři: Dominik Hašek, Martin Růžička.
Obránci: Petr Čáslava, David Havíř, Jeff Jillson, Václav Kočí, Jan Kolář II, Aaron MacKenzie, Kevin Mitchell, Jakub Nakládal, Aleš Píša.
Útočníci: Jan Buchtele, Jiří Cetkovský, Tomáš Divíšek, Michal Klejna, Jan Kolář I, Petr Koukal, Robert Kousal, Lukáš Nahodil, Adam Pineault, Libor Pivko, Daniel Rákos, Jan Semorád, Radovan Somík, Jan Starý, Petr Sýkora, Rastislav Špirko, Tomáš Zohorna.
Trenéři: Václav Sýkora, Jan Votruba.