10.04.2021
Redakce

Věříme ve zlepšení situace, říká Petr Hemský. Co bude s hokejovou mládeží?

O problematickém průběhu mládežnické hokejové sezony 2020/21 už jsme na webu Dynama psali. Zákaz sportu dětí ovšem není jen o neodehraných zápasech a online trénování. Týká se především dětí samotných.

Pro mladé hokejisty například nebylo vůbec jednoduché přijít na způsob, jak se s novou situací vyrovnat psychicky. „Sezona bohužel neproběhla podle představ, odehráli jsme šest utkání a pak se to najednou stoplo. Soutěžení nám velmi chybělo, zápas je totiž nejlepší trénink. Bylo to prostě zvláštní, nejezdit na utkání a neradovat se z výher,“ vysvětluje juniorský obránce Adam Nedelka.

A dodává: „Člověk je zvyklý jet každý víkend na zápas, na který se celý týden trénuje. Když najednou nemůžete, je to divné, chybí vám to. Chybí vám ten pocit, ta radost z hokeje.“

Pro mladé hokejisty může být ztráta jednoho ročníku navíc i potíží do budoucna. „Pauzu podle mě̌ kluci v juniorském věku těžko doženou, hlavně̌ ti, co mají přecházet do dospělého hokeje,“ upozorňuje trenér 3. třídy Dynama Jakub Martinec, sám aktivní hokejista s jedním startem v extralize.

„Co se týče základny a sportovních tříd, tak tam by se to mohlo a musí dohnat, ale bude to pořádná makačka. A hlavně̌ se kluci musejí chtít zlepšovat,“ řekl Martinec.

Právě motivace může být u některých dětí výrazně oslabená, především u těch mladších. Prát s osudem se ale museli všichni. „Ze začátku pro nás bylo hodně těžké, že jsme nemohli hrát. Zápas je odměna, na kterou se každý těší. Ale postupně̌ jsme si zvykli, navzdory tomu, že nás to občas užíralo,“ popsal 19letý Nedelka.

„Hokej nás ale pořád baví,“ vzkazuje mladý hokejista, který se letos zúčastnil i několika tréninků s A-týmem. Na současné situaci se tak snaží hledat i pozitiva a výzvy do budoucna. „Během sezony jsme se mohli více zaměřit na různé dovednosti a vylepšovat některé naše slabé stránky a nedostatky,“ uvedl. Díky tomu si teď Nedelka více uvědomuje, na čem chce v budoucnu pracovat.

Přestože tak mladým hráčům Pardubic po většinu sezony chybělo jejich přirozené prostředí – tým, šatna a led – dokázali i tak najít cestu, jak u sportu vydržet. Například Matyáš Vančura z ročníku 2013 trénoval na zahradě s tatínkem. „Máme tam dvě branky a střílíme s míčkem a pukem. Hrajeme zápasy proti sobě, nebo střílíme z dálky a počítáme si, kdo víckrát trefí bránu,“ vysvětloval sedmiletý hokejista.

Starší Jindřich Vlček z ročníku 2007 už trénoval i sám. „Bez ledu je to špatné, snažím se to vynahrazovat doma svými vlastními tréninky. Ale určitě to není to, co bychom měli za normální situace. Zápasy mi chybí hrozně moc,“ posteskl si pracovitý útočník.

Pro Dynamo každopádně zůstává pozitivní zprávou, že počty dětí v klubu se navzdory přísným vládním opatřením nijak výrazně nesnížily. „Nějací kluci sice odpadli, ale u nich bylo už před pandemií vidět, že je hokej příliš nenaplňuje,“ přiznává trenér 3. třídy Martinec.

Jeho slova potvrdil i šéftrenér mládeže Petr Hemský, který také prozradil detaily o průběhu kurzu bruslení: „Odstartoval v normálním režimu 14. září 2020, bohužel jsme ale kvůli vzniklé situaci zvládli jen pár tréninků. A 12. října 2020 jsme kurz bruslení přerušili.“ Díky možnosti využít ledovou plochu na závodišti ale trenéři Dynama uskutečnili několik tréninků pro nejmenší hokejisty v období od prosince do února.

„Využívali jsme zkrátka všech možností, které byly v souladu s vládními opatřeními, abychom byli co nejvíce na ledě,“ uvedl Hemský. A popsal i okolnosti takového přístupu: „Z manažerského pohledu to bylo náročnější na organizaci, stále jsme se museli přizpůsobovat vládním opatřením a zajišťovat co největší počet sportovišť pro hráče.“

Občas přitom i trenérům docházely síly, když nechápali přístup Vlády ČR ke sportu dětí. „Nálada nebyla dobrá v celé společnosti, ale jak trenérům, tak hráčům zlepšoval náladu jakýkoli trénink na ledě,“ řekl Hemský s tím, že Dynamo už vyhlíží další sezonu.

A stejně jako ostatní zástupci sportovního prostředí doufá, že příští ročník už proběhne běžným způsobem. „Zatím plánujeme sezonu bez omezení. Máme připravené i další varianty, ale pokud by situace byla stále stejná, tak je načase se zamyslet,“ tvrdí Petr Hemský. „Další rok zákazu sportování už by byl likvidační.“

Momentální postup pardubických trenérů mládeže tak výstižně popsal jejich šéf Petr Hemský: „Můžeme jen věřit ve zlepšení. A udělat co nejvíce, abychom byli připraveni, až se tak stane.“