21.12.2020
Klub

V 89 letech zemřel bývalý útočník a trenér Pardubic Otakar Mareš

O víkendu nás zastihla smutná zpráva, že nás v 89 letech navždy opustil někdejší výtečný hokejový útočník a pozdější trenér Otakar Mareš. Za Pardubice nastupoval od roku 1956, v nejvyšší soutěži odehrál přes 600 zápasů. Pro dospělý hokej vychoval hráče jako Dominik Hašek, František Musil nebo Martin Střída.

Pardubickým fanouškům se asi nejvíce vybaví jeho spolupráce v lajně s Jiřím Dolanou a Vlastimilem Francem. Po skončení hráčské kariéry se věnoval trenérskému řemeslu především u mládeže, necelé tři sezony na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let strávil i na střídačce A-týmu.

Svoji vzpomínku na svého někdejšího trenéra doplnil bývalý brankář Dominik Hašek, který pod Marešovým vedením hokejově vyrůstal.

„Otakar Mareš byl mládežnický trenér, se kterým jsem toho nejvíce prožil. Vedl mě čtyři nebo pět let. Pan Mareš byl s námi prakticky pořád – na ledě, v autobuse, na zájezdech na hotelu. Od nějakých osmi do třinácti let měl na můj hokejový život největší vliv. Moc rád na něj vzpomínám, byl rozvážný, nikdy nemluvil sprostě. Nebo si to alespoň nevybavuji. Nikdy nenadával, byl takový nad věcí, měl velikou autoritu. Když to vezmu zpětně, tak svoji práci dělal velice pěkně. Se spoluhráči jsme si vždycky rádi povídali o době, kdy nás vedl. V mládeži jsme byli výborné mužstvo, společně se mnou nastupovali třeba František Musil, Martin Střída, Miloš Hrubeš, Miloš Volný, Jiří Jiroutek nebo Tomáš Srnka, všichni výborní hokejisté. Kam jsme přijeli, tam jsme vyhrávali. Pan Mareš na tom měl velkou zásluhu. Byl to takový náš táta,“ zavzpomínal Dominik Hašek.

Jménem HC Dynamo Pardubice vyjadřujeme hlubokou a upřímnou soustrast rodině a přátelům.

Otakar Mareš (uprostřed) na snímku se spoluhráči Jiřím Pokorným (vlevo) a Vlastimilem Francem (vpravo).

Poslední rozloučení s panem Otakarem Marešem se uskuteční 29. prosince v 11:15 v pardubickém krematoriu.