19.03.2021
Redakce

Útočník Jan Kolář slaví 40 let!

V dresu hokejových Pardubic se po roce 2000 proháněli borci, kteří se zlatým písmem zapsali do už téměř stoleté historie hokeje v Pardubicích a stali se neodmyslitelnou součástí pardubického hokejového klubu. Jan Kolář, jedna z těchto legend a aktuálně videotrenér A týmu Dynama slaví dnes 40. narozeniny!

Starší fanoušci Dynama si zajisté vzpomenou na dobu, kdy se po ledě proháněla útočná trojice Šťastný – Novák – Martinec, která svůj um ukazovala v sedmdesátých letech. O několik dekád později se na ledě v Pardubicích objevila jiná útočná trojice, která nedala soupeřům spát. Útočná letka Jan Kolář, Petr Koukal, Petr Průcha (později Jan Starý) vletěla do extraligy jako uragán a fanoušci si mladé pardubické pušky zamilovali pro jejich odlišný styl hokeje. Byly důležitou součástí mužstva, které v sezoně 2004-2005 vybojovalo extraligový titul.

Jan Kolář se v mladé pardubické lajně prosazoval zejména výborným bruslením, čtením hry a výbornou nahrávkou. Co ho ale zdobilo nejvíce, byla poctivá práce a schopnost do každého souboje jít „po hlavě“. Rodák z Boskovic se už od první příležitosti v pardubickém áčku prezentoval aktivním hokejem, kdy nevypustil jediný souboj.

Po odchodu Petra Průchy do NHL se vedle Jana Koláře a Petra Koukala postavil Jan Starý, který doplnil zrající hokejová dvojčata tak skvěle, že všichni tři z pozice lídrů dotáhli Pardubice ke dvěma mistrovským titulům v letech 2010 a 2012.

Obětavý styl hokeje znamenal však pro Jana Koláře spoustu zdravotních problémů, které ovlivnily jeho profesionální kariéru. Kvůli zdravotním neduhům útočník odehrál pouze tři kompletní sezony, jinak si vždy musel na nějaký čas od hokeje odpočinout. Vážné zranění ramene také zapříčinilo jeho brzký konec v KHL, kde nakonec během dvou sezon odehrál pouze 13 utkání.

Do Nefťechimiku Nižněkamsk přestupoval společně s Petrem Koukalem po titulové sezoně 2011-2012, jenže zatímco Koláře potkala smůla a po dvou pokusech se vrátil zpátky do Pardubic, Petr Koukal nakonec v dresu Nižněkamsku, Jokeritu Helsinky a Jekatěrinburgu odehrál v KHL 269 zápasů.

Po návratu z ruského angažmá jej dál stíhala zranění, v následujících ročnících kromě Pardubic nastoupil také při hostování v pražské Slavii, v nižších soutěžích hrál také za Jihlavu, Šumperk nebo Trutnov.

V roce 2016 vyrazil na další zahraniční angažmá do alpského EK Zell am See, které si dle svých slov nesmírně užíval. V roce 2018 ukončil svoji profesionální kariéru. Poté se Jan Kolář v roce 2019 domluvil na spolupráci na pozici skauta pro Dynama. O rok později pak rozšířil realizační tým hlavního mužstva, když se stal videotrenérem.

Jan Kolář nastoupil v 547 zápasech základní části (v drtivé většině z nich v dresu Pardubic) a dalších 105 přidal v play-off.

Děkujeme za radost, kterou si nám přinášel, a přejeme všechno nejlepší, Honzo!