29.01.2020
Redakce

Trenér juniorů Richard Král: Klukům jsme poděkovali, teď jedeme dál

Pardubice – Richard Král jako hráč v Pardubicích nasbíral 220 kanadských bodů, výraznou stopu zanechal také v Třinci. Nyní se jako hlavní trenér věnuje juniorům pardubického Dynama, kteří v sobotu odehráli poslední zápas v turnaji O Pohár DHL a vyhráli doma na ledě v enteria areně s Českými Budějovicemi 6:4. Richard Král se rozpovídal o působení svých hráčů a o systému, který svaz v letošní sezoně nastavil.

Jak se Vám líbil nový systém turnaje?

Tak byla to nějaká náhražka za juniorskou ligu akademií, která nemohla proběhnout. Víceméně to bylo rozlosované stejně, jako předtím, takže to byla taková základní část něčeho.

Byly tam nějaké rozdíly mezi loňskou sezonou a letošním turnajem?

Bylo to podobné. Doma ve venku se všemi soupeři – takže klasika.

Jak hodnotíte působení pardubických juniorů v turnaji O Pohár DHL?

My jsme asi spokojení, poděkoval jsem v kabině klukům po zápase (s Českými Budějovicemi, který Pardubice vyhrály 6:4) za dosavadní část sezony, skončili jsme na druhém místě, myslím, že jsme zatím odvedli slušnou práci. Teď se však vše maže a začíná se od začátku, takže se musíme koncentrovat a hrát dál.

Je někdo z Vašich svěřenců, kdo Vás překvapil?

Nebudu jednotlivce teď jmenovat. Samozřejmě mě někteří překvapili pozitivně, někteří i negativně, ale tohle hodnocení si necháme až po sezoně. Celkově jako tým musím zopakovat, že jsme předvedli velice slušnou práci.

Co vás tedy čeká v následujících dnech?

Pojedeme pořád stejně dál. Máme pondělí, úterý, středa trénink a ve čtvrtek a v sobotu zápas, takže pro nás se nic nemění. Možná si oživíme nějaké taktické věci, abychom to měli stále v hlavách. Připravíme se na čtvrtek a jedeme od začátku.

Myslíte si, že má vystoupení české reprezentační dvacítky nějakou souvislost s tím, jak svaz přistupuje k juniorským soutěžím?

Rozhodně, kdyby tady byla juniorka úplně v jiné kvalitě, než je teď, kdyby ji opravdu hrály ty ročníky, které ji mají hrát a nebyla polovina hráčů rozstrkaná po druhých národních ligách a prvních národních ligách a podobně, tak by z toho určitě vycházeli lepší hráči, protože by byla mnohem větší konkurence. Vloni na konci sezony, když jsme hráli playoff, kde už Liberec hrál kompletní, Sparta byla víceméně kompletní, tak to byly fantastické zápasy. Bohužel, se v této soutěži najdou zápasy, kde jsou týmy i poloviční a ta úroveň není taková, jakou bychom si představovali.

Víte, zda svaz připravuje nějaké kroky ke zlepšení kvality juniorských soutěží?

Teď se snad bude blýskat na lepší časy, protože se snad časem zúží liga na čtrnáct celků a určitě by bylo záhodno popřemýšlet o tom, jestli všechny hokejisty cpát do dospělého hokeje, nebo je podržet v juniorce, aby hráli juniorku ti nejlepší hráči tady, aby tolik hráčů nemělo potřebu odcházet hrát do nižších soutěží v Americe nebo jinde.

Co by to přineslo pro český hokej?

Bylo by to dobré pro juniorskou soutěž, měla by mnohem větší úroveň. Stejně tak by to bylo dobré i pro ty mladé hráče, kteří by hráli více kvalitních zápasů. Celkově by se zvedla úroveň českého hokeje.