23.05.2020
Redakce

Tomáš Rolinek o MS 2010: Tým měl obrovskou sílu. Ne v jednotlivcích, ale jako celek

Přesně před deseti lety vyhráli čeští reprezentanti svoji zatím poslední zlatou medaili na mistrovství světa v ledním hokeji. Jako kapitán trofej přebíral dlouholetý pardubický útočník a velký srdcař Tomáš Rolinek. „Byla to obrovská euforie, nikdo nečekal, že bychom to dokázali vyhrát,“ řekl v rozhovoru pro náš web bývalý kapitán reprezentace.

Do skupinové fáze hrané v Manheimu sice čeští hokejisté vstoupili sebevědomě výhrou v poměru 6:2 nad Francií, následně však přišla porážka 2:3 od Norska. Mnozí začali mužstvo odepisovat, jenže Češi se vzepjali, a i díky jednomu gólu Tomáše Rolinka porazili na závěr základní skupiny Švédy 2:1.

„Výkony jsme ze začátku rozhodně neměli takové, že by se o nás uvažovalo jako o favoritech,“ vzpomíná Tomáš Rolinek.

V osmifinálové skupině naši hokejisté opět zaváhali, když je před sedmi tisícovkami diváků porazili Švýcaři. K „povinnému“ vítězství nad Lotyši opět významnou měrou přispěl Tomáš Rolinek, když vstřelil dvě branky v oslabení. Na oba zásahy mu nahrával další pardubický zástupce Petr Koukal. Postup do čtvrtfinále zachránila těsná výhra nad Kanadou.

„Postupem času jsme doklopýtali do čtvrtfinále a od té doby se to překlopilo. Jestli to bylo proslovem Jardy Jágra, těžko říct,“ popsal kapitán tehdejšího výběru. Jaromír Jágr tehdy do médií razantně komentoval fakt, že v roce 2010 spousta hráčů z NHL odmítlo na mistrovství přijet.

Ve čtvrtfinále se čeští hokejisté potkali s Finskem a byl to tuhý boj. Do semifinále proti Švédsku naši reprezentaci poslal rozhodující nájezd Jana Marka. Semifinálový zápas byl opět zkouškou nervů, kterou poslal do prodloužení osm vteřin před koncem nezapomenutelnou ranou Karel Rachůnek. „Rachna, kachna. To to letělo!“ je hláškou komentátora Roberta Záruby, která už v hokejovém prostředí zlidověla. Nájezdy opět rozhodl Jan Marek.

Bohužel Jan Marek i Karel Rachůnek byli na palubě letounu Jak-42, který se sedmého září 2011 zřítil krátce po startu s hokejisty a realizačním týmem klubu KHL Lokomotiv Jaroslavl. Oba na palubě zemřeli.

Ve finále proti Rusku vstřelil svoji čtvrtou a poslední branku na turnaji kapitán Tomáš Rolinek. Byla to vítězná branka na 2:1. Češi tak mohli večer v Kolíně nad Rýnem propuknout v euforii. Záběry slavícího Tomáše Rolinka i jeho následný proslov v kabině zaznamenaly televizní kamery. Po pěti letech Češi znovu vládli hokejovému světu.

„Shodou okolností jsme dokázali na samostatné nájezdy porazit Finsko ve čtvrtfinále. V semifinále to samé. Byl tam cítit obrovský duch týmu, velká síla. Ale ne v jednotlivcích, nýbrž v celém týmu. Díky tomu jsme tenkrát vyhráli,“ uzavřel své povídání muž, jenž na šampionátu vstřelil čtyři góly.

Z pardubických hráčů se na Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2010 vydali obránce Petr Čáslava (který začal sezonu 2009/2010 v Pardubicích, ale později odešel do Švédska) a útočník Petr Koukal. Tomáš Rolinek tehdy patřil k oporám Mettalurgu Magnitogorsk hrajícím KHL. Z dalších hráčů tehdejšího kádru, kteří mají nebo měli napojení na Pardubice, je potřeba ještě zmínit obránce Tomáše Mojžíše a útočníka Petra Hubáčka.

Česká reprezentace od 23. května 2010 na další zlato čeká…