12.12.2020
Redakce

Střílení branek je moje silná stránka, říká František Formánek

Šestnáctiletý František Formánek byl teprve před několika dny povolán do partnerského týmu Vrchlabí, aby okusil náročnost dospělého hokeje. Druhý nejmladší hráč soutěže na sebe ihned upozornil. Pardubický talent ve třetím zápase v dresu Vrchlabí skóroval a stal se tak prvním hráčem ročníku 2004, jenž v Chance lize vstřelil branku. „Je to úžasný pocit. Jsem moc rád, že mi to tam spadlo,“ těší mladého forvarda.

Odchovanci Dynama na první branku v dresu Vrchlabí stačila tři utkání. V souboji proti Šumperku pomohl trefou k výhře 6:1 a ze svého prvního gólu mezi dospělými měl velkou radost: „Byl jsem nadšený. Je to zatím moje nejdůležitější trefa v kariéře.“

Už v mládežnických kategoriích šestnáctiletý hráč Pardubic ukázal, že střílení gólů mu není cizí. V minulém ročníku nastřílel v dorostenecké extralize dvaatřicet branek za třicet zápasů. „Myslím si, že střílení branek je moje silná stránka. Snažím se na tom hodně pracovat,“ přiznal spokojený útočník.

František Formánek do mužstva přišel společně s Australanem Kalem Costou, který se však hned ve druhém klání zranil. „Přišli jsme do týmu s Kalem Costou po zápase s Jihlavou. Trenéři nás v kabině představili. Určitě bylo lepší, že jsme šli dva, ale Kale se pak bohužel zranil v utkání proti Havířovu a musel odjet domů,“ popisuje Formánek příchod do nového prostředí.

V šestnácti letech patří Formánek mezi nejmladší hráče soutěže. Pro talentovaného hráče Dynama je to skvělá možnost, a především zkušenost, což sám pro klubový web podtrhl: „Jsem hodně rád, že jsem dostal tuhle šanci. Hodně mi to pomáhá zvykat si na dospělý hokej a ještě víc na sobě pracovat. Největší rozdíl je rychlost a hlavně síla hráčů. Pomalu si ale zvykám.“