25.09.2021
Redakce

Střelec Říčka chválí: Neskládáme zbraně a dokážeme zápasy otáčet

Robert Říčka zažívá povedený vstup do nového angažmá. Po letním příchodu ze Sparty stihl v pardubickém dresu již 5 branek a jednu gólovou nahrávku. Proti Motoru se dostal poprvé v sezoně do elitní formace a prosadil se v přesilové hře po parádním pasu Davida Ciencialy. „David mi to skvěle nachystal, stačilo to už jen trefit,“ řekl skromně k brance na 2:2.

Drama do posledních vteřin. Jak jste viděl utkání proti Motoru?
Byl to těžký zápas. Musím říct, že soupeř hrál hodně poctivý hokej a bylo těžké se udržet v pásmu. Zápas byl vyrovnaný a jsme šťastní, že se to otočilo na naši stranu a vyhráli jsme.

Byly dnes klíčem k úspěchu přesilové hry, které se vám dosud příliš nedařily?
Ano, asi to byly přesilovky. Motor otevřel skóre v naší přesilovce. Nám se potom podařilo vyrovnat zase v jejich. Pak už to bylo otevřené. Při rozhodujícím gólu předvedla perfektní důraz druhá lajna a Matej to tam poté dorazil, což znamenalo velkou euforii.

Na začátku utkání a i v těch předchozích se vám početní výhody příliš nedařily, změnili jste poté něco?
I před tím inkasovaným gólem jsme to celkem dobře obehrávali, chtěli jsme si to připravit, ale potom oni dobře prostřídali, vyplaval tam jejich hráč a dobře to zakončil. Při našem gólu se to tam hezky otevřelo, dali jsme si rychlé přihrávky, otevřela se díra a David Cienciala mi to skvěle nachystal, stačilo to už jen trefit.

O výhru jste museli bojovat do konečné sirény. Jsou právě toto zápasy, které vás posouvají dále?
My teď prohráváme skoro každý zápas, takže je super, že po prvním inkasovaném gólu neskládáme zbraně a dokážeme ty zápasy otočit. Samozřejmě je jednodušší dát první gól, ale to se nám v posledních zápasech nedaří. I tak je super, že ty zápasy zvládáme.

Jak si vysvětlujete, že ani dnes nebyl z pardubické strany úvod ideální?
Úplně nevím. Samozřejmě o tom víme a na začátek jsme se chystali. Dneska si myslím, že to bylo hodně vyrovnané a bylo to i o štěstí. Začátky minulých zápasů byly strašidelné. Příště se budeme snažit vstřelit první branku.

Pomohli vám k obratu i fanoušci? Atmosféra byla opět parádní.
Určitě. Jsem rád, že fanoušci chodí. Na ostatních stadionech jsou návštěvy slabší, ale tady si lidé cestu najdou. Jsou to s nimi určitě lepší zápasy a i ty oslavy jsou divočejší. Užíváme si to a jsme za to rádi.

Vnímáte bouřlivou kulisu i během zápasu?
Ano. Když jsme v tlaku a točíme tam soupeře pod kotlem, tak to tam vře a člověku to dodá sílu a ještě víc ho to nabije.

Pomůže vám dnešní vybojovaná výhra před nedělním derby?
Pro nás je to prestižní zápas a jsme rádi, že jsme se naladili na vítěznou vlnu. Chceme udělat šnůru vítězství, takže je pozitivní, že jsme dneska vyhráli a v neděli to budeme chtít zopakovat.