08.03.2021
Redakce

Statistické okénko ZČ: Šikovné mládí, pohotový Poulíček i slovenští lídři

Základní části Tipsport extraligy je za námi. Hokejisty Dynama už ve středu čeká první zápas v rámci play-off, ve kterém změří svoje síly s karlovarskou Energií. Ještě před začátkem vyřazovací části si ve statistickém okénku připomeneme individuální, ale i týmové statistiky, které zdobí uplynulý ročník. Komu se dařilo nejlépe bodově? V čem byl nejlepší Patrik Poulíček? A co se podařilo Vladimíru Svačinovi?

Králem produktivity Camara

Vůbec nejproduktivnějším hráčem Dynama po základní části se stal útočník Anthony Camara. Oblíbenec pardubických fanoušků během uplynulé sezóny nasbíral pětatřicet bodů, a stal se tak druhým nejlepším cizincem soutěže co se produktivity týče. S jednadvaceti góly na kontě byl zároveň nejlepším střelcem Dynama. Odehrál navíc jen 44 utkání.

Blümel nejlepším mladíkem

V těsném závěsu za kanadským forvardem byla hned trojice útočníků - Matěj Blümel, Matej Paulovič a Robert Kousal. Všichni dosáhli na dvaatřicet bodů. Blümel pak patřil mezi nejproduktivnější hráče ligy do 21 let. Paulovič zase exceloval mezi slovenskými hráči, po třineckém Gernátovi nastřádal nejvíce bodů z řad Slováků.

Lídři mezi obránci

Mezi obránci se bodově nejvíce dařilo zkušenému Juraji Mikušovi. Slovenský zadák zaznamenal osm branek a devatenáct asistencí a mezi beky z celé extraligy byl třetím nejproduktivnějším. Kapitán Jakub Nakládal figuruje vysoko v tabulce vytíženosti, s průměrem času 21:52 na ledě se umístil na jedenácté příčce.

Vynikající Poulíček na buly

Ocenění za první místo v počtu vyhraných vhazování by bral Patrik Poulíček. Na buly si v extralize nepočínal nikdo lépe než sedmadvacetiletý útočník Dynama. I on navíc výrazně pomohl mužstvu bodově, když už po základní části ve svém nejvydařenějším ročníku dorovnal bodový zisk z předminulé sezóny.

Formánek nejmladším střelcem

Speciální počin se povedl teprve šestnáctiletému Františkovi Formánkovi. Velký talent pardubického hokeje nastoupil k jedinému utkání, v posledním kole debutoval proti brněnské Kometě. Svůj dobrý výkon nakonec zpečetil gólem a stal se tak nejmladším střelcem Pardubic.

Svačinův dvojstart v kole

Kuriózním způsobem se do statistik zapsal rovněž Vladimír Svačina. Expardubický útočník v průběhu sezóny přestoupil do Vítkovic a stihl odehrát jedno kolo za dva týmy a jako jediný hráč ligy tak odehrál 53 utkání.

Velká síla přesilovky

Svěřenci trenéra Krále se blýskli především skvělou úspěšností přesilové hry. Dynamo v tomto ohledu skončilo na třetím místě za Spartou a Kometou s úspěšností 22,09 %, současně však při početních výhodách vyslalo překvapivě nejméně střel na branku (223).

Ukázková disciplinovanost

Dynamo také patřilo mezi nejméně trestané týmy. Celkově si hráči Pardubic vykoledovali pouze 512 trestných minut. Dvouminutových trestů nasbírali Pardubičtí nakonec vůbec nejméně.

Ideální prosinec

Sérii nejvíce proher v řadě Východočeši utrpěli hned na startu ročníku, tehdy kádr pod vedením Milana Razýma prohrál šest zápasů v řadě. Naopak nejdelší šňůra vítězství přišla na sklonku minulého roku, kdy se příznivci Dynama mohli radovat hned osmkrát v řadě.