12.06.2021
Redakce

Soustředím se na sílu nohou, říká Ondřej Vála. Jak si zvyká na týmovou přípravu?

V minulém ročníku nastupoval mladý obránce Ondřej Vála za Dynamo i partnerský klub ve Vrchlabí. Po svém návratu ze zámoří tak stihnul odehrát hodně důležitých zápasů, které mu pomohly k dalšímu růstu. Jak se změnila jeho příprava na novou sezonu a proč se těší na soustředění v Deštném?

Třiadvacetiletý obránce Ondřej Vála se před minulou sezonou vrátil ze zámoří do Pardubic. Poslední dva roky v USA nastupoval za týmy Texas Stars v AHL a Idahoo Steelheads v nižší ECHL. Příprava na letošní extraligový ročník je pro něj vůbec první týmovou přípravou po pěti letech. „Je to pro mě něco nového. Pro mě to je první společná letní příprava po pěti letech. Dříve jsem ji měl s kondičním trenérem, takže je to pro mě něco nového. Myslím, že si na to zvykám dobře. Teď se musím zaměřit hlavně na sílu nohou, v tom se teď trochu zlepšuji,“ prozrazuje pardubický odchovanec.

Do nové sezony půjde s kratší hokejkou. „V Evropě se na velkém hřišti hraje hodně s pukem, takže je pro mě lepší, když hokejku zkrátím, protože s delší se samozřejmě puk hůře ovládá. V Americe na menším kluzišti byla spíše výhoda mít delší hokejku,“ popisuje bek změny ve výstroji.

Důrazný obránce působil od sezony 2015/2016 nepřetržitě v zámoří. Nejprve tři roky v juniorské Western Hockey League, poté dva roky na farmě Dallasu a v ECHL. Jaký je v přípravě rozdíl? „Je to úplně odlišné, protože při individuální přípravě tam byl jen jeden trenér a měli jsme ji třeba ve dvou hráčích. Mohl se vám celou dobu věnovat. Tady to je složitější, protože nás mají na starost hodně. Trenéři nemůžou koukat na každého zvlášť a opravovat ho, aby to dělal správně. Zas to je ale zábavnější, hrají se kolektivní hry, zahrajeme si fotbal. To je super. Když jsem měl individuální přípravu, tak se dalo zajít maximálně na tenis,“ hodnotí Vála, který celkem v zámoří odehrál přes 350 utkání.

Zanedlouho čeká na Dynamo soustředění v Deštném. „Těším se hodně. Ani nevím, kdy jsem na něm byl naposledy, možná s národním týmem v osmnáctkách nebo v sedmnáctkách. Asi si hodně zaběháme, ale těším se, bude to zábavné,“ říká kolínský rodák. „Ve Spojených státech žádná soustředění vůbec nebyla. Tam prostě trénujete sám celou letní přípravu. Až před sezonou je kemp. Postupně se při něm vyřazovalo a přeřazovalo do nižších soutěží,“ zakončuje rozhovor Ondřej Vála, který za Dynamo loni odehrál 38 zápasů.