14.09.2021
Redakce

Říčka: Sparta byla šikovnější v zakončení, a proto vyhrála

První porážka Pardubic přišla až ve třetím kole, nad síly domácích byla Sparta, která rozhodla až v závěru třetí třetiny. Proti svému bývalému týmu se prosadil Robert Říčka, jehož gól ze 47. minuty však na body nestačil.

Na startu sezony máte po třech kolech šest bodů, jaké je vaše hodnocení?
Proti Spartě je to škoda. Myslím si, že jsme v zápase měli hodně šancí a bodů mohlo být víc. V Boleslavi to byla celkem krádež, většinu zápasu byli lepší domácí, takže šest bodů po dvou zápasech bereme, ale je to škoda.

Co výkonu Dynama proti Spartě kromě gólů chybělo?
Právě ty góly, šance na to byly. Ve druhé třetině jsme měli několik přečíslení, ale nenaložili jsme s nimi dobře. Dneska byli kluci ze Sparty šikovnější v zakončení, a proto vyhráli.

Jak hodně emočně silný zápas to pro vás byl? Při gólu jste málem proboural plexisklo.
Měl jsem radost. S Tomášem Pavelkou jsme asi minutu šermovali na brankovišti, to mě vyhecovalo a pak to tam spadlo. Věřil jsem, že nějaký bod dneska urveme, škoda.

Jste v Pardubicích nový, tým si sedá, v čem by měla být jeho největší síla a proč byste měli hrát nahoře?
Myslím, že jsme dobře poskládaní směrem dopředu. Máme sílu v útoku a i spoustu ofenzivních obránců. Šancí si v každém zápase vytvoříme hodně. Zatím nám ale trošku drhne obranná hra, tam je těch okének hodně. Není to ale jen o obráncích, je to o součinnosti všech pěti hráčů na ledě. Všech pět lidí by mělo mít povinnosti i do obrany.

Se třemi góly ze tří zápasů jste nejlepší střelec týmu, navíc druhý nejproduktivnější hráč (3+1). Je pro vás důležité, že se vám na úvod v novém prostředí daří?
Jsem rád, že už jsem nějaký gól dal. Jsem útočník a člověk se poté cítí na ledě a v zápasech lépe a třeba si i víc dovolí. Ale je teprve začátek, sezona se teprve rozbíhá.

Konečně se hraje před fanoušky. V Pardubicích jich navíc zatím chodí nejvíce v celé extralize, jak si to užíváte?
Je to skvělé. Kdyby tu diváci nebyli, tak tu asi tolik neblbnu. Člověka pak zápas obzvlášť vtáhne, když vyrovná s takovým soupeřem. Tady jsou ti lidi prostě skvělí. Když jsme v nějakém tlaku, tak člověk cítí, že ho ženou a dokáže se ještě víc vydat.

Na pardubickém ledě se vám navíc daří střelecky, za dva zápasy jste se trefil hned třikrát. Vyhovuje vám prostředí enteria areny?
Hraje se mi tu skvěle, lidé jsou tu výborní. Zažil jsem to už jako soupeř, teď jsem na druhé straně barikády a mrzí mě, že jsme dneska neudělali nějaký bodík.

Máte pouze 14,3% úspěšnost přesilovek. Co je potřeba zlepšit a vypilovat?
Myslím, že je to lepší finální nahrávka. Speciálně naše lajna má problém i se zajetím do útočného pásma. Zkrátka musíme si na tom dát víc záležet, zlepšit nahrávky, připravit si šance a nepálit hned z ne úplně ideální pozice.

Jakou komplikací je pro vás zranění Ondřeje Romana, ať už ve vaší formaci, tak v přesilovce?
Tím se to trošku rozbilo. Přesilovky jsme trénovali skoro celou přípravu a Ondra z toho teď vypadl. Zápasy jdou v rychlém sledu za sebou, takže ani není moc prostor je natrénovat. Chodíme do toho s nějakou improvizací. Máme ještě zápas s Brnem a potom věřím, že na tom zapracujeme a bude to lepší do dalších utkání.

Na startu soutěže hrajete obden. Jak je to pro vás náročné a je komplikace, že toho nemůžete moc nacvičit a jdete z jednoho zápasu do druhého?
Osobně jsem rád, že se sezona rozeběhla tak rychle. Máme čtyři zápasy v sedmi dnech. Každý to snáší asi jinak, ale mně tohle vyhovuje.