14.11.2021
Redakce

Richard Král: Zatím jsme spokojeni, třetí místo dodává klid

Pardubičtí hokejisté se pohybují v horních patrech tabulky, aktuálně jim patří třetí pozice. Fanoušky, kterých chodí na domácí utkání nejvíce v celé Tipsport extralize, mohou těšit i statistické ukazatele jako je jedna z nejlepších gólových produktivit v soutěži, úspěšnost přesilovek i oslabení. Jak se ohlíží za dosavadním průběhem hlavní trenér Richard Král?

Po první třetině základní části máte na svém kontě 42 bodů z 22 utkání. Jak jste zatím spokojeni s průběhem sezony?
Když to vezmu celkově, tak spokojenost. Máme nějaké cíle, chceme hrát do čtvrtého místa. Máme šest bodů na páté, takže v tomto ohledu spokojenost. Samozřejmě některé zápasy se povedly více, některé méně. Mrzí nás poslední porážka s Hradcem, která byla zbytečná a neměla se stát. Na druhou stranu jsme hodně zápasů otočili, například v Liberci v posledních vteřinách. Takhle to v hokeji chodí.

Dodává vám plnění stanoveného cíle větší klid při práci?
Určitě je to lepší, než kdybychom byli šestí, osmí, nebo desátí a museli bychom to dohánět. Nějaký klid to dodává, ale to může být zase za dva, za tři zápasy zase trochu jinak. Snažíme se jít zápas od zápasu. Snažíme se, abychom neměli šňůru proher za sebou. Víceméně furt cpeme do kluků, že jdeme každý zápas vyhrát.

Dají se najít nějaké příčiny toho, že řadu zápasů nepodává tým konstantní výkon celých šedesát minut, jako tomu bylo například naposledy proti Hradci?
Je těžké, aby tým hrál vždycky šedesát minut fantastický hokej. Občas jsou hlušší místa, nebo je to také o tom, že se někde nedá šedesát minut napadat, protože to by se asi nedalo vydržet. První třetinu s Hradcem jsme měli dobrou. Druhou horší, dostali nás v určitých fázích pod tlak, což je způsobené také dlouhou střídačkou, kdy je těžké vystřídat nebo se z toho vymanit. Třetí třetinu jsme až na poslední tři minuty odehráli tak, jak bychom si představovali. Moc jsme soupeře nepouštěli do šancí, měli jsme utkání relativně pod kontrolou. Bohužel nám to tam pak napadalo. Jinak si nemyslím, že bychom měli v zápasech nějaké velké výpadky.

Několik zápasů se naopak podařilo otočit v náš prospěch. Ukazuje to sílu týmu?
Je pozitivní, když dokážeme otočit zápasy, v kterých se nám tolik nedaří a třeba prohráváme. Nějakou sílu to určitě ukazuje.

Při reprezentační přestávce má Dynamo dvanáctidenní zápasovou pauzu. Na co se nejvíce zaměřujete?
Čtyři dny máme každý den dva tréninky. Pojedeme hodně fyzičku, abychom zase nabrali síly. Chceme čtrnáct dní trénovat podstatně víc, než jsme trénovali v sezoně. Abychom byli na prosinec a leden, kdy se hraje hodně zápasů, ready a fit.

Pardubice dosud inkasovaly 93 dvouminutových trestů, což je druhé nejvyšší číslo v extralize. Dá se s tím nějak pracovat?
Klukům to připomínáme, nechtěli jsme zatím ještě sahat k pokutám, ale zatím to řešíme tak, že kluci dělají pro tým například snídaně. Určitě tohle řešíme a snažíme se tomu vyvarovat. Teď už to tolik nebylo, ale tři, čtyři zápasy jsme měli hodně zbytečných vyloučení v útočné třetině, které nic neřešily. To samozřejmě nemůžeme takhle hrát. Oslabeních je pak hodně a stojí nás to zbytečně hodně sil. Někteří hráči hrají víc, někteří míň, nejsou v tempu, takže to takto určitě nejde a pracujeme na tom.

Na druhou stranu je Dynamo s 70 vstřelenými brankami třetím nejproduktivnějším týmem soutěže, s úspěšností 25% druhé nejlepší v přesilovkách. Chcete hrát aktivní hokej, s tímto jste tedy spokojený?
Přesilovky nejsou úplně obraz aktivního hokeje, ale čísla máme dobrá. My bychom si samozřejmě s Petrem Sýkorou představovali, že by přesilovky mohly vypadat ještě lépe. Ale když to vezmu pohledem čísel, tak jsme druzí v přesilovkách, třetí v oslabení. I tohle jsou dobré ukazatele, který vypovídají o tom, kde v tabulce se nacházíme.

Ladíte v reprezentační pauze i složení jednotlivých formací?
Teď zatím ne. První dny jsou zaměřené spíše na kondici a je jedno, kdo s kým hraje, tohle neřešíme. To budeme dělat v příštím týdnu před tím, než se zase budou blížit extraligové zápasy. Uděláme nějaké taktické tréninky, souhry nebo kombinace, ale teď ty čtyři dny tohle neřešíme a pracujeme spíše na kondici. Kluci si potřebují v hlavě odpočinout, takže hra je taková, že je nesvazujeme taktickými pokyny. Navíc tady nejsou reprezentanti, takže nejsme kompletní. Nedávalo by smysl, abychom něco nacvičovali.