15.04.2020
Redakce

Reprezentovat Pardubice je pro nás čest, říká druhý ze zástupců Dynama v EHL

Pardubice – Spolu s Michalem Vaňkem je zástupcem Dynama ve virtuální hokejové lize. Tam si dvojice herních nadšenců vede skvěle. Adam Čejka se o svém koníčku rozpovídal pro pardubický web. Hovořil nejen o tom, jak se dostal k eSportu, zda navštěvuje reálná utkání Pardubic, ale také o reakci okolí na jeho zálibu.

Klubový web navštěvují především fanoušci hokeje, tedy toho reálného. Mohl byste na začátek fanouškům popsat co je eSport a jak jste se k němu dostal?

Jednoduše se jedná o hraní ať už konzolových či počítačových her na profesionální úrovni. Pro každého z nás je to především zábava, která však vyžaduje určitou dávku věnovaného času a trpělivosti.

Spolu s Michalem Vaňkem reprezentujete právě Pardubice, jak vlastně vypadá Esport hokejová liga (EHL)?

Liga má parádní úroveň. Už jsme měli možnost vidět mnoho nervydrásajících střetnutí, která by podle mě mohla přilákat i diváky, kteří by normálně nad sledováním her jen mávli rukou. S Michalem jsme opravdu rádi, že máme tu čest reprezentovat právě Pardubice. Snad se nám zatím daří jim zde nedělat ostudu.

Podle čeho si vybralo Dynamo právě vás?

To nemohu vědět, ale oběma se nám s Michalem podařilo uhrát vcelku dobrý výsledek v kvalifikacích a zároveň je dobré mít vždy toho klubového srdcaře a tím je v naší dvojici právě Michal.

Co váš vztah k hokeji a klubu samotnému?

K hokeji jsem si už od dětství vybudoval silný vztah. Hokejem jsem začal opravdu žít asi v roce 2010 po famózním comebacku našich hokejistů. Českou extraligu jsem však nikdy moc nesledoval, proto jsem ani neměl velkou možnost si některý z týmů více oblíbit. Dalo by se říct, že na draftu jsem stál jakožto neutrálně naladěný chasník.

Navštěvujete někdy zápasy Dynama?

Na žádném zápase Dynama jsem doposud nebyl, ale můžu s klidem říct, že se určitě příští sezonu na některý ze zápasů zajedu podívat. Rád bych ještě viděl Tomáše Rolinka válet v dresu Pardubic.

Zpátky k samotné hře. Jaké byly reakce okolí, když zjistilo, že se živíte hraním virtuálního hokeje?

Rozhodně nemůžu říct, že bych se tím živil, i když bych rád, tak se to zatím zdá nereálné. Každopádně rodina mě už od začátku maximálně podporuje, v podstatě prvně vůbec nevěděli, o co se jedná. Starší brácha ale už aktuálně sleduje všechny zápasy, snaží se mi budovat u nich v Rožnově fanouškovskou komunitu. (smích)

Tak jako je důležitý trénink pro hráče na ledě, je i pro vás. Kolik hodin denně, popřípadě týdně je třeba sedět s ovladačem za monitorem?

Každý den je to jinak, ale průměrně takové 3 hodiny tomu věnuji.

Jak dlouho NHL na konzolích celkově hrajete?

Začínal jsem už na NHL 2003 jako malý, ale přelomový rok byl asi 2014, který byl zároveň pro mě asi nejlepší. Od té doby s kamarádem kupujeme každý ročník.

Svět eSportu se za poslední roky hodně rozšířil po celém světě, jak vidíte ten rozvoj tady v České republice?

Tento rok vnímám opravdu veliký pokrok, začalo to určitě Eligou. I nadále sleduji, kolik vzniká menších projektů, které se ale kupí čím dál více. Snad bude tento trend pokračovat i v následujících ročnících.