31.08.2021
Redakce

Přínos suché přípravy mládeže? Nejlepší výsledky ve svazových testech má Dynamo

Mladí pardubičtí hokejisté se v květnu a červnu každoročně kondičně připravují na nadcházející hokejovou sezonu. Letos se jim to podařilo na jedničku, ve svazových testech totiž mají jak junioři, tak i dorostenci nejlepší výsledky mezi všemi českými akademiemi.

Přípravu mimo led hokejisté moc v lásce nemají. Hráči dorostu a juniorky navíc musí pravidelně podstupovat i fyzické testy, a to vždy na začátku a konci suché přípravy. Právě výsledky červnových testů svaz přes léto zpracoval a teď i oznámil. A pardubická mládež je v nich označena jako ta vůbec nejlepší akademie Českého hokeje.

„V akademii HC Dynamo Pardubice klademe důraz na fyzickou připravenost hráčů a rozvoj herních dovedností. Za trenérský štáb jsme spokojeni s průběhem přípravného období a jsme rádi, že výsledky naší práce můžeme porovnat s ostatními akademiemi v České republice. Potvrzením dobré koncepční práce kondičního trenéra Petra Mocka a všech trenérů v akademii je první místo v testování mezi akademiemi v juniorech i dorostu,“ řekl šéftrenér mládeže Petr Hemský.

Toho doplnil Petr Mocek, který má kondiční přípravu v Dynamu na starosti. „Jednak velký úspěch a zároveň pro nás super zpětná vazba, že jsem dělali věci dobře tak, jak jsme si stanovili. Dobré bylo také to, že jsme měli možná nejvíce hráčů, kteří byli testováni, což samozřejmě gaussovu křivku ještě více rozvádí. Je super, že tato ocenění získali jak junioři, tak dorostenci. Za mě velká spokojenost, za trenéry také a jen to nastavuje cestu, kterou jsme si vybrali.“

V kategorii U20, tedy juniorů, jsou výsledky pardubických hokejistů nejlepší v běhu na 1500 metrů (průměrný čas 5:00) a v bench-pressu (průměrně 20 opakování s 75% vlastní váhy). V rámci běhu na 3x200 metrů se Dynamo umístilo šesté. Při pětiskoku a illinoiském běhu (člunkový běh, při kterém se testuje hbitost) pak Dynamo obsadilo druhou příčku. Celkově jsou tak junioři Pardubic nejlepší s průměrným pořadím 2,33 ve všech disciplínách. Druhý Liberec má průměr 4,83. Do kategorie „špatný výkon“ pak bylo zařazeno pouze 10,49 % juniorů Dynama, což je v rámci republiky nejnižší číslo.

V kategorii U17, tedy dorostu, byli pardubičtí rovněž nejlepší. Umístili se druzí v běhu na 1500 metrů i v člunkovém běhu s hokejkou a kuličkou. Bez hokejky pak byli v illinoiském běhu pátí a v pětiskoku čtvrtí. Celkový průměr 3,25 je s velkým odstupem řadí na první místo. Hned polovina dorostenců Pardubic se navíc svými čísly řadí do kategorie „skvělý výkon.“

Mocek dále nastínil směr, kterým chtějí v Pardubicích jít. „Když jsem nastupoval, tak jsme se bavili o tom, že vzor atleta by měl být jasně daný. To znamená vychovávat kluky tak, aby byli opravdu atletičtí. Aby uměli běhat, skákat, uměli i samozřejmě nějaké věci v posilovně, ale atletický model by pro nás měl být stěžejní.“ A jaké prvky u hráčů primárně sledují? „Výbušná síla, síla dolní a horní části těla, vytrvalostní schopnosti a pak samozřejmě síla středu těla. Tohle jsou čtyři fragmenty, které jsou pro nás určující.

V celorepublikovém srovnání fyzických a motorických dovedností mimo led Pardubice obstály, ještě důležitější jsou ale schopnosti na hřišti. A právě i ohledně přípravy na ledě se trenéři Dynama inspirují od nejlepších klubů ve Finsku a ve Švédsku.

Petr Mocek byl profesionálním hokejistou, hokej a příprava se však stále vyvíjí. „Proměnil se hlavně v tom, že konstantě dlouhé věci, jako je vytrvalost, se už moc nedělají. Dnes se opravdu hodně dbá na intervaly, aby i nevytrvalostních činnostech byly disciplíny jako agility nebo různé rychlostní vstupy. Aby tam nebyla jednotvárná vytrvalostní složka, aby dynamické věci. V tomto vidím větší posun a pak samozřejmě síla jako taková, ta dříve moc nebyla, ale teď se opravdu ví, že ta cesta je jiná,“ porovnal.